למי שלא מכיר את המושג ׳חופש חמישי׳ הנה ציטוט מפוסט שכתבתי לפני שנה וחצי:

חופשי-התעופה, תשעה במספר, קמו לתחייה במסגרת אמנת שיקגו משנת 1944, או בשמה המלא: The Convention on International Civil Aviation. האמנה היא מסמך מקיף שמהווה הלכה למעשה את הבסיס להסדרת הפעילות הבינ״ל של חברות מסחריות עד היום. בין השאר קובעת האמנה מהם ״The Freedoms of the Air״.

החופש החמישי מאפשר לחברת תעופה למכור טיסה בין שני שדות שאינם נמצאים במדינת הבית שלה. הדגש הוא על המילה ״למכור״ משום שהחופש הוא לא רק להפעיל את הטיסה אלא האפשרות למכור כרטיסים לטיסה זו בלבד. אם לא יכלה החברה למכור את הטיסה הרי שהעצירה הייתה הופכת לעצירה טכנית, כנראה לטובת תדלוק, והטיסה כולה הייתה נקראת ״טיסה ישירה״ שבה הנוסעים לא עוזבים את המטוס עד היעד הסופי.

והנה הרשימה הקצרה שלי…

לרנקה (LCA) למלטה (MLA) עם אמירטס

תודו שלא ידעתם שהטיסה הזאת קיימת וגם לא הייתם מנחשים לעולם. אבל כן, אמירטס מפעילה טיסת חופש חמישי פעמיים בשבוע בין לרנקה למלטה ובעצם משרתת את שני היעדים האלו יחד.

ek110-mla-lca

מרחק הטיסה בין הערים הוא 1080 מייל ועל כן הטיסה אורכת קרוב לשעתיים וחצי ממש במרכזו של הים התיכון. אמירטס משתמשת במטוסי בואינג 777 לשני היעדים האלו וביניהם.

כמה זה עולה? כרטיסים לרוב מתחילים מ-140 אירו לכיוון בלבד כך שלדעתי אין טעם להשתמש במיילים או נקודות. אם בכל זאת תרצו תוכלו לרכוש את הטיסה ב-20,000 מיילים של אמירטס (+מסים) או ב-20,000 מיילים של ג׳אל (+מסים).

פריס שארל דה-גול (CDG) ללוס-אנג׳לס (LAX) עם אייר טהיטי נואי

כן, בחיי, יש חברת תעופה כזאת ובסיסה, כמובן, בטהיטי (האי הגדול ביותר בפולינזיה הצרפתית, במרכז האוקיינוס השקט). אז הנה לכם הזדמנות נהדרת לטוס עם חברה ׳אקזוטית׳ בקו מרכזי מאוד. אייר פראנס משעממת גם ככה.

air-tahiti-nui-1

אייר טהיטי נואי מפעילה טיסות מפפאטה (PPT) ללוס-אנג׳לס במטוסי איירבאס A340 מעט ישנים אבל עם מחלקת עסקים לא רעה בכלל. אחרי קצת יותר מ-4,000 מייל של טיסה ללוס-אנג׳לס ממשיכים המטוסים לפריס בטיסה של קרוב ל-12 שעות. אגב, אייר פראנס מתחרה עם אייר טהיטי נוראי בשני הקוים האלו ומקשרת גם היא את פריס עם הפולינזיה הצרפתית.

כמה זה עולה? כרטיסי הלוך/חזור מפריס ללוס-אנג׳לס, הרלוונטיים יותר לנוסעים ישראלים אם ירצו להגיע למערב ארה״ב בסטייל, מתחילים ממחיר נוח מאוד של 650 אירו בלבד. בחודשי הקיץ הכרטיסים הזולים ביותר נחטפים מהר והמחירים מטפסים, אך עדיין ניתן למצוא מחירים נמוכים בתאריכים נבחרים.

air-tahiti-nui-ticket-cdg-lax-in-august

אם תעדיפו לשמור את הארנק בכיס תוכלו להשתמש במיילים של מועדון AAdvantage (אמריקן) כדי להזמין את הטיסות האלו. כל טיסה, בכיוון-אחד, תעלה בין 22,500 ל-30,000 מיילים במחלקת התיירים (מחירי חורף/קיץ) או 57,500 מיילים במחלקת העסקים. במחיר הזה ניתן להוסיף גם טיסות פנימיות בתוך אירופה ובתוך ארה״ב עם אמריקן עצמה או השותפות האחרות שלה.

וונקובר (YVR) לניו-יורק קנדי (JFK) עם קתאי פסיפיק

אחת הטיסות המעניינות ביותר בתוך צפון-אמריקה – במיוחד למי שמעוניין לטוס במחלקת הפרימיום. אומנם חברות התעופה המובילות בארה״ב מציעות כיום מוצרים טובים בטיסות טרנסקון (בין החופים) אבל אף אחד מהם לא מתקרב לאיכות של מחלקות הפרימיום של קתאי פסיפיק.

שימו לב שהטיסה הזאת אטרקטיבית בעיקר בכיוון מזרח, מוונקובר לניו-יורק, בגלל הפרש השעות. בכיוון זה הטיסה ממריאה בשעות הערב המאוחרות ונוחתת בניו-יורק סביב שעה 07:00 בבוקר עם זמן טיסה של בערך חמש שעות. כלומר, טיסת לילה קלאסית עם נוחות גבוהה מאוד.

Reverse Herringbone Cathay Pacific as Bed

Cathay Pacific Business Class Seat

כמה זה עולה? כרטיסי הלוך/חזור מתחילים מאזור 450$ ליציאה מוונקובר ומאזור 550$ ליציאה מניו-יורק. כרטיסים בכיוון-אחד לפעמים עולים אפילו יותר. לטובת טיסות אלו כדאי בהחלט להשתמש במיילים ונקודות.

ניתן לרכוש מושבי בונוס של קתאי באמצעות כל מועדון תעופה בברית OneWorld. כך, לדוגמה, כרטיס בכיוון-אחד במחלקת העסקים מוונקובר לניו-יורק, בטיסת הלילה, יעלה 37,500 אוויוס ו-63$ במסים. אותו כרטיס עם מיילים של אמריקן יעלה 25,000 מיילים בלבד.

cx-yvr-jfk-with-ba-avios

וינה (VIE) לבנגקוק (BKK) עם אווה אייר

אווה אייר, חברת התעופה הטיוואנית שבסיסה בטייפה (TPE), היא אחת מהחברות הכי טובות, הכי צבעוניות והכי יצירתיות בעולם. אם אתם חובבי תעופה מושבעים אתם חייבים למצוא את עצמם על טיסה של החברה בהזדמנות הראשונה – במיוחד במחלקת העסקים, אבל לא רק. דוגמה טובה ליצירתיות של החברה תוכלו למצוא בשיתוף הפעולה ההדוק שלה עם המותג הלו קיטי.

eva-air-hello-kitty

אווה אייר משתמשת בשדה התעופה הבינ״ל של בנגקוק (BKK) כבסיס-משנה ומשם מפעילה טיסות נון-סטופ לשלושה יעדים אירופים: וינה (VIE), אמסטרדם סכיפהול (AMS) ולונדון הית׳רו (LHR). כמובן שכל שלושת הטיסות האלו הן טיסות חופש חמישי, וסתם בחרתי את הראשונה כדוגמה.

כמה זה עולה? כרטיסי הלוך/חזור במחלקת התיירים מתחילים מ-600 אירו ליציאה מוינה ומ-780$ ליציאה מבנגקוק.

רוצים להשתמש במיילים? אין שום בעיה, אווה אייר שותפה בברית סטאר ועל כן תוכלו להשתמש בכל מועדון בברית. כרטיס בכיוון-אחד יעלה 40,000 מיילים של מועדון M&M (קבוצת לופטהנזה), 55,000 מיילים של מועדון LM (אוויאנקה) או 55,000 מיילים של MP (יונייטד). עם 67,000 מיילים של M&M כבר תוכלו לרכוש כרטיס במחלקת העסקים הנפלאה של אווה אייר. שלושת המועדונים מתמחרים כרטיסי בונוס ע״פ שיטת האזורים כך שניתן להוסיף טיסות קישור בשני הקצוות ללא תוספת עלות במיילים (במקרה של M&M זה כולל גם טיסה של אוסטריאן מת״א לוינה!).

אתונה (ATH) למינכן (MUC) עם אייר צ׳יינה

אחת מטיסות החופש החמישי המעניינות ביותר והפחות-מוכרות בתוך אירופה. אייר צ׳יינה, נושאת הדגל הסיני ושותפה מרכזית בברית סטאר, מפעילה טיסות נון-סטופ מבסיסה בשדה התעופה בייג׳ינג קפיטול (PEK) למינכן (MUC) במטוסי איירבאס A330. מטוסים אלו ממשיכים אח״כ בטיסת חופש חמישי פנים-אירופית לאתונה עם מרחק טיסה של פחות מ-1000 מייל. זו טיסה של קצת יותר משעתיים.

טיסות מת״א לאתונה זולות מאוד לאורך כל השנה ובנוסף ישנן טיסות זולות גם ממינכן לת״א (בין השאר עם חברות לואוקוסט) כך שניתן לשלב את טיסת החופש החמישי הזאת בגיחה אירופית לא יקרה בכלל בשילוב שני היעדים.

Air China Plane Star Alliance Livery

כמה זה עולה? החל מ-125 אירו לכרטיס בכיוון-אחד והחל מ-210 אירו לכרטיס הלוך/חזור.

אייר צ׳יינה, כאמור, היא שותפה בברית סטאר ועל כן ניתן להשתמש בכל אחד מהמועדונים בברית כדי לרכוש כרטיס בונוס. זה כדאי אולי למי שמעוניין לטוס במחלקת העסקים. כך, לדוגמה, כרטיס מת״א למינכן דרך אתונה במחלקת העסקים (איג׳יאן איירליינס ואייר צ׳יינה) יעלה 17,000 מיילים של M&M.

לסיכום

טיסות חופש חמישי הן לרוב דבר מסקרן. הן גם מופיעות ונעלמות בקצב מהיר במיוחד כי חברות תמיד בוחנות את הכדאיות שלהן. כך, לדוגמה, בשנתיים האחרונות הופסקו טיסות חופש חמישי מעניינות מאוד בתוך אירופה כמו: אמסטרדם ללונדון עם גארודה אינדונזיה, וינה לשטוקהולם עם אתיופיאן איירליינס ומינכן למנצ׳סטר עם סינגפור איירליינס. טיסות חופש חמישי פנים-אירופיות שעדיין קיימות הן פרנקפורט למדריד עם לאן וברצלונה לוינה עם אייר צ׳יינה

עד היום יצא לי לטוס במספר טיסות חופש חמישי ברחבי העולם, כמה מהן בדרום-מזרח אסיה, אבל לא באלו שבחרתי לפוסט הזה. אני מאמין שזה רק עניין של זמן עד שאטוס עם קתאי מוונקובר לניו-יורק כי זו טיסה סופר-נוחה ברמה הפרקטית ביותר.

האם טסתם אי פעם בטיסת חופש חמישי?

9 תגובות

    • Lior @ FlyingOut

      בהחלט טיסת חופש חמישי מצויינת ולא יקרה בכלל (במחלקת העסקים, בפרט). טסתי פעמיים בקו הזה בעבר כשעוד פעלו בו מטוסי בואינג 788.

      הגב
  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    כמה רעיונות נוספים לטיסות איכותיות נוספות
    (1) ברצלונה – וינה עם איייר ציינה במטוס A330
    (2) פרנקפורט – ניו יורק עם סינגפור איירלינס במטוס A380
    (3) מילנו – ניו יורק עם אמיראטס במטוס A380
    (4) אמסטרדם – בנגקוק עם סינגפור איירלינס במטוס A350
    (5) רומא – דלהי עם קטאר אייר במטוס בואינג 787
    (6) סן פרנסיסקו – הונג קונג עם סינגפור איירלינס במטוס 777

    במזרח הרחוק יש המון אופציות נוספות!!!

    הגב
  2. דייויד

    לפני שנים מעטות היית נוסע קבוע בקווים של אמיר טס בין אוסטרליה לניו זילנד. אמיר טס שטסים עם מטוסי רחבי גוף דוגמת ה 777 ובעבר גם A380 שעשה עצירה בסידני לפני שהמשיך לאוקלנד ( כמדומני הטיסה כיום ישירה).

    נתון מעניין נוגע לטיסות בתוך ארה״ב במטוסי רחבי גוף דוגמת ה 747 של יונייטד בקטע של שיקגו-לאס וגאס למשל. אפשר היה בזמנו לטוס במחלקת עסקים במחיר של תיירים ללא כל קשר לסוג הכרטיס. הם העניקו את הפריבילגיה הזו ללקוחות נבחרים בברית סטאר.

    הגב
    • Lior @ FlyingOut

      חברות תעופה נוהגות להפעיל מטוסים רחבי-גוף חדשים לשם ׳הרצה׳ בקוים קצרים (פנימיים או בינ״ל) כשעיקר המטרה היא הכשרת צוותים יעילה יותר. כמובן שיש סיבות אחרות. אמריקן, לדוגמה, מפעילה כבר שנתיים מטוסי בואינג 787 בין שיקגו לדאלאס.

      אמירטס עדיין מפעילה טיסות חופש חמישי בין אוסטרליה וניו-זילנד כפי שתיארת.

      הגב
  3. אופיר

    הי ליאור, מנגנון השארת התגובות די עקום (לפעמים עוברות שעות אז שזה בכלל מופיע), והרבה פעמים אפילו שהכנסתי את השם שלי הוא לא נקלט. בהנחה או בתקווה שהפעם זה יהיה בסדר אז זה אני שפרסמתי את התגובה הראשונה; אופיר.

    הגב
    • Lior @ FlyingOut

      התגובות מאושרות אחת-אחת על ידי כשמדובר במשתמשים לא רשומים. לכן, לפעמים, יש עיכוב של כמה שעות עד שהן מתפרסמות. לא יודע לגבי אי-הופעת השם… אבל זה עובד למשתמשים אחרים. אתקן הודעות ככל שיידרש.

      הגב

השאר תגובה