בפרק הראשון סיפרתי מתי, למה ואיך הזמנתי כרטיס מאירופה לדרום–אמריקה. מדובר בכרטיס הלוך/חזור של אמריקן שהתחיל בציריך, הגיע לריו וכלל עצירה בארה״ב בדרך חזרה.
ברגע האחרון החלטתי לוותר על הנסיעה כולה ולשנות את הכרטיס. הסברתי איך בעצם אפשר לשנות או לבטל כרטיסי טיסה ומה אני עשיתי באותה סיטואציה.
בפרק הזה אספר לכם מה עשיתי עם הכרטיס בסופו של דבר ואיך הוא נראה כיום.
שינוי כרטיס טיסה
חברות תעופה משווקות מגוון רחב של תעריפים בין אזורים שונים בעולם או בין צמדי שדות. המגוון הזה מאפשר לנוסעים שונים לבחור את התעריף המתאים ביותר עבורם (ולסוכני נסיעות להרכיב כרטיסים מורכבים ומתוחכמים יותר). תעריפים מוזלים, באופן טבעי, יהיו בדר״כ גמישים פחות ובמקרים רבים לא יהיו ניתנים לביטול.
הרוב המוחלט של כרטיסי הטיסה ניתנים לשינוי. בדר״כ תמורת עמלה של 50$ עד 200$ לכל שינוי. כאמירה כללית תהיה עמלה גבוהה יותר לכרטיסים מוזלים יותר ולהפך. כרטיסים גמישים מאוד, ויקרים בהתאם, לעיתים יאפשרו שינויים ללא תשלום עמלה – אבל אלו תעריפים שמיועדים לנוסעים עסקיים והם יכולים להיות יקרים פי כמה מהתעריפים המוזלים ביותר.
גם כאשר שינוי הכרטיס אפשרי, בהתאם לתנאי הכרטיס, הרי שיהיו מגבלות על איך ומתי אפשר לשנות את הכרטיס. לא כל שינוי הוא אפשרי והמגבלות האלו תלויות במקרים רבים בתנאי הכרטיס. כלומר, אין מדיניות רחבה של חברת התעופה שחלה על כל הכרטיסים אלא צריך לבדוק את תנאיו של הכרטיס המסוים.
- בדר״כ לא ניתן לשנות את שדה המוצא. בפרט אם הוא שדה הבית של החברה המשווקת את הכרטיס.
– – – - בדר״כ ניתן לשנות את שדה היעד במסגרת אותו אזור גאוגרפי. לדוגמה: לשנות יעד בכרטיס הלוך/חזור של אלעל מפריס ללונדון.
– – – - בדר״כ ניתן לשנות את מחלקות הכרטוס ומכאן גם את מחלקות השירות. כלומר, לבחור תעריף יקר יותר בין המוצא ליעד תוך תשלום הפרש המחירים.
– – – - בדר״כ ניתן לשנות בחופשיות את תאריכי הטיסות. בתנאי שנשמרים התנאים לעניין עצירות (Stopovers) ובתנאי שתהיה זמינות למושבים מתאימים בכל טיסה. ברוב המקרים ישנו תנאי שהטיסה הראשונה חייבת להתבצע בתוך שנה ממועד הכירטוס (ללא קשר למועד הטיסה הראשונה במקור). כמובן שלא ניתן לשנות את סדר הטיסות בכרטיס.
כלומר, ברוב המקרים, אפילו ברכישת כרטיס מוזל במיוחד אנחנו מקובעים הרבה פחות ממה שנדמה לנו ובדר״כ נוכל לשנות את הנסיעה, ולהתאים את הכרטיס טוב יותר לצרכים החדשים שלנו, תמורת עמלה (שלא חייבת היות אסטרונומית).
כך שיניתי את הכרטיס שלי
כתזכורת: הכרטיס שרכשתי כלל את הטיסות הבאות במחלקת התיירים:
- ציריך (ZRH) לניו–יורק (JFK) בטיסת בוקר של אמריקן
- ניו–יורק (JFK) למיאמי (MIA) בטיסת אחה״צ של אמריקן
- מיאמי (MIA) לריו דה ג׳נרו (GIG) בטיסת לילה של אמריקן
- ריו דה ג׳נרו (GIG) למיאמי (MIA) בטיסת לילה של אמריקן
- מיאמי (MIA) לפילדלפיה (PHL) בטיסת בוקר של אמריקן
- ניו–יורק (JFK) ללונדון (LHR) בטיסת ערב של אמריקן
- לונדון (LHR) לאמסטרדם (AMS) בטיסת בוקר של בריטיש
בעת רכישת הכרטיס השתמשתי בשוברי שדרוג על מנת לשדרג כמעט את כל הטיסות בכרטיס ממחלקת התיירים למחלקת העסקים. כשביקשתי לשנות את הכרטיס נוצרו בעצם שתי בעיות:
- תוקפם של השוברים הוא ה-31 לינואר 2018. כלומר, אם הייתי בוחר טיסות שממריאות לאחר תאריך זה לא הייתי יכול להשתמש בשוברים.
– – – - צריך שתהיה זמינות לשדרוג על מנת שהשובר יופעל. כיום אמריקן לא מציעה את הזמינות הזאת מראש – וזה חיסרון משמעותי שהחל בחודשים האחרונים – אז יש ׳סיכון׳ משמעותית גדול יותר ברכישת כרטיס במחלקת התיירים עם תקווה בלבד לזכות בשדרוג של הרגע האחרון.
ההחלטה הראשונה הייתה קלה: לטוס לדרום–אמריקה בחודש ינואר. גם כי כרגע אין תוכניות מיוחדות לאותו חודש, גם כי טיסות בחודש ינואר ייספרו לטובת סטטוס ב-2018, גם כי השוברים תקפים עד חודש זה בלבד וגם כי חודש ינואר הוא שיא עונת הקיץ בדרום–אמריקה ומכאן שמזג האוויר בהכרח יהיה מצוין.
ההחלטה השניה הייתה מתוחכמת יותר: לשנות את הכרטיס כך שכל הטיסות הארוכות יהיו במחלקת פרימיום–אקונומי. כרגע מחלקת השירות הזאת מוצעת רק בחלק מצי מטוסי ה-777 שבין השאר פועל בקוים ממיאמי ללונדון ולריו דה ג׳נרו. כלומר, על מנת לבחור בטיסות המתאימות הייתי צריך לעשות קונקשיין במיאמי (MIA) בכל כיוון. בשדרוג הכרטיס למחלקת שירות זו, תחת מחלקת הכרטוס המתאימה, למעשה הבטחתי לעצמי נוחות טיסה מינימלית בכל הטיסות הארוכות כך שגם אם השדרוג לא יתקבל ברגע האחרון לפחות תהיה חצי נחמה.
טיפ לנוסעים תכופים: מוקדם יותר השנה שינתה אמריקן את מדיניות השדרוגים שלה וכעת ישנה עדיפות לסך ה-EQD בחשבונו של נוסע לעומת מחלקת הכרטוס בכרטיס שלו. כמובן שמעל שני הפרמטרים האלו ישנה עדיפות לסטטוס ולכלי השדרוג. כלומר, לאור ה-EQD האפסי שיש לי השנה – כי הפסקתי לקרדט טיסות למועדון – הרי שבפועל שדרוג מחלקת הכרטוס בכרטיס לא תרם למיקום שלי ברשימת השדרוגים.
כדי להוסיף כיף על כיף, וכדי להוזיל את המחיר הסופי, בחרתי להפוך את הכרטיס להיות Open-Jaw במקום כרטיס הלוך/חזור קלאסי. במקום לטוס מאירופה לדרום–אמריקה וחזרה הכרטיס החדש ייקח אותי מאירופה לדרום–אמריקה ומצפון–אמריקה חזרה לאירופה. כלומר, הסרתי ׳רגל׳ אחת של הכרטיס (מדרום–אמריקה לצפון–אמריקה) שאותה השלמתי מאוחר יותר עם כרטיס בונוס. השינוי הזה איפשר להוריד משמעותית את מחיר הכרטיס על אף השדרוג במחלקת הכרטוס.
מחירו של הכרטיס החדש הוא 1010$. כלומר, 116$ זול יותר מהכרטיס המקורי. עמלת השינוי בכרטיס המקורי הייתה 180$ ולכן השינוי כולו עלה לי 64$ בלבד (עמלת השינוי מינוס ההפרש במחיר).
הכרטיס החדש כולל את הטיסות הבאות:
את החוסר שנוצר במסלול, בין ריו דה ג׳נרו לניו–יורק, השלמתי באמצעות כרטיס בונוס של אמריקן (שאולי אשנה לכרטיס בונוס אחר בהתאם לזמינות המושבים).
יתרונות נוספים
החיסרון הגדול של השינוי הוא שכל השדרוגים בכרטיס אבדו וכעת נותר לי רק לקוות לחסדיו של אלוהיי השדרוגים שאקבל אותם מחדש ברגע האחרון. אבל לכרטיס במתכונתו הנוכחית ישנם מספר יתרונות:
- הטיסות הן ב-2018. המשמעות היא שהקרדיט שאקבל עבורן יהיה לשנת הסטטוס הבאה ולא לשנת הסטטוס הנוכחית (שבה אין לי צורך בקרדיט נוסף). אם הייתי טס את כל הטיסות החודש, בנובמבר 2017, הקרדיט שהייתי צובר היה כביכול חסר משמעות לסטטוס.
– – – - מחלקות הכרטוס גבוהות יותר. הטיסות הארוכות בכרטיס הן כעת במחלקת כרטוס E במקום מחלקות הכרטוס המקוריות K ו-L. זאת ועוד, הטיסות הקצרות של בריטיש באירופה הן במחלקת כרטוס Y שהיא מחלקת הכרטוס הגבוהה ביותר בתוך מחלקת התיירים. כלומר, לא משנה לאיזה מועדון תעופה אבחר לקרדט את הטיסות בהכרח אקבל קרדיט גבוה יותר.
– – – - אורך השהות מתאים לי יותר. בכרטיס המקורי נאלצתי להתפשר על תאריכי הטיסות כי רציתי לבחור בתאריכים שבהם היו זמינים מושבים לשדרוג. התוצאה בפועל הייתה תוכנית נסיעה לא מושלמת שכללה מעט מדי לילות גם בריו דה ג׳נרו (ארבעה לעומת שישה) וגם בניו–יורק (ארבעה לעומת חמישה).
– – – - מחירי המלונות נמוכים יותר. מנעד מחירי המלונות בניו–יורק הוא די רחב ואותו חדר באותו מלון יכול לעלות בתאריכים מסוימים פי חמש יקר יותר מבתאריכים אחרים. בסופ״ש שבו תיכננתי לבקר בעיר בנובמבר המחירים היו גבוהים למדי (סביב 250$/לילה) בעוד בסופ״ש שבו אבקר בעיר בינואר המחירים שפויים לגמרי (סביב 150$/לילה ואפילו פחות).
שינוי החודש הוא בגדר יתרון וחיסרון. בניו–יורק נובמבר כנראה עדיף על ינואר אבל בריו דה ג׳נרו ינואר כנראה עדיף על נובמבר. השינויים האלו פחות דרמטיים עבורי כי אני לא מגיע לאף אחת מהערים בפעם הראשונה ולא מתכנן לשוטט ברחובות או לעשות ג׳וגינג בסנטרל פארק.
לסיכום
חשוב לזכור שאת מרבית כרטיסי הטיסה ניתן לשנות ומגוון השינויים האפשריים הוא די רחב. לפעמים ישנן מגבלות לשינויים וגם איתן צריך לדעת להתמודד. אני לא חושב שזה הכרחי להכיר את כל אפשרויות שינוי הכרטיס לפני רכישתו אבל כדאי לשאול מראש האם הכרטיס ניתן לשינוי ומהי עמלת השינוי.
את הכרטיס שלי, שהיה כרטיס מוזל במחלקת התיירים, שיניתי בצורה משמעותית והפכתי אותו למשהו אחר לגמרי ממה שהיה. שיניתי את מסלול הטיסות, תאריכי הטיסות, מחלקות הכרטוס והשירות וכפועל יוצא גם את המחיר הסופי. כל זה היה אפשרי למרות שהתעריף שבבסיס הכרטיס הוא תעריף סטנדרטי לחלוטין.
בפרק הבא והאחרון אשתף אתכם בכל ההתלבטויות הקשורות לקרדיט שאקבל עבור הנסיעה הזאת. אני אומנם מכוון לסטטוס גבוה במועדון של אלסקה גם בשנה הבאה אבל במקרה הזה ההחלטה לא פשוטה.
לא רואה כאן מקום לשאלות אז אניח את זה כאן.
מתכנן לנסוע לניו יורק בקרוב עם זוגתי ומה שמחתי לראות זמינות באתר של איר פראנס עם טיסה בעסקים תל אביב-רומא-ניו יורק במחיר של 62.5 אלף נקודות ו70 ומשהו יורו.
העברתי בשמחה 125 אלף נקודות מכרטיס הצייס ריזרב האמריקאי שלי וכשניסיתי לסיים את ההזמנה קיבלתי הודעת שגיאה.
התקשרתי לשירות הלקוחות שאמרו שישנה בעיה באתר והוא מראה לפעמים זמינות על טיסות שלא באמת זמינות. אז תחזירו לי את הנקודות אמרתי – אין כזה דבר הם אמרו.
מה עושים?
אתה מתאר מצב שבהחלט לא אמור לקרות. אז ראשית – צר לי שמצאת את עצמך בסיטואציה הזאת, אני מבין את הבעיה.
כאמירה כללית זמינות מושבי בונוס משתנה בתדירות גבוהה. לקוחות מזמינים, לקוחות מבטלים וגם חברות התעופה מוסיפות ומסירות מושבי בונוס מטיסות ע״פ הצרכים שלהן. כלומר, במקרה שלך ׳אובדן הזמינות׳ אולי נבע מתקלה טכנית באתר המועדון (מה שכאמור לא אמור לקרות) אבל באותה מידה זה יכל לנבוע גם מסיבות רגילות.
לכן, כטיפ להבא: לפני שאתה מעביר נקודות למועדון מגורם חיצוני תמיד צור קשר עם שירות הלקוחות של המועדון ובקש לשים את כרטיס הבונוס הרצוי לך על הולד. כמעט כל מועדוני התעופה מאפשרים את זה והשאלה היא לאיזו תקופה (בין יומיים לשבוע). אם מדובר על העברה מחברת אשראי אז יומיים בדר״כ יספיקו. כך אתה יכול להבטיח, ברמת וודאות גבוהה למדי, שכרטיס הבונוס לא ׳ייעלם׳.
מה תוכל לעשות במצבך? כנראה שלא הרבה. לבטל את ההעברה ולהחזיר את הנקודות לחברת האשראי זה, להערכתי, חסר סיכוי. הרפואה תגיע, אם תגיע, מכיוון מועדון התעופה בלבד. ראשית – זמינות מושבי בונוס משתנה, כאמור, ולכן כדאי לך להמשיך לעקוב אחר התאריכים הרלוונטיים לך. שנית – אתה יכול לנסות לדרוש מהמועדון שייפתחו עבורך שני מושבי בונוס בטיסות של אייר פראנס או ק.ל.מ (בעלות הבית במועדון) כפיצוי על עוגמת הנפש שנגמרה לך מתקלה טכנית באתר המועדון. כלומר, תתלונן על מצב שווא. מעבר לזה אין יותר מדי מה לעשות לצערי.
בהצלחה!
אתה מוזמן לשלוח לי פרטים נוספים למייל ואשמח להעיף מבט בעצמי. אולי יהיו לי רעיונות נוספים עבורך.
המייל שלי: lior@flying-out.com
[…] שתוכננה להתקיים החודש ולמה ביטלתי אותו בסופו של דבר. בפרק השני הסברתי עוד על כל הנושא של שינוי כרטיסים ואיך שיניתי את […]
[…] שתוכננה להתקיים החודש ולמה ביטלתי אותו בסופו של דבר. בפרק השני הסברתי עוד על כל הנושא של שינוי כרטיסים ואיך שיניתי את […]