בסופ״ש האחרון פרסמתי סקירה של רשתות המלונות הבינ״ל של תשע מקבוצות המלונות הגדולות בעולם. שבע מתוכן מנהלות יותר מ-4,000 מלונות ברחבי העולם כל אחת. איזו נוכחות יש לקבוצות האלו בישראל?
- קבוצת ווינדהאם: מעל 9,000 מלונות בעולם מתוכם 5 בישראל.
- קבוצת צ׳וייס: מעל 6,500 מלונות בעולם מתוכם 0 בישראל.
- קבוצת מאריוט–סטארווד: מעל 6,000 מלונות בעולם מתוכם 5 בישראל.
- קבוצת אינטרקונטיננטל: מעל 5,000 מלונות בעולם מתוכם 8 בישראל.
- קבוצת הילטון: מעל 5,000 מלונות בעולם מתוכם 2 בישראל.
- קבוצת אקור: מעל 4,000 מלונות בעולם מתוכם 2 בישראל.
- קבוצת בסט ווסטרן: מעל 4,000 מלונות בעולם מתוכם 1 בישראל.
- קבוצת רדיסון: מעל 1,100 מלונות בעולם מתוכם 0 בישראל.
- קבוצת הייאט: מעל 700 מלונות בעולם מתוכם 0 בישראל.
סה״כ די מביך. רשתות בינ״ל פשוט לא רוצות להגיע לישראל וזאת על אף שמחירי המלונות גבוהים מאוד באופן יחסי לשווקים אחרים בעולם. אם כ״כ הרבה רשתות בינ״ל מסרבות להגיע לכאן – כנראה שהבעיה היא אצלנו ולא אצלן. השוק הישראלי הוא שוק קשה עם מאפיינים שכמעט אין להם אח ורע בעולם.
ראוי לציין, אגב, שקבוצת מאריוט–סטארווד עתידה לפתוח בישראל לפחות מלון אחד בעתיד הקרוב (W, בת״א, ביוני 2018) ויש שמועות על מלון נוסף (גם הוא בת״א אך טרם פורסם מידע רשמי).
השיאנית: קבוצת אינטרקונטיננטל
גם לאחר המיזוג בין הקבוצות מאריוט וסטארווד, וגם אם נספור את המלון החדש שייפתח לקבוצה בקיץ הקרוב, את המקום הראשון ממשיכה להחזיק קבוצת אינטרקונטיננטל שלה נוכחות משמעותית בשוק המקומי כבר שנים רבות ובמגוון ערים. בעוד כמעט כל המלונות של רשתות בינ״ל בישראל מרוכזים רק בשלוש ערים – ת״א, הרצליה וירושלים – קבוצת אינטרקונטיננטל מפעילה מלונות גם במקומות אחרים כמו חיפה, עין בוקק ואילת (כולם מלונות של רשת קראון פלאזה). עד לאחרונה ניהלה הקבוצה גם את מלון הולידיי–אין באשקלון אבל המלון עזב את הקבוצה לטובת ניהול פרטי.
מלון הדגל של הקבוצה הוא אינטרקונטיננטל דויד בת״א. הוא נחשב כבר שנים לאחד ממלונות העסקים הטובים ביותר בישראל והוא מארח באופן קבוע אירועים גדולים, טקסים ומשלחות מחו״ל. שהיתי במלון מספר פעמים לאורך השנים וב-2016 פרסמתי עליו ביקורת כאן בבלוג.
מוקדם יותר החודש אושרה באופן רשמי הידיעה על פתיחתו של מלון שני מרשת אינטרקונטיננטל בארץ: מלון אינטרקונטיננטל ירושלים.
המלון החדש צפוי להיפתח רק בשנת 2020, לכל המוקדם, ובנייתו רק החלה. המלון יהיה ממיקום מרכזי בעיר (ברחוב קינג ג׳ורג׳) ויכלול 229 חדרים וסוויטות שיאכלסו מגדל של 17 קומות. המלול יכלול גם בר, שתי מסעדות (אחת מהן מסעדת שף), ספא, מרכז כנסים, בריכת שחייה מקורה ומחוממת, טרקלין וסוויטה נשיאותית בשטח של כ-130 מ״ר. תמונות ראשונות של העיצוב המתוכנן כבר פורסמו (ראו בקישור לעיל לכתבה באתר פספורט–ניוז).
מלונות קבוצת אינטרקונטיננטל בישראל
לבינתיים, ולכבוד הידיעה המשמחת, קבלו סקירה קצרה של מלונות הקבוצה הפועלים כיום בישראל מצפון לדרום:
קראון פלאזה חיפה
מלון וותיק שנהנה ממיקום מצוין בסמוך למרכז הכרמל (שנחשב למרכז הבילוי העיקרי בעיר). המלון משמש גם כבית–דירות בחלקו. בהחלט מלון מומלץ ונוח למבקרים בחיפה, ובפרט לתיירים, בשל הקירבה שלו לאתרי תיירות פופולריים בעיר כמו גן החיות, טיילת לואי וחלקו העליון של הגנים הבהאיים. זהו לא מלון מפואר והוא סה״כ בקושי עומד בסטנדרטים של הרשת הבינ״ל – אבל עדיין מלון נוח ומסודר מספיק.
זהו מלון מקטגוריה 5 במועדון IHG Rewards ועל כן לילה בו יעלה 30,000 נקודות.
אינדיגו רמת–גן (מתחם הבורסה)
אומנם הוא פועל כבר מספר שנים אך זהו אחד המלונות החדשים של הקבוצה בישראל. הוא קטן למדי, כמעט אינטימי–בוטיקי, אבל כולל לא מעט מתקנים לשימוש האורחים ובפרט בריכת אינפיניטי על הגג. גם במלון זה ביקרתי בעבר ויצאתי מרוצה מאוד. החדרים הרגילים קטנים למדי, חשוב לדעת, אבל הם מעוצבים להפליא כמיטב המסורת של הרשת. סה״כ בעיניי המלון עומד היטב סטנדרטים הבינ״ל של רשת אינדיגו. העניין היחיד הוא המיקום של המלון שאינו נוח עבור תייר שמעוניין להגיע לנקודות עניין שונות בת״א ברגל. מצד שני, בסופ״ש כל האזור סביב המלון יחסית ריק כך שאין בעיות חנייה.
זהו מלון מקטגוריה 4 במועדון IHG Rewards ועל כן לילה בו יעלה 25,000 נקודות.
קראון פלאזה חוף ת״א
אחד המלונות המיושנים ביותר של הקבוצה בישראל וזוכה לביקורות פושרות מאוד מצד האורחים. נוף הים, ממנו נהנים חדרים רבים במלון, הוא בעצם היתרון היחיד. מוטב להתרחק.
זהו מלון מקטגוריה 5 במועדון IHG Rewards ועל כן לילה בו יעלה 30,000 נקודות.
קראון פלאזה ת״א (סיטי סנטר)
אחד משני המלונות החדשים של הקבוצה בישראל, לצד מלון אינדיגו בר״ג, והוא שוכן במספר קומות של אחד ממגדלי עזריאלי מעל תחנת הרכבת ת״א השלום. המיקום של המלון, והסמיכות לרכבת, הופכים אותו למלון נוח מאוד גם עבור תיירים וגם עבור נוסעים עסקיים. מצד שני, המלון צמוד לקניון והכניסה אליו לא נעימה במיוחד – כך שזה חיסרון משמעותי עבור כל מי שמעדיף מלונות קטנים ושקטים יותר. סה״כ המלון במצב טוב, מעוצב וכנראה גם מנוהל היטב – והוא בהחלט עומד בסטנדרטים של הרשת הבינ״ל. מלון מצוין גם למי שרוצה להרגיש מרגל ללילה ולישון בחדר עם נוף למתחם הקרייה.
זהו מלון מקטגוריה 5 במועדון IHG Rewards ועל כן לילה בו יעלה 30,000 נקודות.
אינטרקונטיננטל דויד ת״א
כאמור מלון הדגל של הקבוצה בישראל ונכון להיום היחיד מרשת אינטרקונטיננטל היוקרתית. זהו מלון וותיק מאוד שלאורך שנות פעילותו זכה בפרסים רבים ואירח אירועים חשובים רבים. המלון נהנה ממיקום נהדר על חוף הים בחלקה הדרומי של ת״א, בפאתי שכונת נווה צדק הציורית (והפופולרית בקרב תיירים) ובמרחק הליכה מיפו העתיקה. אומנם מדובר במלון לא צעיר, ויש שיאמרו בצדק שהוא זקוק לשיפוץ מקיף, אבל חלק מחדרי המלון עברו לאחרונה שדרוג משמעותי וסה״כ כל חדריו ברמה טובה. כמובן שכיאה למלון יוקרתי ניתן למצוא במלון מגוון מתקנים לשימוש האורחים כמו מסעדות, בר, ספא, בריכה ועוד.
זהו מלון מקטגוריה 9 במועדון IHG Rewards ועל כן לילה בו יעלה 50,000 נקודות.
קראון פלאזה ירושלים
באופן מצער זהו המלון היחיד של הקבוצה בירושלים ומצבו בכי רע. מיקום המלון, ליד בנייני האומה, הופך אותו לנוח למדי עבור נוסעים עסקיים ועבור מי שפשוט זקוק ללילה מזדמן בעיר אבל נוח פחות עבור תיירים שמעוניינים לשוטט בעיר במרכז העיר ובאתרים החשובים שלה. המלון שוכן במגדל גבוה כך שרוב חדריו נהנים מנוף נהדר, וזהו בעצם היתרון הגדול ביותר של המלון, אבל החדרים רובם ככולם מיושנים להחריד, לא נעימים ולא מאובזרים היטב. זאת אחת הסיבות שזהו המלון הזול ביותר של הקבוצה בישראל גם בנקודות וגם בכסף.
זהו מלון מקטגוריה 3 במועדון IHG Rewards ועל כן לילה בו יעלה 20,000 נקודות.
קראון פלאזה ים המלח (עין בוקק)
שמעתי כ״כ הרבה תלונות על המלון הזה לאורך השנים שאני לא מבין איך רשת מלונות בינ״ל מסכימה להמשיך לנהל אותו. יאמר שמרבית התלונות נגעו להתנהלות של צוות המלון ופחות למצבו של המלון. להבנתי מרבית החדרים של המלון עברו שיפוץ מקיף לאחרונה כך שכביכול מדובר במלון מחודש ואיכותי – אבל לא ניסיתי אותו בעצמי. ממליץ בחום לקרוא ביקורות על המלון לפני ההזמנה. יש בעיה חמורה עם זמינות החדרים במלון כשניתן למצוא תאריכים רבים החסומים להזמנה כליל או שלילות–הבונוס בהם חסומים (אני לא יודע מדוע זה כך אבל אין ספק שמדובר בהתנהגות מכוונת).
זהו מלון מקטגוריה 4 במועדון IHG Rewards ועל כן לילה בו יעלה 25,000 נקודות.
קראון פלאזה אילת
בקלות אחד המלונות הגרועים ביותר בהם שהיתי בארץ ובכלל. אני לא מגביל את האמירה הזאת רק למלונות של רשת קראון פלאזה או למלונות בדרגת אירוח דומה ואני רוצה להזכיר שביליתי לאורך השנים עשרות לילות במלונות במדינות עולם–שלישי. קראון פלאזה אילת נהנה ממיקום בינוני, שירות מזעזע, חדרים מיושנים להחריד ונוף לבניינים אחרים באילת. לא שאילת מוצפת במלונות איכותיים אבל עשו לעצמם טובה וביחרו מלון אחר בעיר.
זהו מלון מקטגוריה 3 במועדון IHG Rewards ועל כן לילה בו יעלה 20,000 נקודות.
לסיכום
הנוכחות של קבוצת אינטרקונטיננטל בישראל היא מכובדת מאוד, ובפרט ביחס לנוכחות של קבוצות אחרות, ואני שמח ללמוד על כל התרחבות שלה. מלון איכותי במרכז ירושלים הוא בעיניי תוספת מבורכת לקבוצה ואני אחכה בסבלנות ליום שבו אוכל להזמין בו לילה בנקודות.
עד כה התארחתי בחמישה מתוך שמונת המלונות של הקבוצה בישראל ואני מקווה להתארח בשישי (קראון פלאזה ים המלח) מתישהו בעתיד הקרוב.
יש להם נוכחות (לא) מכובדת.
אני לא יודע אם קשור לבעלות הישראלית (מלונות אפריקה ישראל במותגים קראון פלאזה והולידי אין) אבל החוייה שלי במלונות שלהם בעשור האחרון היתה גרועה:
הולידי אין אשקלון היה במצב רע, שירות גרוע ומיקום רחוק מאד מהעיר ומרחק ההליכה לא קצר מחוף רחצה (הוא על הים אבל לא על חוץ רחצה).
בירושלים הייתי לפני יותר מעשור כשעבר לתפעול הרשת – אחד הגרועים בישראל.
המלון בים המלח ברמת תחזוקה ירודה, חדרים קטנים ואוירה של שנות ה- 80 (מה שכן, האוכל היה לא רע)..
חשוב לציין שאינטרקונטיננטל תל אביב הוא בתפעול מקומי שונה (בו הייתי רק בכנסים…)
תודה על הפידבק. אני בהחלט מסכים איתך ודעתי בולטת בפוסט. באופן כללי המצב של שוק המלונות הישראלי הוא טעון שיפור ובפרט בגזרת השירות ללקוח. אפילו במלונות שמנוהלים ע״י רשת בינ״ל, עם סטנדרטיים מקצועיים שהם תוצאה של עשרות שנות ניסיון, רואים בבירור שהשירות הוא ברמה נמוכה מאוד ביחס למה שמקובל בעולם המערבי ואפילו במדינות חלשות משמעותית מישראל.
חייב לציין לטובה את קראוון סיטי בעזריאלי – מלון עסקים מאוד נוח, גישה להולמס פלייס, לאונג עסקים נחמד ובעיקר מיקום מעולה לסיטי החדש של תא רג וגבעתיים
ליאור: כתבת " כנראה שהבעיה היא אצלנו ולא אצלן. השוק הישראלי הוא שוק קשה עם מאפיינים שכמעט אין להם אח ורע בעולם"
האם אתה יכול לפרט
בנוסף איפה ממוקדמים המלונות הבודדים של שאר הרשתות בארץ (באלו ערים)
תודה
המנהלים הבכירים בענף המלונאות בישראל מקפידים לבכות על מר גורלם. הם טוענים שהמחירים גבוהים בגלל שיש למלונות בישראל הוצאות גבוהות שאין כמותן בשאר העולם ובפרט הכוונה לאבטחה וכשרות. הם כמובן מתלוננים גם על רגולציה מיושנת ואיטית – אבל זו טענה כללית כזאת שכמעט כל מגזר עסקי בכל מדינה טוען.
אי אפשר להתעלם לגמרי מהטענות שלהם. עלויות אבטחה וכשרות הן באמת עלויות לא מבוטלות בכלל. אבל זאת באמת לא הסיבה שמצב המלונות בישראל הוא כ״כ עגום.
בעיניי הכל מתחיל ונגמר בניהול נכון. אם אורח מגיע לצ׳ק-אין ובמקום לשמוע ״ברוך הבא אדון X. אני רואה שאתה בסטטוס פלטינום במועדון שלנו, אז תודה על הנאמנות שלך. מקווה שההגעה למלון הייתה נוחה״ הוא שומע ״אהלן, מ׳נשמע?״ זה כמעט תמיד אומר שפקיד הקבלה קיבל הכשרה לא מתאימה ו/או שאין פיקוח של ההנהלה על פקידי הקבלה. כך או כך זו פאשלה של הנהלת המלון. בהתחשב בעובדה שמעולם לא הייתה לי חוויית צ׳ק-אין חיובית במלון ישראלי, אולי למעט האינטרקונטיננטל בת״א, זה אומר משהו על השוק המקומי. וזו רק דוגמה קטנה אבל הנקודה היא אותה נקודה.
– – –
בקשר למלונות,
מלבד מלונות בהרצליה, ת״א וירושלים, ומלבד המלונות של קבוצת אינטרקונטייננטל כפי שפירטתי בפוסט, יש מלונות של קבוצת ווינדהאם בנצרת, חדרה ונתניה ויש מלון של קבוצת סטארווד בזיכרון יעקב.
לווינדהם יש דווקא 5 מלונות בארץ: 2 בירושלים, 1 בחדרה, 1 בנתניה, ו1 בנצרת… משום מה לא הרבה אנשים מכירים שיש רמדה גם בנצרת.
אתה כמובן צודק, תודה על התיקון!
בטעות ספרתי את שני המלונות בירושלים כאחד וחשבתי על מספר והערים ולא מספר המלונות. הפוסט תוקן בהתאם.
למה לא הכנסת כאן את המלונות של הולידיי אין?גם הם חלק מIHG כמדומני
ליאור כבר רשם שהולידי אין באשקלון עזב את הרשת שנה שעברה.
והיה הולידי אין בטבריה שגם עזב את הרשת לפני כמה שהים טובות .
הולידי אין בחיפה הפך לקראון פלזה .
רק תיקון קל…
קראון פלאזה בחיפה מעולם לא היה הולידיי-אין. הוא נפתח כקראון פלאזה. אבל תוכנן להיות הולידיי-אין בחיפה, במרחק כמה דקות הליכה מהקראון פלאזה, אך מסיבה כלשהי המלון לא נכנס לרשת. שזה מצחיק כי כיום המלון נראה כמו הולידיי-אין מכל בחינה, ואפילו יש לו שלט ירוק כמו של הולידיי-אין, אבל הוא נקרא ״Bayview״ והוא לא שייך לרשת הבינ״ל.
ליאור ,
בכל מה שקשור למלונות בארץ באמת לא כדאי להתווכח איתי 🙂 כי הייתי בהמון.
אני בעצמי שהיתי בהולידי אין חיפה ב2002 שלימים הפך לקראון פלאזה .
מלון נוף החיפאי הפך לפני כמה שנים לביי ויו והוא אכן לא קשור לרשת הבינ"ל.
כנס לקישור הבא בעמ' 14 ותקרא דברים מרתקים.
הקישור גם הזכיר לי שהיו 2 הולידי אין באילת שנסגרו.
http://www.melonaim.org/_Uploads/dbsAttachedFiles/Chapter05.pdf
אני מתנצל שתיקנתי אותך קודם ותודה על המידע הנוסף!
בתור חיפאי זה מפתיע אותי שלא ידעתי/זכרתי שהיה הולידיי-אין קודם לכן.
אין בישראל מלונות של רשת הולידיי-אין. היה אחד, באשקלון, אבל הוא עזב את הרשת.
אשמח (ולא רק אני) לקרוא ביקורות דומות (קצר ולעניין) על שאר המלונות הבינ"ל בישראל.
וכרגיל, תודה על הבלוג הנפלא!
הייתי שמח להיות מסוגל לכתוב ביקורות כאלו על המלונות של הקבוצות האחרות בישראל אבל ההיכרות שלי איתם נמוכה למדי. אולי אוכל לכתוב מידע כללי עליהם, שגם הוא אולי יתרום לחלק מהקוראים, אבל לא יותר מזה.
היי ליאור!
לי יש שאלה שמעסיקה אותי רבות-
למה חברות המלונות הישראליות מרשות לעצמן לגבות (ולא מעט) כסף עבור חברות, שהיא לרוב לשנה, ואילו החברות הבינלאומיות (אקור, הילטון, IHG), נותנות זאת בחינם, לכל החיים, פלוס שדרוג בסטטוס אם אתה ממש מתמיד?
גם עם אל על המצב דומה, חברות עולה כסף, לעומת מועדונים אחרים בחו״ל.
מה האינטרס שלי לישון במלון ישראלי, מאשר ברשת בינלאומית?
למה מועדוני לקוחות ישראלים עולים כסף? כי מסתבר שישראל מוכנים לשלם עליהם, זה הכל.
תזכור שהשוק הישראלי הוא די ייחודי והוא מאופיין בקהל שבוי גדול מאוד. הכוונה היא בעיקר לשומרי הדת והכשרות. עבור ישראלים רבים חופשה בישראל עדיפה משמעותית, מבחינת נוחות לוגיסטית, על פני חופשה בחו״ל אז הם מרבים לצאת לחופשות בארץ. בהתאם המלונות בישראל רואים אחוז גבוה מההכנסות שלהם מתיירות פנים ולא מתיירות חוץ. ב-2017 הגיעו לישראל קצת יותר משלושה מליון תיירים – זה הכל – וזה מספר מצחיק במובנים בינ״ל ולא משנה כמה שר התיירות ינסה לעשות הר מהעכבר הזה. כלומר, למלונות בישראל יש קהל שבוי גדול מאוד שלא יברח לשום מקום גם אם הם ימשיכו להציע לו שירות ירוד ומחיר גבוה. אותו הסבר, אגב, נכון גם לאלעל ולמועדון הנוסע המתמיד. ואם הקהל השבוי הזה מוכן לשלם על חברות במועדוני לקוחות אז למה לא לקחת לו את הכסף? מבטיחים לו שהוא ישלם X היום ויחסוך 2X כבר בחופשה הבאה שלו – והוא השתכנע.
מדי פעם ניתן להירשם למועדוני הלקוחות של החברות הישראליות גם בחינם. בדר״כ ההטבה ניתנת לקבוצות אוכלוסיה מוגדרות כמו מחזיקי כרטיס אשראי מסוים, עובדי חברות מסוימות וכו׳.
האם כדאי להעדיף מלונות ישראלים המנוהלים ע״י רשת בינ״ל? במידה מסוימת כן – כי המלונות האלו כפופים לסטנדרטים של הרשת הבינ״ל שהם סביר להניח מסודרים יותר מהנהלים שהמציאה חברת ניהול קטנה ומקומית. אבל בהחלט ייתכן שמלון מקומי, שאינו מנוהל ע״י רשת בינ״ל, יהיה הפתעה חיובית מאוד בזכות אוסף של מנהלים מוצלחים, בעלים שאיכפת לו מהנכס שלו ושאר יתרונות. אני לא מנסה לטעון שכל המלונות בישראל גרועים וחייבים להיות גרועים.
שתי הערות, החוויה שלי עם מלונות דן במספר רב של מלונות היתה חיובית בדרך כלל וברמה ממש גבוהה במלונות היוקרתיים שלהם (להוציא את דן אשקלון שהוא קצת ״שבור״).
גם המועדון שלהם חינמי ויחסית הגון.
באותו עניין, משום מה המועדון של פתאל עולה בישראל כסף ונותן כלום ואילו בחו״ל (מועדון הנאמנות של ליאונרדו) הוא חינם וכולל את ישראל עם הטבות כמעת זהות לדעתי (פרט לכך שבמועדון הישראלי ההטבות מוכוונות יותר נופש בישראל).
תודה על הטיפ לגבי המועדון של לאונרדו/פתאל!
היי,
כמה נקודות שחשוב לציין.
א. את קראון פלזאה מנהלת אפריקה ישראל ואת שאר המלונות מנהלים גופים פרטיים .
ב.קראון פלאזה אילת עובר בימים אלו שיפוץ מסיבי של כל המלון וכולנו תקווה שיהיה שנוי לטובה.
ג.בקראון פלאזה י-ם יש המון סוגי חדרים ורוב המלון עבר שיפוץ בחדרים כך שבהחלט אפשר לדרוש חדר טוב .
אני שודרגתי למיני סוייטה פעמים שהייתה בסדר גמור לעלות הנקודות +כניסה לטרקלין העסקים שנמצא בקומה הכי גבוהה עם נוף משגע ואוכל נחמד מאוד (לא גורמה אבל לא נופל בא נגיד מהטרקלין של מלון דן פנורמה ירושלים).
הבריכה של המלון נחשבת לאחת הבריכות הטובות ביותר של המלונות בארץ במיוחד שהיא מקורה ומחוממת,
כך שניתן להשתמש בה גם בחורף.
תודה רבה על ההערות.
במקרה שהיתי בקראון פלאזה ירושלים השבוע (באמת במקרה, הזמנתי ברגע האחרון בנקודות). לא קיבלתי שדרוג, כניסה לטרקלין או כל הטבה אחרת. אפילו שמסרתי בצ׳ק-אין את כרטיס הפלטינום שלי – והפקיד אפילו לא אמר על כך מילה. קיבלתי חדר רגיל באחת הקומות הבינוניות. כצפוי זו הייתה שהייה גרועה למדי במלון שאני מקווה לא לחזור אליו יותר (וזה גם מה שאמרתי אחרי השהייה הקודמת, אבל, נו…).
קבוצת ניצבא בונה נכון להיום כ 2000 חדרי מלון – בין היתר שיפוץ מלון הנסיכה באילת בעלות של 250 מליון ש״ח ובניית מלון שרונה בין 880 חדרים שאמור להיות הגדול בארץ. הם בהחלט מעדיפים לסגור עם רשת בתי מלון שתקח על עצמה את הסיכון בניהול המלונות מתוך כוונה להחכיר את הנכס ולראות בזאת כהשקעה בנדל״ן מניב (באופן דומה להחכרה של מלון לאון לקבוצת ישרוטל). עד עתה התשובות שקיבלו מהרשות הבינלאומית שהן מוכנות לנהל את המלון בהתאם הסטנדרטים שלהם בתמורה לדמי ניהול קבועים ותו לא. לניצבא זה לא משתלם, כי בעידן האינטרנט הביקוש לחדרים במלונות רשת קטן מבעבר בגלל שהיתרונות השיווקיים שהיו למלונות רשת הצטמצמו לעומת מלונות בניהול עצמי בפרט שכיום הביקורת על המוצר אפשר לקבל בזמן אמת.
דעה מעניינת אך שים לב שאין מגמה עולמית כלשהי לעזיבה של רשתות בינ״ל.
באופן טבעי כשהשוק צומח, והתפוסה גבוהה, יהיה למלונות תמריץ חלש יותר להיעזר בשירותיהם של גופים אחרים ובפרט לקבל ניהול של רשת בינ״ל. אבל מלונות יודעים שלא בכל השנים השוק צומח וייתכן בהחלט שמיתון מגיע ואז הבחירה שלהם בניהול עצמאי או אי-הצטרפות לרשת בינ״ל יהיה העוכריהם.
ליאור שלום ותודה על הסקירה הממצה. ברשותך כמה הערות/תובנות לגבי המלונות המוזכרים, וקצת בכללי לגבי ההערות על שוק המלונאות הישראלי:
כפי שהוזכר – פרט לאינדיגו ודיויד אינטרקונטיננטל – שאר המלונות הנושאים מותגים של הרשת העולמית (הולידי אין וקראון פלאז'ה) הם מזה זמן רב בבעלות רשתות אחזקה מקומיות ולא מופעלות ישירות על ידי הרשת העולמים. המשמעות קשורה לא רק לבעלות אלא גם לצוות הניהול והמוביליות שלו באיוש משרות לעומת הראשת העולמית. בעבר הייתה רשת הולידי אין בבעלות אפריקה ישראל וכיום מלונותיה הם בבעלות משפחה בעלת רקע עמוק בעסקי נדל"ן. יש כאן מצב במסגרתו מצד אחד הרשת העולמית רוצה דריסת רגל בישראל, ומן הצד השני המותגים שלה בישראל יקרים מאוד ביחס לרמתם (בהשוואה למותגים דומים בשאר העולם). ישנה עקב כך מין פשרה בין הרשת העולמית למקומית: מן הצד האחד מלונות כמו קראון פלאז'ה ירושלים או אילת "נסבלים" למרות מצבם הירוד בחלקים רבים (פשוט כי הרשת חייבת דריסת רגל שם) ומן הצד השני מלון בבעלות מלאה של הרשת המקומית כמו "ביי-ויו" חיפה (לשעבר "נוף") לא זכו למותג של הרשת משום שאינם עומדים בסטנדט כלשהו (גודל מינימאלי של חדר נתון, למיטב זכרוני, זו הסיבה במקרה של המלון הזה) ובמקביל ישנו מלון אחר של הרשת באותה עיר (קראון פלאז'ה – לשעבר "הולידי אין" – אחד משורת מלונות שנבנו לקראת שנת 2000 האופטימית וחוו אמבטיית מי קרח עיסקית מיד לאחר פתיחתם – עוד נחזור לזה).
אינדיגו ואינטרקונטיננטל משוללים מינימום של קשר לשאר המלונות – פרט לשיוך לאותה רשת עולמית. רק כדי לסבך את העניינים? הבעלים של מלון אינטרנטקונטיננטל בתל אביב הוא גם הבעלים של מספר מלונות אחרים בישראל (רשת קטנה, לא ננקוב בשמה פה) שדווקא ידועים כבעלי איכות ירודה למדי ואחד מהם אף נחשב היה בעבר לאחד המלונות המבטיחים בארץ ובמידה רבה סיפורו דומה לזה של התחנה המרכזית בתל אביב…).
המוביליות של מלונות בישראל בין ופנימה/החוצה מרשתות היא מירבית וקשורה לא מעט לשאלת הבעלות: מלונות הולידי אין באשקלון, טבריה (הספיק מאז להיות חלק מרשת רימונים המקומית וכיום מלון עצמאי) ושניים באילת (פטיו ואקספרס) – רק דוגמא. כמעט בכל המקרים הכניסה והעזיבה של הרשת הם שיקולי חוזה עיסקי וזהו.
ולמה דריסת הרגל של רשתות בינלאומיות בניהול ישיר של מלונות מועטה כל כך? אז ככה… קודם כל לחדשות הפחות אופטימיות: גם מעט דריסת הרגל שכן יש להן פה בניהול ישיר (הילטון תל אביב, שרתון תל אביב) קשורה במידה רבה בעובדה שרבים מאחינו היהודים בעולם הנם מובילים בתחומי העסקים והניהול ולכן מסיבות שנכנה אותן "רגשיות" מחזיקים פה עסקים. האם הם מפסידים מזה? ממש לא (טוב… אולי רשת ישרוטל בבעלות ילדיו של דיויד לואיס זצ"ל לא מרוויחים כלל אולם זו התוכנית העסקית שהוריש להם אביהם) – אבל ברוב המקרים עסקים אלו אינם מוצדקים כשנכנסים לשאלות של "עלות אלטרנטיבית". וסיבות אחרות? במידה שונה של השפעה אפשר למנות:
ריחוק פיסי ומנטלי – ישראל היא מין אי בודד. מטבע, שפה, מנטליות עיסקית ורגולציה עצמאיים שכולם יחד יוצרים תמהיל של סביבה עיסקית שפשוט לא משתלם להשקיע בה בשביל הרווח הצפוי. וכמו שכתבתי למעלה – חלק ניכר מהענקים הבינלאומיים שכן נכנסו לפה ישירות (בכל התחומים) היו מכוונים אינטרסים של יידישקייט.
אבולוציה עיסקית ארוכת טווח – הריחוק, הבידוד והעדר מנטליות השפע והמותרות בחברה והשוק הישראלי לאורך עשורים יצרו כאן חממה עיסקית שבתוכה מי ששרד אבולוציונית הותאם לתנאי השוק בצורה טובה יותר מאשר כל מגה-חברה שתנסה להכנס לפה מבחוץ. וככל שהמוצר מורכב יותר – כך שהכניסה קשה יותר. רשת פתאל היא הדוגמא הטובה ביותר – היא צמחה בשוק הישראלי והתאימה עצמה אליו בסדרת מהלכים וכיולים שנמשכו שנים רבות. וברוב הזמן הרוויחה כסף. כיום היא כבר רשת בינלאומית. נכון – מלונותיה לא יכנסו לשום עשיריה – אבל בפועל היא רשת בינלאומית שיודעת לעשות כסף.
"טראומת שנת 2000" – הוזכרה למעלה. לקראת שנת 2000 (שכללה את ביקור האפיפיור) פשטה תחושת אופוריה במזרח התיכון, ובישראל בפרט. חלק ניכר ממלונות הענק של אילת וים המלח הוקמו אז. מצודת דוד (כהילטון), אינטרקונטיננטל ואחרים גם הם צמחו לשמיים באותן שנים. פרוץ גל האלימות בסוף 2000 השבית את הכל. מלונות שאך נפתחו – נסגרו או עברו למתכונת פעילות חלקית ("נובוטל ירושלים" – היום לאונרדו – "עץ הזית", ישרוטל טאוור ירושלים, "רויאל ים המלח"). אחרים פשוט נשארו באמצע הבניה (גרנד קורט ירושלים). עשרות מלונות נסגרו לצמיתות – רובם בבעלות פרטית אבל חלקם בתפעול רשתות. בחלל שנוצר שיגשגו רשתות פתאל, ישרוטל ודן. בשנים 2001-2006 כל השוק עבר אבולוציה חריפה של התאמה לשוק מקומי, ובמקביל מנטליות ניהול המותאמת לכך. רשתות כמו "אקור" נמחקו ומותגים כמו הילטון ושרתון צימצמו פעילות. הזכרון העיסקי מספיק ארוך כדי למנוע חזרה של מצב כזה. גם בעלי המלונות המקומיים לא מתלהבים בקלות. גם כניסה של שמות מפוצצים כמו "ריץ" ו"וולדורף" לא הפילו מהרגליים איש יותר. הראשון אינו מלון מצליח והשני הפך לעוד מלון 5 כוכבים בירושלים (בעיקר עקב העדר נוף ראוי לשמו מהחדרים).
ולעניין המלונאים המתלוננים? טוב.. מה לעשות. זו ישראל. גם מנטליות שלא עברה מן העולם. לא משנה כמה הכנסה תהיה – תמיד טוב שמשרד התיירות ישחרר איזו קרן שיווק ותמיכה. לא מזיק להתלונן. שמעתי אותם מתלוננים ב 2007 הנוראית, ושמעתי אותם מתלוננים באותו טון באפריל 2018 שהיה פנטסטי. גם מנטליות.
וואו, סחטיין על התגובה המושקעת והמקצועית!
נהנתי לקרוא כל מילה והשכלתי אז קודם כל תודה אישית שלי כקורא. התגובה הזאת, למעשה, יכולה בקלות להיות בסיס לפוסט מעניין – אז אם תרצה נוכל לעבוד על זה יחד.
[…] מלונות קבוצת IHG בישראל, למעט אינטרקונטיננטל, מנוהלים ע״י חברת אפריקה-ישראל. […]
[…] לקבוצת IHG יש נוכחות גבוהה בישראל, ביחס למתחרותיה, והיא מפעילה כיום שמונה מלונות בישראל: שישה מלונות של רשת קראון-פלאזה (אילת, ים המלח, ירושלים, חיפה ושניים בת״א), מלון אחד של רשת אינדיגו (מתחם הבורסה ברמת-גן) וכמובן המלון של רשת אינטרקון בחוף ת״א. בימים אלו נבנה מלון נוסף של הרשת במרכז ירושלים אבל אני לא צופה שהוא ייפתח בשנתיים הקרובות. […]