מילון מונחים

בעמוד זה תוכלו למצוא אוסף של מונחים וקיצורים מעולם התעופה, המלונות, מועדוני הלקוחות וכיוצ״ב. מקווה שתמצאו את ההסברים מועילים. אם נתקלתם במונח או קיצור שלא מופיע בעמוד זה ולדעתם כדאי להוסיפו – אנא כתבו לי!

עדכון: פברואר 2019

APR

קיצור של: Advanced Purchase Rate

השם הגנרי לתעריף מוזל המחייב רכישה מוקדמת. לרוב מוצע עד 14 ימים לפני מועד הצ׳ק-אין, דורש תשלום מראש ולא ניתן לביטול.

Airside

הצד האווירי של שדה תעופה הוא החלק שנמצא מעבר לעמדות הבידוק הביטחוני. בדר״כ ניתן לנוע בחופשיות בצד האווירי של השדה ואפילו, במקרים מסוימים, לעבור בין טרמינלים שונים מבלי לעבור בידוק ביטחוני כל פעם מחדש.

Airport Code

קוד בן שלוש אותיות באנגלית המוכר ע״י ארגון IATA כמזהה של שדה תעופה מסוים. בדר״כ האותיות יתקשרו לשמו המלא של השדה או לשם העיר אותה הוא משרת. כך, לדוגמה, TLV הוא הקוד יאט״א של שדה התעופה בן-גוריון הסמוך לת״א. לכל שדה יש קוד נוסף בן ארבע אותיות שמונפק לו ע״י ארגון ICAO אבל הוא משמש בעיקר לתקשורת בין מגדלי פיקוח למטוסים ולא משמש את חברות התעופה והנוסעים.

BAR

קיצור של: Best Available Rate

השם הגנרי לתעריף הגמיש הרגיל שמציע מלון. מתעריף זה נגזרים תעריפים מוזלים שונים. תעריף ה-BAR בדר״כ אינו מחייב תשלום מראש וניתן לביטול עד 24 שעות לפני מועד הצ׳ק-אין.

BIS

קיצור: Butt in Seat

המרחק האווירי, במיילים, שהנוסע טס בפועל ללא קשר בסוג הכרטיס, מחלקת השירות וכיוצ״ב. נחשב למדד סטנדרטי לבחינת היקף הנסיעות.

BOGO

קיצור של: Buy One, Get One

השם המקובל לשובר או מבצע המציעים מוצר כלשהו בחינם בצמוד לרכישת מוצר זהה. לדוגמה: הזמנת לילה במלון שמזכה את האורח בלילה נוסף, כמעט תמיד באותה שהייה, ללא תוספת תשלום.

BP

קיצור של: Boarding Pass

מסמך, פיסי או וירטואלי, המעיד על השלמת תהליך הצ׳ק-אין לטיסה ומאפשר עלייה למטוס. בדר״כ המסמך יכלול את פרטי הנוסע, פרטי הטיסה וברקוד שאותו יכולים לקרוא המסופים של חברות התעופה ושדות התעופה. ראוי לציין שלא בכל שערי הטיסה קיימים מסופים המסוגלים לקרוא ברקודים שמוצגים על גבי מכשיר סלולרי ולכן מומלץ, ככלל, להדפיס את ה-BP על נייר.

Booking Class

בשם אחר: Fare Bucket

מחלקת כרטוס, או בשם אחר: מחלקת רישום. בכל מחלקת שירות (תיירים, עסקים וכיוצ״ב) קיימות מספר מחלקות כרטוס על מנת לאפשר לחברת התעופה למכור מושבים ביתר גמישות. תנאי כרטיס טיסה נקבעים בדר״כ ע״פ מחלקת הכרטוס המבוקשת, וביניהם אפשרויות שינוי הכרטיס, בחירת מושבים מראש, צבירת מיילים במועדוני תעופה ועוד. ככל שמחלקת הכרטוס ׳גבוהה׳ יותר היא מציעה תנאים גמישים יותר ותעריף בסיס גבוה יותר.

CSA

קיצור של: Customer Service Agent

השם הכללי סוכן או נציג שירות – לרוב בהתייחס לחברות תעופה, אך נכון גם למלונות.

Codesharing

סוג מסוים של הסכם שיתוף פעולה המאפשר לחברת תעופה אחת למכור מושבים בטיסה המופעלת ע״י חברת תעופה אחרת תוך שימוש בקוד הטיסה שלה. לפרטים מלאים קראו את הפוסט הזה.

Direst Flight

טיסה ישירה. בניגוד לטיסת נון-סטופ, טיסה ישירה יכולה לכלול עצירה בשדה ביניים ובתנאי שמספר הטיסה לא משתנה. כמעט בכל המקרים אותו מטוס יפעיל את שתי הטיסות ועצירת הביניים תהיה עצירה תפעולית בלבד לתדלוק ו/או הורדת נוסעים. לפעמים כל הנוסעים מתבקשים לרדת מהמטוס בעת עצירת הביניים.

ETA

קיצור של: Estimated Time of Arrival

זמן ההגעה המשוער. כמעט תמיד בהקשר של שעת הנחיתה של טיסה.

Error Fare

בשם אחר: Mistake Fare

מחיר שגוי לכרטיס טיסה שהופך זמין לרכישה. בין הסיבות האפשריות לכך: המרה לא נכונה של שערי מטבעות, תמחור מוטעה בין מחלקות שירות שונות ועוד. המחיר השגוי, לרוב, נשאר זמין לפרק זמן קצר מאוד ומתוקן במהרה ע״י חברת התעופה שמזהה עלייה חדה בביקושים לכרטיסי טיסה באותו שוק שבו נוצרה השגיאה. לפעמים חברת התעופה תכבד את המחיר השגוי, שעשוי להיות נמוך בעשרות אחוזים מהמחיר הרגיל, ולפעמים חברת התעופה תבטל את הכרטיסים שנרכשו. במדינות מסוימות קיימים חוקים המגינים על הצרכנים במידה מסוימת.

FFP

קיצור של: Frequent Flyer Program

מועדון תעופה.

GM

קיצור של: General Manager

מנהל כללי. לרוב הכוונה למנהל של מלון.

Ground Stop

עצירה מלאה בתנועה האווירית בשדה תעופה. אין המראות ואין נחיתות. בדר״כ כתוצאה ממזג אוויר בעייתי שלא מאפשר שימוש בטוח במסלולים של השדה – אך יכולות להיות סיבות אחרות. במצב כזה ייתכן שמטוסים המגיעים לנחיתה יופנו לשדות תעופה קרובים.

IRROPs

קיצור של: Irregular Operations

פעילות בלתי-רגילה, או בלתי-שיגרתית, בהתייחס לחברת תעופה. ביטולים ואיחורים של טיסות הם בגדר פעילות בלתי-רגילה ולעיתים תכופות מצריכים ניתוב מחדש של נוסעים וכבודה. הבנה נכונה ומהירה יותר של מצב הדברים יכולה לעזור לנוסע להתמודד בקלות עם שינויי לו״ז ובמקרים מסוימים אפילו לזכות בשדרוגים (ראו למטה: OpUp).

ITA Matrix

המטריקס הוא מנוע חיפוש טיסות מתקדם ופופולרי שפותח ע״י חברת ITA, אך מכיוון שזהו מוצר הדגל של החברה המנוע מכונה לרוב בשם החברה. גוגל רכשה את חברת ITA והמטריקס הוא למעשה מנוע החיפוש שעליו נשענת מערכת חיפוש הטיסות גוגל-פלייטס. המטריקס הוא מנוע מתקדם מאוד שמאפשר להזין פקודות חיפוש ספציפיות ומגוונות על מנת למצוא את כרטיסי הטיסה המתאימים ביותר.

Layover

קונקשיין קצר בשדה תעופה. לרוב מוגדר כקונקשיין של פחות מ-24 שעות בין טיסות בינ״ל או פחות מ-4 שעות בין טיסות פנימיות (וכך נהוג בתחומי ארה״ב וקנדה, לדוגמה). נבדל מ-Stopover (ראו למטה).

Lounge Dragon

הכינוי המקובל, והחצי-הומוריסטי, לסוכנים המאיישים את עמדות הכניסה לטרקלינים בשדות תעופה. ככל הנראה מקור השם הוא בדימוי הספרותי שנוצר ל׳דרקונים׳ כשומרי-סף המגנים בדר״כ על דבר בעל ערך רב.

LCC

קיצור של: Low-Cost Carrier

חברת תעופה הפועלת במודל לואוקוסט המאופיין במכירת כרטיסים לכל קטע טיסה בנפרד, ללא שירותים נלווים אותם ניתן להוסיף בתשלום ובדר״כ ללא אפשרות לצבור נקודות במועדוני תעופה. רבים מתבלבלים ומכנים חברות לואוקוסט בשם ״חברות שכר״ אך זוהי טעות גסה שכן חברות לואוקוסט מפעילות טיסות ע״פ לו״ז סדיר וידוע חודשים מראש ומכאן שהן חברות תעופה סדירות (אך אינן פועלות במודל שירות-מלא כמו חברות תעופה ׳קלאסיות׳).

MCT

קיצור של: Minimum Connection Time

זמן קונקשיין מינימלי. כל שדה תעופה מגדיר מהו זמן הקונקשיין הקצר ביותר הדרוש לשם מעבר נוסעים בין כל צמד טיסות בשדה (נקרא לעיתים ״Legal Connection״, או בתרגום לעברית: קונקשיין חוקי). לרוב המשתנה החשוב ביותר הוא סוג הטיסות, בינ״ל או פנימיות, אך לפעמים גם לזהות חברות התעופה יש השפעה. לחברת תעופה אסור להציע כרטיסי טיסה הכוללים זמן קונקשיין קצר מה-MCT, כשבפועל יש הגבלה אוטומטית של מערכות הכרטוס, ואם זמן הקונקשיין מתקצר כתוצאה משינוי בלו״ז וחורג מה-MCT הרי שהקונקשיין הופך ׳לא-חוקי׳ וחברת התעופה נדרשת לנתב את הנוסע מחדש.

Nonstop Flight

טיסה ללא עצירה מנקודה א׳ לנקודה ב׳. טיסת נון-סטופ היא בהכרח טיסה ישירה, אך לא כל טיסה ישירה היא טיסת נון-סטופ (ראו לעיל).

OLCI

קיצור של: Online Check-In

צ׳ק-אין מקוון לטיסה או לחדר במלון באמצעות אתר אינטרנט או אפליקציה.

OTA

קיצור של: Online Travel Agency

סוכנות נסיעות מקוונת. כלומר, סוכנות נסיעות שעיקר פעילותה ברשת האינטרנט כגון אקספדיה, בוקינג.קום, פרייסליין ועוד.

OpUP

קיצור של: Operational Upgrades

שדרוגים למחלקות שירות גבוהות יותר הניתנים כתוצאה מצורך תפעולי/מבצעי של חברת התעופה. לרוב צורך זה מגיע לאור פעילות בלתי רגילה (ראה לעיל: IRROPS) או כתוצאה מרישום יתר לטיסה (ראה למטה: Overbooking). השדרוגים התפעוליים בדר״כ לא ניתנים אקראית אלא ניתנים בעדיפות לנוסעים תכופים, נוסעים שרכשו כרטיסים גמישים ויקרים, עובדים של חברת התעופה ועוד קהלי נוסעים שהחברה חפצה ביקרם.

OJ

קיצור של: Open-Jaw

כרטיס טיסה שבו יעד טיסות ההלוך שונה ממוצא טיסות החזור. כלומר: טיסה מנקודה א׳ לנקודה ב׳ וחזרה מנקודה ג׳ לנקודה א׳. הנוסע נדרש, אם כן, להגיע עצמאית מנקודה ב׳ לנקודה ג׳. אם תנאי הכרטיס מאפשרים ניתן לפעמים אף לבחור יעד שונה לטיסות החזור ובכך ליצור את מה שמכונה ״Double Open-Jaw״ (קיצור: DOJ). כלומר: טיסה מנקודה א׳ לנקודה ב׳ וחזרה מנקודה ג׳ לנקודה ד׳.

Overbooking

רישום יתר לטיסה. חברות תעופה פועלות ע״פ מודלים סטטיסטיים שמלמדים אותן, בין השאר, כי אחוז מסוים מהנוסעים בכל טיסה לא יגיעו לטיסה בזמן מאי אלו סיבות (ביטולי טיסות, איחורים, מחלה או תאונה, שינוי לו״ז של הרגע האחרון וכיוצ״ב). מסיבה זו נהוג בשוק התעופה העולמי לבצע רישום יתר לטיסות. אלא שלפעמים התחזיות הסטטיסטיות מפספסות וחברת התעופה מוצאת את עצמה בבעיה כשמספר הנוסעים שהגיעו לשדה גבוה ממספר המושבים במטוס – ואז הטיסה מוגדרת כ-״Oversold״ (מצב חמור יותר לעומת ״Overbooked״). ברוב המדינות בעולם ישנם חוקים הקונסים את חברת התעופה במידה והיא נאלצת למנוע מנוסים שבידם כרטיס טיסה תקף מלעלות על טיסה שאליה הגיעו בזמן. במקרים אלו חברת התעופה לרוב תציע פיצוי לנוסעים (ראו למטה: DBC).

PNR

קיצור של: Passenger Name Record

קוד ההזמנה הניתן ע״י חברת תעופה לכרטיס טיסה. הקוד כולל כמעט תמיד שישה תוים של אותיות באנגלית ומספרים. כאשר מעורבות בכרטיס מספר חברות תעופה – החברה המשווקת תנפיק קוד הזמנה ראשון, הנקרא ״Master PNR״, ותשלח עותק שלו לכל החברות המעורבות בכרטיס כדי שהן ינפיקו לאותו הכרטיס קוד הזמנה משלהן. לפעמים אותן חברות ישמרו על אותו הקוד. כלומר, לכרטיס מסוים יכולים להיות מספר קודי-הזמנה אם מעורבות בו חברות שונות. על מנת לראות את פרטי הכרטיס באתר חברת תעופה אחת, ועל מנת לבצע שינויים לכרטיס דרכה, יש להצטייד בקוד ההזמנה שלה.

RTW

קיצור של: Round the World

מסביב לעולם, לרוב בהתייחס לכרטיס טיסה הכולל מספר עצירות וקטעי הטיסה שלו משלימים הקפה מלאה של כדור הארץ.

Stopover

קונקשיין ארוך בשדה תעופה שלפעמים נקרא בפשטות ״עצירה״. לרוב מוגדר כקונקשיין של למעלה מ-24 שעות בין טיסות בינ״ל או למעלה מ-4 שעות בין טיסות פנימיות (וכך נהוג בתחומי ארה״ב וקנדה, לדוגמה). נבדל מ-Layover (ראו לעיל).

TATL

קיצור של: Transatlantic

הקיצור TATL מתייחס בדר״כ למסלול טיסה העובר מעל האוקיינוס האלנטי. לדוגמה: טיסה מלונדון לניו-יורק.

TransCon

קיצור של: Transcontinental Flight

הכינוי לטיסה בין החוף המזרחי לחוף המערבי של צפון-אמריקה, או להפך. לדוגמה: טיסה מניו-יורק לסן-פרנסיסקו.

TPAC

קיצור של: Transpacific

הקיצור למסלול טיסה העובר מעל האוקיינוס הפסיפי. לדוגמה: טיסה מסן-פרנסיסקו להונג-קונג.

מונחים וקיצורים נוספים

Amenity Kit

ערכת נוחות. חברות תעופה נוהגות לחלק ערכות נוחות לנוסעי מחלקות הפרימיום שלהן (עסקים וראשונה) בטיסות לטווחים בינוניים וארוכים. נוסעי מחלקות מסוג תיירים-פרימיום ונוסעי מחלקות הפרימיום בקוי טיסה קצרים יקבלו, לרוב, ערכות נוחות מוקטנות שכוללות פריטים בסיסיים כמו כיסוי עיניים, מבקשת ומשחת שיניים, אטמי אוזניים ועוד.

Bulkhead Seats

מושבים הנמצאים בשורות שלפניהן ממוקם קיר חוצץ במטוס. מושבים אלו נהנים לרוב ממרווח רגליים מוגדל ומכאן נחשבים למושבים מועדפים. יחד עם זאת, הגבלות בטיחות טיסה אוסרות להשאיר חפצים על הריצפה בשורות אלו במהלך ההמראה והנחיתה בדומה לשורות יציאות החירום.

COS

קיצור של: Class of Service

מחלקת השירות בטיסה. ארבע מחלקות השירות הנפוצות בקרב חברות תעופה בינ״ל הן: מחלקת תיירים, מחלקת תיירים-פרימיום, מחלקת עסקים ומחלקה ראשונה. חברות תעופה רבות מעניקות שמות ייחודיים למחלקות השירות השונות שלהן מטעמי שיווק וייחודיות. המונח נמצא בשימוש גם בהתייחס לנקודות בונוס אותן מקבל חבר מועדון תעופה כתוצאה מכרטיס שנרכש במחלקת שירות גבוהה.

CPM

קיצור של: Cents per Mile

מדד שנועד לאמוד את היחס בין העלות הכספית של כרטיס לבין מרחק הטיסה במיילים או, לחילופין, את כמות המיילים שהכרטיס צובר במועדוני תעופה שונים. השימוש הנפוץ ביותר במדד זה הוא לבחינת כדאיותם של כרטיסי טיסה לטובת ריצות-סטטוס (ראה למטה: Mileage Run) כשהשאיפה היא למינימום המחיר בכדי לצבור את מקסימום המיילים לסטטוס.

Co-Terminals

הכינוי לשדות תעופה שונים הנחשבים חלופיים אחד לשני לצרכים מסוימים. לרוב מדובר בשדות תעופה המשרתים את אותה עיר. חברות תעופה לעיתים יציעו כרטיסי טיסה הכוללים מעבר בין השדות כאילו שהיו אחד. כך, לדוגמה, נחשבים שלושת השדות הגדולים המשרתים את ניו-יורק: קנדי (JFK), לגווארדיה (LGA) וניוארק (EWR).

DBC

קיצור של: Denied Boarding Compensation

במצב שבו טיסה נמצאת במכירת-יתר (Oversold Flight) חברת התעופה תאלץ למנוע מנוסעים מסוימים עלייה למטוס פשוט כי אין מספיק מושבים. נוסעים אלו יקבלו לרוב פיצוי מחברת התעופה, אם ע״פ שיקול דעתה ואם ע״פ חוק מדינה, וזאת מעבר לניתובם מחדש בטיסות חלופיות. הפיצוי לרוב מגיע בצורת שוברים לטיסות עתידיות עם החברה או בכסף (מזומן או צ׳ק). כשטיסה צפויה להיות מלאה יהיו לפעמים נוסעים מנוסים שיציעו את המושב שלהם, מיוזמתם, במידה והפיצוי המוצע גבוה מספיק לטעמם. נוסע כזה ייקרא לרוב ״VDB״ (קיצור של: Voluntary Denied Boarding).

ETOPS

קיצור של: Extended Operations

סט של הנחיות, סטנדרטים וכללים שנכתבו ע״י ארגון ICAO על מנת להסדיר את מסלולי הטיסה האפשריים למטוסי נוסעים כבדים. כללי ה-ETOPS נוגעים בפרט לצורך של מטוסים להיות במרחק מקסימלי של טיסה או דאייה משדה תעופה שיאפשר להם נחיתת חירום במקרה הצורך. באמירה קומית נאמר שהמונח הוא קיצור למשפט ״Engins Turn or Passangers Swin״.

F Lounge

קיצור של: First Class Lounge

טרקלין המיועד לנוסעי המחלקה הראשונה. לפעמים זכאים להיכנס לטרקלינים אלו גם נוסעים המחזיקים בסטטוס גבוה מספיק בחברת התעופה המפעילה את הטרקלין או בברית שלה אפילו אם אינם טסים במחלקה הראשונה.

F&F

קיצור של: Friends & Family Rate

תעריף מוזל הנפוץ במלונות המציע הנחה משמעותית, לפעמים מעל 30%, לאורחים שהם חברים או בני משפחה של עובדי המלון או הרשת אליה הוא משתייך. ככל שמדובר ברשתות בינ״ל גדולות ניתן לבצע את ההזמנה באינטרנט ללא קושי אך כדאי לדעת שמלונות רבים דורשים מהאורח למסור פרטים אישיים על עובד המלון או הרשת אותו הוא טוען להכיר. ההמלצה הגורפת היא לא להשתמש בתעריף זה כאשר אינם זכאים לו, אבל כדאי להכיר את קיומו.

Flight Segment

קטע טיסה. הכוונה לטיסות נון-סטופ המהוות מקטעים למסלול טיסה מהמוצא ליעד.

Fuel Surcharge

ידוע גם בקיצור: YQ

היטל-דלק. מעין עמלה שהמציאו חברות התעופה על מנת, כביכול, להפריד חשבונאית את עלות הדלק במחירו של כרטיס טיסה. בפועל להיטל-הדלק אין דבר וחצי דבר עם מחיר הדלק והוא משתנה אך ורק ע״פ החלטתה של חברת התעופה. ישנן חברות תעופה שלא גובות כלל היטל-דלק בעוד אחרות גובות היטל זה גם במסגרת כרטיסי בונוס כאילו שהיה מדובר במסים מדינתיים שהם מחוץ לשליטת החברה. במדינות מסומות, ובראשן ברזיל, נאסר על חברות תעופה לגבות היטל-דלק.

GDS

קיצור של: Global Distribution System

מערכות הפצה למוצרי תיירות השולטות בעיקר על תחום כרטיסי הטיסה. מערכות אלו מקושרות מצד אחד למערכות של חברות התעופה ומצד שני למערכות של סוכני נסיעות, מנועי חיפוש ועוד. כלומר, מערכות ה-GDS מהוות מתווך-על. השוק נשלט כיום ע״י שלוש חברות ענק – סייבר, אמדאוס וטרוולפורט – כשהתחרות היא על נוחות השימוש במערכת, הכלים המוצעים לסוכני הנסיעות, האפליקציות השונות המוצעות ועוד.

Gate Check

ההליך של מסירת כבודה לבטן המטוס בשער הטיסה או ממש בפתח המטוס (בשרוול או על הקרקע). הליך זה נעשה ע״י חברות התעופה כאשר יש צפי כמעט וודאי שהתאים במטוס לא יצליחו להכיל את כבודת כל הנוסעים אם משום שהטיסה מלאה עד אפס מקום ואם משום שהמטוס המשרת את הטיסה קטן ונפח התאים בו מוגבל. במקרים כאלו חברת התעופה תציע לנוסעים את האפשרות למסור את תיקי היד הגדולים שלהם, מזוודות טרולי בעיקר, בשער הטיסה ללא עלות נוספות ולקבלם חזרה מיד עם היציאה מהמטוס. הליך זה נפוץ למדי בטיסות פנימיות קצרות בארה״ב.

GoH

קיצור של: Guest of Honor

הטבה ייחודית ופופולרית שמציע מועדון World of Hyatt (קבוצת הייאט) לבעלי סטטוס גלובליסט. ההטבה מאפשרות לבעלי הסטטוס לרכוש לילות-בונוס עבור חברים ובני-משפחה – ובעצם עבור כל אדם – שבהם נהנים האורחים מכל ההטבות המגיעות לבעל הסטטוס שהזמין עבורם את השהייה מחשבונו. בין השאר ההטבות כוללות שדרוג אפשרי לחדר, כניסה לטרקלין של המלון, מתנת הגעה ועוד. תוכנית GoH נחשבת לאחת ההטבות היצירתיות ביותר של מועדון מלונות ונכון להיום מוצעת אך ורק במועדון של קבוצת הייאט. אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט בנושא.

Hidden City Ticketing

בשם אחר: Throwaway Ticketing

פרקטיקה יצירתית משוק כרטיסי הטיסה לפיה מוסיפים לכרטיס מקטע טיסה נוסף, או מספר מקטעים, במטרה להוזיל את עלות הכרטיס אך ללא כוונה לטוס את אותם מקטע או מקטעים נוספים. למידע נוסף קראו את הפוסט הזה. שימו לב: אי-הגעה לטיסה מסוימת מבטלת אוטומטית את כל שאר הטיסות הבאות באותו הכרטיס, ולכן אין להשתמש בפרקטיקה זו ללא הבנה נכונה ומקיפה של ההשלכות.

Hub

בסיס הפעילות הראשי של חברת תעופה. לרוב חברות התעופה בעולם יש האב אחד בלבד, והוא מכונה לרוב ״שדה הבית״, אך לחברות גדולות יש מספר בסיסי פעילות בדרגות חשיבות שונות. כך, לדוגמה, בסיסי הפעילות הראשיים של חברות התעופה הגדולה בעולם, אמריקן, הם: ניו-יורק קנדי (JFK), מיאמי (MIA), שיקגו (ORD), דאלאס (DFW) ולוס-אנג׳לס (LAX). באופן טבעי, בהאב שלה תוכל חברת התעופה להציע שירותים מתקדמים יותר לנוסעיה כגון טרקלינים איכותיים יותר, טיסות חלופיות רבות יותר במקרה הצורך, שירותי קרקע משופרים, עמדות מכירה ועוד.

ICAO

קיצור של: International Civil Aviation Organization

הארגון הבינ״ל לתעופה אזרחית של האו״ם. פועל בתיאום עם ארגון יאט״א (IATA) שהוא ארגון מסחרי בו שותפות רוב חברות התעופה בעולם.

IFE

קיצור של: In-Flight Entertainment

השם הגנרי למערכת בידור אישית בטיסה.

MPM

קיצור של: Maximum Permitted Mileage

ההגבלה למרחק טיסה מקסימלי תחת תעריף בסיס לכרטיס טיסה. מרבית תעריפי הבסיס כוללים הגבלה כזאת אך לא כולם. ה-MPM נקבע לכל צעד שדות תעופה בעולם.

MSC

קיצור של: Most Significant Carrier

הכינוי לחברת התעופה ׳העיקרית׳ בכרטיס טיסה שמעורבות בו מספר חברות תעופה. לרוב החברה אשר משווקת את הכרטיס תהיה ה-MSC אך לא תמיד. המבחן הפשוט מתיחס למונח ״First Overwater Carrier״, כלומר, לחברת התעופה שמפעילה את הטיסה הבינ״ל הארוכה הראשונה מעל אוקיינוס או ים במסגרת הכרטיס. מקובל שמדיניות הכבודה של ה-MSC תשלוט בכרטיס כולו ולכן זהותה רלוונטית גם לנוסעים. לדוגמה: בכרטיס מת״א למיאמי, דרך ציריך, שבו אלעל מפעילה את הטיסות מת״א לציריך וסוויס מפעילה את הטיסות מציריך למיאמי תהיה סוויס ה-MSC.

MR

קיצור של: Mileage Run

הפרקטיקה של טיסה במטרה עיקרית לצבור קרדיט לסטטוס במועדון תעופה ו/או צבירת נקודות או מיילים לחשבון המועדון. במקרים רבים הנוסע לא יהיה מעוניין כלל להישאר ביעד ויעדיף לטוס חזרה בהזדמנות הראשונה, אולי מבלי לעזוב את שדה התעופה, אך ברוב המקרים ׳הרצים׳ יעדיפו לנצל את ההזדמנות ולבקר ביעד אליו הגיעו על אף שהביקור עצמו יהיה בגדר מטרה משנית של הנסיעה כולה. הבחינה למידת כדאיותו של כרטיס טיסה ל-MR בדר״כ נשענת על ה-CPM (ראו לעיל).

MR

קיצור של: Mattress Run

הפרקטיקה של הזמנת לילות במלונות, כשלרוב נדרשת גם השהייה בפועל, כשהמטרה האמיתית היא צבירת קרדיט לסטטוס במועדון המלונות הרלוונטי ו/או צבירת נקודות לחשבון המועדון. האורח, ברוב המקרים, לא יהיה מעוניין בכלל להתארח במלון וייתכן שייבצע את הצ׳ק-אין כנדרש וימשיך לדרכו.

ORC

קיצור של: Original Routing Credit

השם המקובל לבקשה המוגשת למועדון תעופה במטרה לקבל קרדיט לסטטוס ונקודות ע״פ מסלול הטיסה המקורי שהיה בכרטיס במקרים בהם מסלול הטיסה שונה כתוצאה מ-IRROPS (ראו לעיל). לפעמים ההפרש יכול להיות משמעותי.

Online Connection

החלפה של שתי טיסות המופעלות ע״י חברת תעופה אחת בשדה הבית שלה. זהו הקונקשיין המהיר ביותר, היעיל ביותר והבטוח ביותר מבחינת הנוסע.

Purser

תפקיד נוסף, או אפשר לומר שם תפקידו הנוסף, של מנהל הטיסה (Flight Manager) או מנהל המחלקה במטוס (Cabin Manager). הפרסר אחראי בראש ובראשונה על ניהול הכספים – למשל בעניין מכירת מוצרי דיוטי-פרי או תשלום עבור שדרוג למחלקות הפרימיום שנעשה במטוס. במטוסים גדולים מאוד ייתכן שהפרסר יהיה בעל תפקיד נפרד אך ברוב הטיסות הפרסר יהיה גם מנהל צוות הדיילים.

RDM

קיצור של: Redeemable Miles

השם הגנרי לנקודות של מועדון תעופה שאותן צוברים חברי המועדון ומשתמשים בהן לרכישת כרטיסי בונוס ושאר מוצרים המוצעים ע״י המועדון. ע״פ ניתוח מעמיק ניתן לתת הערכת שווי ריאלית לנקודות – ויש עמוד המוקדש לכך כאן באתר. זאת ביגוד לנקודות-סטטוס, למשל, שהן אומדן להתקדמות חבר המועדון בדרך לסטטוס גבוה ואין להן ערך ממשי בכסף כי לא ניתן להשתמש בהן.

STPC

קיצור של: Stopover Paid for by Carrier

השם המקובל לתוכנית שמפעילה חברת תעופה במסגרתה ניתנים שירותים שונים לנוסעים בקונקשיין ארוך בשדה הבית שלה. השירותים המקובלים הם אירוח של לילה במלון, העברות למלון וארוחות. לכל תוכנית תנאים משלה ורצוי להכיר אותם בטרם הנחיתה בשדה. לעיתים יש צורך לבקש את שובר ה-STPC מראש. ראוי לציין שיחסית מעט חברות תעופה בעולם מציעות תוכנית כאמור.

SWU

קיצור של: Systemwide Upgrade

השם המקובל לשובר שדרוג של חברת תעופה התקף לכל טיסותיה ומאפשר שדרוג של מחלקת השירות. שוברי שדרוג אלו נחשבים להטבות יוקרתיות מאוד השמורות לנוסעים התכופים ביותר של החברה. השובר המוכר ביותר מסוג זה, והוא שבדר״כ נקרא SWU בקיצור, שייך למועדון AAdvantage והוא פופולרי בעיקר בזכות מיעוט ההגבלות שיש עליו.

Status Challenge

מסלול מהיר לסטטוס המוצע ע״י מועדוני תעופה ומועדוני מלונות. לפעמים באופן קבוע ולפעמים באופן מזדמן, לפעמים רק למי שמוכיח סטטוס גבוה במועדון מתחרה ולפעמים לכלל הציבור. המסלול המהיר דורש מהנוסע או האורח היקף פעילות מסוים בזמן מוגדר מראש על מנת לזכות בסטטוס גבוה.

Status Match

השוואת סטטוס. מועדוני תעופה ומועדוני מלונות לעיתים מציעים להשוות סטטוס גבוה לחברי מועדונים מתחרים שמעוניינים בכך במטרה לעודד אותם להעביר את השהיות שלהם למלונות אחרים. במקרים רבים המועדונים יגדירו מראש שהשוואת סטטוס ניתן לבצע רק פעם אחת בחיי החשבון על מנת למנוע מצב שבו אדם אחד ׳מדלג׳ ממועדון אחד לשני.

TBIT

קיצור של: Tom Bradley International Terminal

שמו של הטרמינל הבינ״ל החדש על שם טום ברדלי בשדה התעופה הבינ״ל של לוס-אנג׳לס (LAX). הטרמינל נחשב לאחד המודרניים, היפים והנוחים בארה״ב והוא כולל, בין השאר, שורה מכובדת מאוד של טרקלינים יוקרתיים. כיום הטרמינל מחובר בצד האווירי (ראו לעיל: Airside) לכמה טרקלינים נוספים בשדה כך שהמעבר ביניהם פשוט ומהיר.

TWOV

קיצור של: Transit Without Visa

היתר מדינתי המאפשר לנוסעים בעלי דרכונים מסוימים לבצע קונקשיין או אפילו להיכנס למדינה לזמן מוגבל כאשר הם נמצאים בין טיסות בינ״ל – כל זה ללא צורך בהוצאת ויזה.

Wet Lease

חכירה רטובה. כאשר חברת תעופה אחת חוכרת מחברת תעופה אחרת מטוס על צוותו (לרבות טייסיו) לטובת הפעלת טיסות מהלו״ז שלה ותחת הקוד התפעולי שלה. החברה המחכירה היא שאחראית לרוב גם על הוצאות הביטוח והוצאות האחזקה. זאת בניגוד לחכירה יבישה שבה החברה הראשונה חוכרת אך ורק את המטוס.