אלעל

חברת התעופה אלעל, ובשמה המלא ״אל על נתיבי אויר לישראל בע״מ״, נוסדה רשמית ב-1949 למרות שטיסת הבכורה שלה התרחשה כבר בספטמבר 1948. אלעל הופרטה ב-2003, אך הייתה ונותרה נושאת הדגל של ישראל.

תחת אלעל פועלות שורה של חברות-בנות ביניהן סאן-דור (לטיסות שכר), תמ״מ (מזון לטיסות) ואחרות. החברה מספקת גם שירותי הובלת מטענים, שירותי תחזוקה למטוסים, שירותי קייטרינג ועוד.

קשריה של אלעל עם מדינת ישראל, וספציפית עם שירותי הביטחון, היו ונשארו קרובים ומשמעותיים. החברה לקחה חלק במבצעים שונים בחסות המדינה – חשאיים יותר ופחות. כך, לדוגמה, בתחילת שנות ה-50 השתתפה אלעל במבצע ׳מרבד קסמים׳ (להעלאת יהודי תימן) ומבצע ׳עזרא ונחמיה׳ (העלאת יהודי עיראק). אלעל הייתה שותפה גם בהטסה לארץ של יהודים מאתיופיה, רוסיה ועוד. מטוס של אלעל אף השתתף במבצע ׳פינאלה׳ שמטרתו הייתה להביא לארץ את הפושע הנאצי אדולף אייכמן (סיפור מעניין בפני עצמו). מטוסי אלעל גם הטיסו צוותי הצלה ישראלים למוקדי אסון ברחבי העולם ע״פ בקשת המדינה.

לאורך השנים שברה אלעל מספר שיאים עולמיים:

  • ב-1957 שברה אלעל את השיא העולמי לטיסה המסחרית הארוכה ביותר ללא עצירת-ביניים כשהשלימה טיסה מניו-יורק לת״א במטוס מדגם 175 של בריסטול. טיסה זו ארכה קרוב ל-15 שעות.
    – – –
  • ב-1961 שברה אלעל שוב את השיא לעיל עם מטוס מדגם 707 של בואינג שטס במסלול מעט ארוך יותר ובזמן קצר הרבה יותר (כ-9.5 שעות בלבד).
    – – –
  • ב-1984 ביצעה אלעל את הטיסה הבינ״ל הראשונה של מטוס מדגם 767 של בואינג (ממונטריאול לת״א).
    – – –
  • ב-1991 קבעה אלעל שיא עולמי היסטורי ויוצא-דופן כשהטיסה 1088 נוסעים מאדיס-אבבה לת״א. טיסה זו בוצעה במטוס מדגם 747 של בואינג. למעשה, לטיסה עלו רק 1086 נוסעים ואנשי צוות אם כי במהלך הטיסה היחסית-קצרה הזו נולדו שני תינוקות וכך נחת המטוס בישראל כשעל סיפונו 1088 בני-אדם.
    – – –
  • ב-2001 הייתה אלעל חברת התעופה הראשונה שהורשתה לטוס במרחב האווירי של ארה״ב לאחר אסון פיגועי הטרור של ה-11 לספטמבר. מרבית חברות התעופה האחרות הורשו לטוס רק כיומיים מאוחר יותר. זאת הייתה הוכחה לכבוד שיש לרשויות התעופה לסידורי הביטחון הקפדניים של אלעל.

למידע נוסף על ההיסטוריה של אלעל – לחצו כאן.

אלעל מפעילה צי של 41 מטוסים, כולם מתוצרת בואינג, ומתוכם 9 מטוסים מדגם 787-9. כל המטוסים מדגם 767 הוצאו משירות מבצעי ובקרוב יוצאו גם כל המטוסים מדגם 747. הגיל הממוצע של מטוס אלעל בצי הוא 11.4 שנים.

סאן-דור, כאמור, היא חברה-בת של אלעל. היא נוסדה ב-1977 אך ב-2011 נשלל ממנה רישיון ההפעלה המבצעי שלה (מסיבות כשרות, יסכימו הרוב). כיום היא מהווה מותג של אלעל, כפי שהייתה בזמנו אפ, אך טיסותיה מופעלות במטוסי אלעל ותחת הקוד של אלעל (LY). כלומר, היא לא חברת תעופה עצמאית.

ארקיע וישראייר

חברת התעופה ארקיע, ובשמה המלא ״ארקיע קווי תעופה ישראליים בע״מ״, נוסדה ב-1949 (אותה שנה בה הוקמה רשמית אלעל). ארקיע היא חברה פרטית ש-70% ממניותיה נמצאות בידי האחים נקש ו-30% ממניותיה נמצאות בידי עובדי החברה.

חברת התעופה ישראייר, ובשמה המלא ״ישראייר תעופה בע״מ״, נוסדה ב-1996 כחידוש של חברת ׳כנפי עמק׳ שנוסדה כשבע שנים קודם לכן ובבעלותה היה מטוס אחד בלבד. בתחילת דרכה הפכה ישראייר למתחרה הישירה של ארקיע בטיסות לאילת. ב-1998 החלה לטוס ליעדים קרובים באגן הים התיכון ורק ב-2003, לאחר שחכרה מטוס בואינג 767, החלה להפעיל טיסות ליעדים בטווח בינוני וארוך (לרבות טיסות לניו-יורק בשלב מסוים).

מבחינת גודל הצי שתי החברות הללו די דומות. לארקיע יש שמונה מטוסים שמתוכם שבעה מטוסים צרי-גוף ומטוס רחב-גוף אחד. לישראייר יש שבעה מטוסים וכולם צרי-גוף. ארקיע הפכה לאחרונה לחברת התעופה הראשונה בעולם שמפעילה את מטוס ה-A321neoLR (מטוס צר-גוף עם טווח טיסה ארוך למדי).

ב-2017 ישראייר הטיסה יותר נוסעים מארקיע בטיסות בינ״ל. ב-2018 התוצאה התהפכה וארקיע תפסה את המקום השני בקרב חברות התעופה הישראליות (אחרי אלעל כמובן) כשהטיסה כ-686,000 נוסעים (לעומת כ-657,000 נוסעים שהטיסה ישראייר, כך שהפער נותר קטן). כלומר, הפעילות הבינ״ל של שתי החברות האלו מאוד דומה מבחינת מספר הנוסעים וגם מבחינת מספר היעדים (כ-50, לכל חברה, כולל קוים עונתיים).

בשנים האחרונות התקיים מו״מ למיזוג בין אלעל וישראייר, כשבעצם המטרה הייתה למזג את הפעילות של סאן-דור לזו של ישראייר, אך הרשות להגבלים עסקיים פסלה בתחילת 2018 את העסקה שהתגבשה.

חברות תעופה ישראליות אחרות

׳איה תעופה׳, שנוסדה ב-2005, מפעילה 5 מטוסים קטנים ומתמחה בצילום אווירי. אבל היא מפעילה גם קו סדיר בין שדה-דב בת״א למנחת בעין-יהב בערבה.

׳כים ניר׳, שנוסדה אי שם ב-1949, מפעילה כיום כ-35 כלי טיס (מסוקים ומטוסים) ומתמחה בשירותי ריסוס שדות חקלאיים, כבאות אווירית ופינוי רפואי. מ-2011 היא מפעילה את טייסת 249 – טייסת הכיבוי האווירי – יחד עם חברת אלביט. הטייסת כוללת כיום 14 מטוסים ו-6 מסוקים.

׳להק תעופה׳, שנוסדה ב-2005, מתמחה בפינוי רפואי במסוקים אך היא מספקת גם שירותים נוספים. החברה מציעה כיסוי ארצי מלא לפינוי דחוף במסוקים באמצעות שלושה צוותים (הכוללים גם פרמדיקים של מד״א) שנמצאים בכוננות מלאה בכל שעות היממה באזורים שונים של הארץ ליד בתי-חולים. החברה מפעילה גם שני מסוקים, שבסיסים בשדה התעופה של חיפה, עבור אסדות הקידוח בלב הים. כל טייסי החברה הם יוצאי חיל האוויר.

׳עיט שירותי תעופה׳, שנוסדה ב-1985, מספקת מגוון של שירותים לרבות בית-ספר לטיסה, טיסות פנים סדירות לראש-פינה ואילת, צניחות חופשיות, תחזוקת מטוסים, שירותי קרקע במספר מנחתים ושדות, טיסות חוויה ועוד.

׳ק.א.ל קארגו׳, שנוסדה ב-1976, מתמחה בשילוח מטענים ליעדים בינ״ל. הצי שלה כולל שלושה מטוסי מטען מדגם 747-400 של בואינג והיא מפעילה קוים לאירופה וצפון-אמריקה. היא בעיקר מובילה תוצרת חקלאית ולאורך השנים הייתה בבעלות של איגודים חקלאיים כאלו ואחרים.

11 תגובות

  1. אורי

    פוסט מעניין מאוד.

    לגבי סאן-דור חסר ניקוד במילה "כשרות" – האם הסיבות הן כשרות או שהן סיבות של כשרות? שני הפירושים נראים לי כשרים.

    ויש לך פרטים לגבי הטיסה של אל על מניו יורק לת"א ב-1957? זה מעבר לטווח של בריסטול 175. אולי עצירה תפעולית לא נחשבת?

    אורי

    הגב
    • Lior@FlyingOut

      לגבי סאן-דור,

      התכוונתי שהסיבות לביטול רישיון ההפעלה המבצעי היו נכונות ומקצועיות. כלומר, כשרות במובן הלא-מילולי. הטענה העיקרית הייתה שסאן-דור אומנם מחזיקה משרדים נפרדים (בשטח של אלעל) אך מתנהלת ללא שדרת ניהול מלאה כנדרש ונסמכת באופן מלא על האופרציה של אלעל. אז סאן-דור נותר מותג ברשות אלעל ולא יותר.

      לגבי מטוס הבריסטול,

      הוא אכן השלים טיסת נון-סטופ כל הדרך מניו-יורק לת״א. זו טיסה ארוכה למטוס זה עם טווח שהוא מעט מעבר לנתוני היצרן. הנה לך מקור מעניין:

      https://www.flightglobal.com/FlightPDFArchive/1958/1958%20-%200014.PDF

      הגב
  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    באילו קווים באמת משמש ה-A321neoLR של ארקיע בסוף?

    הגב
  3. שי

    1. מה אתה חושב על הסנט רגיס בניו יורק?
    2.לגבי קאל, היא חברת המטען של שאר החברות בנתבג?

    הגב
    • Lior@FlyingOut

      (1) הוא נחשב למלון מעולה אבל אני רק מכיר את השם שלו ואת המוניטין שלו. לא ביקרתי במלון מעולם.

      (2) קאל היא חברת תעופה עצמאית. היא לא משרתת חברות תעופה אחרות. רוב המטען שהיא מטיסה הוא תוצרת חקלאית. אפשר לומר שאלעל היא המתחרה הגדולה שלה בנתב״ג אם כי אלעל מפעילה רק מטוס מטען אחד.

      הגב
      • שי

        אוקיי, שוב תודה. ברשותך, אחזור שוב לכרטיסי אשראי: מבין ארבעת הכרטיסים הללו:
        Visa Infinity
        World Elite Isracart
        World Elite Max
        Amex Centuriom
        איזה מהם היית מגדיר כטוב ביותר לנוסעים אולטרה תכופים/בעלי הון גדול מאוד(לוורלד עלית של מקס נדרש 4 מיליון בהון נזיל).

      • Lior@FlyingOut

        אני לא יודע לענות על זה. כל הארבעה כרטיסים יוקרתיים מאוד וכוללים המון הטבות. שווי כל הטבה תלוי במימוש שלה, ובצרכים של האדם שמחזיק בכרטיס, כך שקשה עד בלתי-אפשרי לקבוע שאחד מהם בהכרח טוב יותר מהאחרים. הם מתחרים ישירים במדף הגבוה ביותר של הכרטיסים בישראל.

השאר תגובה