נפח תעבורת הנוסעים בנתב״ג גדל בצורה מרשימה מאוד בשנים האחרונות. המניע העיקרי, כמובן, הוא אימוץ מדיניות השמיים הפתוחים. את המהלך הזה הוביל שר התחבורה כץ למרות שאת הקרדיט מנסה לנכס לעצמו כאילו-שר-התיירות לוין שמאז שנכנס לתפקידו מתעסק בכל דבר מלבד בתיירות. ב-2016 עברו בנתב״ג מעל 17 מיליון נוסעים והשדה ראה מעל 100,000 תנועות מטוסים (המראות ונחיתות). בשדה פועלות כיום מעל מאה חברות תעופה שמשרתות קרוב למאה וארבעים מדינות ברחבי העולם.
בפוסט הזה לא אנסה לפרוט את ההסבר הלאה ולא אנסה לנבא את עתידו של נתב״ג. סה״כ אני מעוניין לתת סקירה מעודכנת של חדשות תיירות הנוגעות לקוים קיימים או עתידיים מהשדה.
טיסות לצפון-אמריקה
בסוף השנה שעברה יונייטד עברה לטיסה יומית בקו לסן-פרנסיסקו (SFO) לאור הביקוש הגבוה בחודשים הראשונים להפעלתו. קהילת ההייטק הישראלית צדקה שהיא ביקשה נואשות את הקו הזה לאורך השנים האחרונות. גם הקו של החברה לניוארק (EWR) מצליח בגדול, מה שלא הפריע למתחרה הישירה דלתא להגדיל את תדירות הטיסות בקו מת״א לניו-יורק קנדי (JFK) ל-11 בשבוע לפני מספר חודשים.
כעת מודיעה אייר קנדה שגם קו הטיסות שלה, מטורונטו (YYZ), הוא סיפור הצלחה והיא מעלה את התידורת בו לטיסה יומית. רוצים עוד? בחודשי הקיץ, מיוני עד ספטמבר, תפעיל החברה שתי טיסות שבועיות ממונטריאול (YUL).
בינתיים מנהלים בכירים משדה התעופה של מיאמי הגיעו בתחילת החודש לת״א כדי להיפגש עם נציגי אלעל. התקווה היא שאלעל תחל להפעיל (מחדש) טיסות בקו למיאמי בשנה-שנתיים הקרובות כשזמינות המטוסים תאפשר זאת. אני בספק, אבל, עם אלעל אי אפשר לדעת.
טיסות לאסיה
באוקטובר האחרון הודיעה קתאי פסיפיק, אחת מחברות התעופה הטובות בעולם, שהיא תחל להפעיל ארבע טיסות שבועיות לת״א מבסיסה בהונג-קונג (HKG). זו הייתה בשורה ענקית לשוק המקומי ומכה קשה עבור אלעל שנהנתה ממונופול בקו. הטיסה הראשונה של קתאי תנחת בישראל רק ב-26 למרץ, עוד קצת יותר מחודש, וכבר הודיעה החברה שקצב מכירת הכרטיסים עבר בהרבה את הצפי ולכן היא החליטה להעלות את תדירות הטיסות – עוד טרם פתיחת הקו – ולהציע טיסה יומית. כלומר, כמעט הכפילה את מספר הטיסות שלה לת״א עוד לפני שהטיסה נוסע אחד. מה שמעניין באמת הוא שקתאי לא הייתה צריכה לחתוך את המחירים כדי לגנוב לקוחות מאלעל כפי שעשתה היינאן איירליינס כשנכנסה לתחרות בקו לבייג׳ינג. נתב״ג הוא מכרה זהב, כבר אמרתי?
היינאן איירליינס מצידה מרוצה מאוד מהקו שלה מבייג׳ינג (PEK). היא כבר הגדילה את התדירות בקו מאז שנפתח באפריל 2016. השמועות אומרות שהמטוסים של החברה ממריאים מלאים מת״א, אבל זה גם תוצר של מדיניות מחירים אולטרה-תחרותית בלשון המעטה עם כרטיסים מוזלים שמתחילים מתחת לרף 400$. ובכן, לאחרונה הודיעה החברה כי בהמשך השנה, ככל הנראה בספטמבר, תחל להפעיל ארבע טיסות שבועיות לת״א משדה התעופה הבינ״ל של שנגחאי (PVG).
החדשות מסין לא נגמרות. גם חברת התעופה הגדולה במדינה, צ׳יינה סאות׳רן, הביעה כוונה ראשונית להפעיל טיסות לת״א מבסיסה הראשי בגואנז׳ו (CAN). כרגע אין מידע קונקרטי בנושא.
ואם עסקינן בכותרות ללא ביסוס הרי שגם ג׳אל, אחת משתי חברות התעופה הגדולות ביפן, הביעה עניין ראשוני להפעיל טיסות ישירות מטוקיו נאריטה (NRT) לאחר שנחתם הסכם תעופה חדש בין ישראל ליפן.
הנשיא של אייר אינדיה טען לאחרונה שבכוונת החברה להפעיל טיסות בין מומביי (BOM) לת״א. אני לא יודע למה דווקא מומביי ולא דלהי (DEL), לאור העבודה שאלעל כבר שולחת מטוסים למומביי. זאת לא פעם ראשונה שהחברה ההודית רומזת להתחלת פעילות בישראל אבל זה טרם קרה. הפעם נשיא החברה טען שהקו החדש יוכרז בעת ביקורו של ראש ממשלת הודו בישראל בחודשים הקרובים, והטיסות יחלו בעתיד הקרוב מאוד. נחיה ונראה.
זוכרים שסינגפור איירליינס אירגנה מסיבת עיתונאים בת״א וכולם חשבו שהיא תודיעה על פתיחת הקו מסינגפור (SIN)? כן, זה לא קרה, ואולי בגלל שקתאי פסיפיק הקדימה אותה בכמה ימים. אבל עכשיו נודע שמוקדם יותר החודש הגיעה לסינגפור משלחת של אנשי רשות שדות התעופה כדי לנסות ׳לסגור את העסקה׳ עם החברה המובילה. אפשר לקוות שנראה אותה בת״א בחודשים הקרובים.
טיסות לאירופה
מאיפה להתחיל בכלל?
חברת הלואוקוסט טרנסאוויה, החברה-הבת של אייר פראנס וק.ל.מ, הודיעה על סגירת בסיס הפעילות שלה בשדה התעופה של מינכן (MUC). וזה אומר גם הפסקת הטיסות שלה בין מינכן לת״א. קצת חבל כי מדובר באחת מחברות הלואוקוסט הטובות ביותר באירופה, לפחות לדעתי, אבל כדאי לדעת שהחברה עדיין מפעילה טיסות מת״א לאמסטרדם (AMS), ליון (LYS) ופריס אורלי (ORY).
ואם כבר הזכרתי את אייר פראנס אז כדאי לדעת שהחברה תפעיל בחודשי הקיץ, מיוני עד ספטמבר, ארבע טיסות שבועיות מת״א לניס (NCE). זו לא הפעם הראשונה שהחברה הצרפתית מקשרת באופן ישיר את ת״א לריביירה הצרפתית.
אליטליה, חברה שנמצאת בקשיים כלכליים כבדים מאוד בשנים האחרונות, הודיעה על צמצום פעילות בנתב״ג ועברה מ-33 ל-21 טיסות שבועיות בקו לרומא (FCO). החברה לא מפעילה כיום טיסות למילנו (MXP) כפי שעשתה בעבר. מה שכן, בצעד יחסית חריג תחל החברה להפעיל טיסות בין ת״א לאתונה (ATH) בחודש מאי במסגרת החופש החמישי של התעופה. ככל הנראה עניין של יעילות הצי ונצטרך לחכות ולראות אם זה יחזיק מעמד.
בעוד אליטליה מצמצמת את הפעילות שלה בנתב״ג חברות אחרות מגדילות את תדירות הטיסות. אוסטריאן תפעיל בקרוב לא פחות מ-17 טיסות שבועיות בין ת״א לוינה (VIE) בעוד לוט הפולנית תפעיל כ-13 טיסות שבועיות בין ת״א לוורשה (WAW). בריסל איירליינס, שכמו השתיים הקודמות גם היא שותפה בברית סטאר, לא משנה את הפעילות שלה בנתב״ג אבל כן שינתה לאחרונה את שיטת תמחור כרטיסי הטיסה שלה וכעת ניתן לרכוש כרטיסים עם תנאים בסיסיים יותר במחיר נמוך יותר בין ת״א לבריסל (BRU).
עוד לא סיימנו…
וואו אייר, חברת לאוקוסט איסלנדית, הגישה בקשה לסלוטים בנתב״ג כדי להפעיל שש טיסות שבועיות בין ת״א לריקוויק (KEF) בירת איסלנד החל מחודש יוני. החברה מציעה גם טיסות טרנסאטלנטיות מוזלות כך שעיקר הנוסעים שלה כנראה ימשיכו ליעדים מחוץ לאיסלנד. לא מזמן עלתה ההשערה שאולי אלעל תפעיל טיסות ישירות לריקוויק אבל כבר אז טענתי שאין בכך שום הגיון. מה גם שאלעל לא מחפשת להיות יצירתית מדי.
וויזאייר, חברת לואוקוסט מפורסמת מעט יותר, תפעיל החל מיולי שלוש טיסות שבועיות מת״א לורנה (VAR), עיר החוף הבולגרית, והחל מיוני ארבע טיסות שבועיות ללונדון לוטון (LTN). כבר הלכתי לאיבוד בספירה של כמה חברות תעופה מפעילות טיסות בין ישראל למטרופולין של לונדון.
ואם הזכרנו את בולגריה: בלו אייר, חברת לואוקוסט קטנה, החלה בחודש שעבר להפעיל שלוש טיסות שבועיות בין ת״א לבוקרשט (OTP). היא חברת התעופה השלישית שמפעילה טיסות סדירות בין הערים והחמישית אם מחשיבים את הטיסות העונתיות/המזדמנות של ישראייר וארקיע.
בצד השני של אירופה, בספרד, הודיעה אייר אירופה על הגדלת התדירות בקו ממדריד (MAD) לחמש טיסות שבועיות החל מאפריל. החברה מתחרה מול אלעל ואיבריה. האחרונה מפעילה בקו גם מטוסים מדגם איירבאס A330, רחבי-גוף, ואולי בגלל זה החליטה אייר אירופה ששתיים מבין הטיסות השבועיות שלה בחודשי הקיץ יופעלו ע״י מטוסי בואינג 787 דרימליינר חדישים. רק אלעל נשארת עם מטוסים צרי-גוף בכל הטיסות השבועיות שלה, בהפתעה גדולה.
ולא נסיים בלי להזכיר את חברת הלואוקוסט הרדיקלית ראיינאייר שהחלה לאחרונה בבליץ על נתב״ג (וישראל בכלל) תחת הסכמתו, עידודו ותמיכתו הכלכלית של כאילו-שר-התיירות לוין. בדצמבר האחרון הודיעה החברה על פתיחת הקו הראשון שלה לנתב״ג מהעיר היוונית פאפוס (PFO) שיחל לפעול כבר בחודש הבא. חשבתם שכאן זה ייגמר? הצחקתם את המנכ״ל האירי המשוגע שלה. כעת הודיעה החברה על פתיחת שישה קוים חדשים מנתב״ג, בעיקר לערים פחות מרכזיות באירופה: באדן באדן (FKB), גדנסק (GDN), קראקוב (KRK), מילאנו ברגמו (BGY), ורוצלב (WRO) ופוזנן (POZ).
לסיכום
נתב״ג לא נח לרגע. עוד חברות, עוד קוים ועוד יעדים חדשים בטיסת ישירות. הקהל הישראלי, וגם תיירים מרחבי העולם, מרוויחים בענק ממדיניות השמיים הפתוחים שאפילו לא הגיעה למלוא הפוטנציאל שלה. מדהים לראות כמה קוים נפתחים, כמה טיסות נוספות לקוים קיימים ואיך על אף ריבוי המושבים ליציאה מנתב״ג נראה כי חברות התעופה מצליחות למלא מטוסים. אל תטעו לרגע – נתב״ג נחשב לשדה רווחי מאוד עבור חברות תעופה רבות ויש סיבה טובה שחלקן שולחות לישראל את המטוסים החדישים ביותר והגדולים ביותר שלהן. מכרה זהב אמיתי.
עכשיו צריך לקוות שהזרוע החדשה בשדה תיפתח בעתיד הקרוב כי השדה נהיה צפוף יותר מיום ליום. נתב״ג במתכונתו הנוכחית לא אמור להתמודד עם קרוב לעשרים מיליון נוסעים בשנה – זה די אבסורד. מה גם שצריך לזכור שנתב״ג חצי מושבת במשך 36 שעות בשבוע כך שהעומס היחסי בכל אחד מהימים האחרים גבוה יותר. אבל היי, לצד הגדלת מספר הטיסות גם רואים ירידות חדות במחירים לכל היעדים אז הלקוח הממוצע חייב להיות מרוצה מהסיפור הזה גם אם כמה פרקים מהספר פחות אטרקטיביים.
אלעל, אגב, לא פתחה קוים חדשים, לא הגדילה תדירות בקוים קיימים וסה״כ יושבת בצד ונאבקת בטייסיה בזמן שחברות אחרות גונבות לה לקוחות. נשמע לכם כמו מודל עסקי סביר? בהצלחה עם זה.
אפרופו מטוסים חדשים, יונייטד הודיעה שהטיסות לניוארק יחלו בחודש הבא עם הפולאריס, מחלקת העסקים החדשה שלהם ב77W.
אל על ומחלקת העסקים שלה הופכים לבדיחה מרגע לרגע
תודה על העדכון, חדשות נפלאות לנוסעי יונייטד!
nחלקת העסקים פולאריס החדשה היא בתצורת 1X2X1 בניגוד לתצורת מחלקת העסקים הנוכחית. זהו שדרוג משמעותי.
לא מצליח להעלות את התמונה…..
לא בטוח שאפשר כאן בתגובות אבל הקישור עובד והתמונה מופיעה שם. תודה!
לגבי אייר אינדיה, כולנו מאוד נשמח לראות טיסות דווקא לדלהי ולא לבומביי, אבל זה הרבה פחות רווחי להם מאותה הסיבה שבגללה אל על לא טסה לשם: אסור למטוסים שממריאים מנתב"ג לעבור מעל מדינות ערב (חוץ מירדן), מה שמאריך מאוד את המסלול לדלהי.
חוץ מזה, כמה תיקונים קטנים:
כמדומני הטיסה של אלאיטליה מאתונה היא טיסת חופש שביעי, המטוס לא ממשיך אחר כך לאיטליה, אלא נע רק בין תל אביב לאתונה.
מלבד זאת – כשכתבת "אם כבר אנחנו מדברים על בולגריה חברת בלו אייר תפעיל טיסות לבוקרשט", בוקרשט היא בירת רומניה 🙂
אבל אין בכלל ספק שהחדשות שמופיעות פה הן משמחות מאוד, זו כתבה נפלאה.
אגב, למה אתה קורא לראיין אייר חברה "רדיקלית"?
(1) זה עדיין מפתיע. דלהי אולי נמצאת שעת טיסה נוספת הרחק מת״א אבל לא תהיה לאייר אינדיה תחרות ישירה בקו הזה. כך או כך, נחכה ונראה מה תחליט החברה בסוף.
(2) ככל הנראה, ע״פ מה שאפשר ללמוד מלו״ז הטיסות, אליטליה בחרה להפעיל את הקו בין ת״א לאתונה משיקולים של יעילות הצי (Plane Utilization). החברה לא מקימה בסיס בת״א אלא סה״כ שולחת מטוס אחד לחניית לילה באתונה. בבוקר המטוס חוזר לת״א, מחליף מספר טיסה וחוזר לרומא. אני לא משוכנע אם זה נופל בחזרת החופש החמישי, השישי או השביעי. להבנתי זה בגדר החופש החמישי, כי המטוס ממשיך אח״כ לאיטליה.
(3) תודה על התיקון, בוקרשט עדיין לא עברה לשטחה של בולגריה.
(4) ראיינאייר נחשבת לחברת לואוקוסט ספרטנית, לזה התכוונתי. המנכ״ל שלה קיצוני, טקטיקת חדירת השוק שלה קיצונית, המחירים שלה נמוכים להחריד, נטען גם שהמשכורות שהיא משלמת לצוותים שלה נמוכות מאוד, מדיניות העמלות שלה קיצונית ועוד. אבל זו לא דעה שלילית על החברה אלא אמירה יחסית – וסה״כ ראיינאייר היא חברה ריווחית, מצליחה ופופולרית.
http://i68.tinypic.com/2ebhhfl.jpg
תודה!
שאלה קצת לא קשורה.
באופן מוזר, כשאני מחפש טיסה בעסקים בשבוע הבא עם איבריה ממדריד לתל אביב, אין זמינות.
אם אני מתחיל ממקום אחר, מפרנקפורט למשל דרך מדריד לתל אביב, פתאום יש זמינות באותה טיסה ממדריד לתל אביב בעסקים.
האם התופעה מוכרת? נתקלת בה עם חברות אחרות?
לא מכיר תופעה רחבה כזאת. אולי בעיה רגעית ב-GDS או שהחברה משכה את התעריפים כדי לתקן משהו. סתם ספקולציות, לא בדקתי משהו.
כרגע בגוגל-פלייטס אני רואה טיסות בביזנס של איבריה ממדריד לת״א בשבוע הבא. באיזה מנוע אתה בודק? באתר של איבריה?
אה. סליחה. לא הייתי ברור. מדבר על טיסות בנקודות.
לא מצאתי את הזמינות עליה כתבת. בבדיקה באתר של בריטיש.
התופעה שאתה מתאר כן קיימת גם במושבי בונוס וגם בשדרוגים. כך מועדון התעופה יכול לעודד זמינות משווקים מסוימים ולא מאחרים. לא ידעתי שחברות אירופיות אימצו את זה, אבל חברות אמריקניות עושות את זה כבר שנים בעדינות ובזהירות.
יכול גם להיות שאתה רואה זמינות פאנטום כלשהי ואז אין פה יד מכוונת של איבריה. בכל מקרה, אולי שווה לך לנסות להקים את ההזמנה מהיעד הרחוק ואז לבטל את הסגמנט הראשון. כמובן שזה תלוי אם אתה חשוף לקנס על שינוי/ביטול של כרטיס בונוס.
בדוק באתר של איבריה.
בכלל, על טיסות של איבריה, מצאתי המון פעמים הבדלים בזמינות בין האתר של בריטיש לאתר של איבריה.
לטובת איבריה כמובן.
ולא רק בזמינות, גם בגודל המיסים.
כן, לפעמים יש הבדלים בזמינות. כל מועדון תעופה נוטה להציע יותר מושבי בונוס לחברי המועדון שלו, לפעמים אפילו יותר לבעלי סטטוס גבוה, לעומת מה שהוא מציע למועדונים שותפים. יש חברות תעופה שאפילו חוסמות גישה למחלקה הראשונה שלהן רק לכרטיסי בונוס של מועדון התעופה שלהן.
וכן, מועדון IberiaPlus גובה מסים נמוכים יותר (היטל דלק נמוך יותר, למעשה) ממועדון Executive Club של בריטיש.
[…] פברואר: נתב״ג כמכרה זהב לחברות תעופה […]