השבוע הודיעה חברת התעופה הספרדית על שינוי משמעותי בפעילות שלה בקו ממדריד לת״א. החל מאפריל הקרוב יהיו פחות טיסות שבועיות בקו והמטוסים יוחלפו. אבל מה המשמעות לנוסעים?
איבריה, השותפה בברית OneWorld, היא אחת משלוש חברות תעופה שמתחרות על הקו מדריד–ת״א. השתיים האחרות הן אייר אירופה וכמובן אלעל.
אלעל שולחת למדריד מטוסי בואינג 737. החברה מפעילה עד שתי טיסות יומיות בקו ונמצאת בסכם קודשייר עם איבריה. אייר אירופה שולחת לת״א בעיקר מטוסי בואינג 787-8 מתקדמים, שכוללים בין השאר מחלקת עסקים טובה למדי, אך גם מטוסי בואינג 737.
נכון להיום איבריה מפעילה שתי טיסות יומיות בין מדריד לת״א. בקו משרתים מטוסי איירבאס מהדמים A330-300 רחבי–גוף ו-A319 צרי–גוף. האחרונים מבצעים את רוב הטיסות בקו. המטוסים רחבי–הגוף הם העדיפים מכל בחינה לאור המוצרים שהם מציעים גם במחלקת התיירים וגם במחלקת העסקים. זו גם המלצה קבועה שלי לטסים בקו: נסו להיות גמישים ולהעדיף טיסות ב-A330.
איבריה משווקת כרטיסי הלוך/חזור במחיר התחלתי של 310$ במחלקת התיירים ו-680$ במחלקת העסקים. בזמנים אחרים החברה שיווקה כרטיסים החל מ-250$ ו-600$ בהתאמה. ניתן בתוספת תשלום לא גבוהה להוסיף טיסות המשך ליעדים ברחבי חצי האי האיברי.
השינוי בפעילות של איבריה
השבוע הודיעה החברה כי החל מאפריל 2018 ישרתו בקו לת״א אך ורק מטוסי איירבאס מדגם A330-200. זאת ועוד, החל ממועד זה תופעל רק טיסה אחת ביום בקו (עובדה זו אינה מודגשת בשום מקום משום מה…).
בהודעות לתקשורת, וגם בהודעה הכללית באתר החברה, השינוי הזה משווק כשדרוג משמעותי. האם כך הדבר? האם איבריה מטיבה במהלך זה עם הנוסעים הישראלים?
ובכן, כן ולא.
נתחיל בשינוי המטוסים. במטוסי A330-200 מותקנת אותה מחלקת עסקים ואותה מחלקת תיירים כמו אלו המותקנות במטוסי A330-300. אבל – במטוסי ה-200 ישנם 19 מושבים בלבד במחלקת העסקים לעומת 36 מושבים במחלקת העסקים של מטוסי ה-300. הצמצום האגרסיבי במספר המושבים, לצד הקטנת מספר הטיסות השבועיות, משמעותו סיכוי נמוך יותר לשדרוג תפעולי, סיכוי נמוך יותר לשדרוג בתשלום ובאופן כללי צפיפות גבוהה יותר במחלקה זו. במחלקת התיירים ככל הנראה תישמר אותה רמת צפיפות, או אפילו תגדל, משום שהחברה תציע פחות מושבים בקו באופן כללי.
מפת המושבים של מטוס A330-300:
מפת המושבים של מטוס A330-200:
זאת ועוד, במקום להפעיל טיסת בוקר וטיסת ערב תפעיל איבריה רק טיסת בוקר החל מאפריל 2018. זו כמובן פגיעה משמעותית בשוק המקומי ובכל אותם נוסעים שהיו רוצים להמריא למדריד בשעות אחה״צ ולנחות שם בשעות הערב. אני אישית מצאתי את הטיסות האלו נוחות משמעותית לעומת טיסות הבוקר המוקדמות של החברה ולכן עבורי השינוי הזה מקטין דרמטית את הסיכוי שאמשיך לטוס עם איבריה בקו.
מצד שני, המעבר למטוסים רחבי–גוף בלבד מעניק וודאות. לא צריך יותר לנחש איזה מטוס יפעיל את הטיסה והאם יהיה שינוי עתידי. המשמעות כמובן מוגבלת יותר לנוסעי מחלקת התיירים, כי ההבדל בין איכות המחלקה בדגמי המטוסים השונים הוא די קטן, אבל המשמעות אדירה לנוסעי מחלקת העסקים.
סה״כ אני חושב שהשינוי הזה של איבריה הוא שלילי מאוד עבור מרבית הנוסעים וחיובי בחלקו רק עבור חלק קטן מהנוסעים (אלו שטסים בעיקר במחלקת העסקים ומעדיפים ממילא טיסות בוקר). מכאן שזה קצת מצחיק שהחברה מתעקשת לשווק את המהלך כשדרוג במקום פשוט לפרסם שינוי לו״ז סטנדרטי.
לסיכום
לאחר השינוי בלו״ז הפעילות, באפריל 2018, תהפוך איבריה לחברת התעופה האירופית השניה שתשלח לת״א מטוסים רחבי–גוף בצורה בלעדית (לצד סוויס). זו קבוצה קטנה שאנחנו כנוסעים ישראלים צריכים להוקיר ולרומם, כן ירבו. ראוי לציין שבריטיש מציעה מחלקת עסקים בינ״ל בכל הטיסות שלה לת״א – על אף שחלק מהטיסות מופעלות ע״י מטוסי איירבאס A321 צרי-גוף.
מצד שני, מדובר בהרעת התנאים בקו באופן כללי. לצערנו.
הנדפקים הגדולים הם כמובן הממשיכים לדרום אמריקה שלקחו טיסות לילה ממדריד
״מצד שני, המעבר למטוסים רחבי–גוף בלבד מעלים את חוסר הוודאות.״.
לא התכוונת למורידים?
זו אכן הייתה הכוונה. הטעות תוקנה. תודה!
אני דווקא חשבתי שהכוונה במעלים היא שחוסר הוודאות נעלם, אז גם בניסוח המקורי המשמעות נשמרת 🙂
בריטיש לא ממש מפעילים רק מטוסים רחבי גוף לת"א.
הם גם מפעילים A321.
אתה צודק מאוד. כשכתבתי את השורה הזאת חשבתי על מחלקת העסקים בלבד ובריטיש מציעה מחלקת עסקים בינ״ל בכל הטיסות שלה לת״א (והאמת היא שמחלקת העסקים ב-A321, על אף היותו מטוס צר-גוף, היא בעיניי מחלקת העסקים הטובה ביותר בצי של בריטיש). הפוסט נערך בהתאם. תודה!
אכן הנדפקים הגדולים זה טיסות ההמשך לדרום אמריקה שהרוב בלילה עכשיו כולם יעברו לאייר אירופה שתציע מוצר יותר טוב מבחינת זמן ומטוסים טובים יותר על הקו
[…] אוקטובר: איבריה תשלח לת״א רק מטוסים רחבי–גוף […]