הרעיון פשוט: מועדון לקוחות אחד מעוניין למשוך לקוחות ממועדון לקוחות אחר וכתמריץ למעבר מציע להם תנאי כניסה דומים לאלו שהם מקבלים במועדון הנוכחי שלהם – כלומר, סטטוס גבוה – או לפחות מציע להם דרך קצרה להגיע לסטטוס גבוה ולהטבות נוספות. כל מועדון ותנאיו, כמובן.
זה כמובן על בסיס ההגיון שללקוח המחזיק בסטטוס גבוה ונהנה משלל הטבות במועדון לקוחות מסוים אין תמריץ טבעי לעבור למועדון מתחרה ו׳להתחיל מאפס׳.
(מכיוון שהדיון בפוסט נוגע גם למועדוני תעופה וגם למועדוני מלונות, כמעט ללא הבדל מעשי, אני בוחר להשתמש פשוט במינוח ״מועדון לקוחות״).
השוואת סטטוס (Status Match)
בתמצית: מועדון לקוחות נותן סטטוס גבוה, בצורה מלאה או תחת תנאים מסוימים, ללקוחות שמחזיקים בסטטוס גבוה של מועדון מתחרה.
כמובן שכל מועדון לקוחות מגדיר לעצמו את מתחריו, אך לפעמים מדובר ברשימה די ארוכה. כך, למשל, מועדון תעופה של חברת תעופה מברית סקיי אולי יסכים להשוות סטטוס לכל מי שמחזיק בסטטוס גבוה בכל אחד ממועדוני התעופה בברית סטאר (יש מעל 20 כאלו).
בדר״כ הסטטוס שניתן בדרך זו יהיה בתוקף לזמן מוגבל (במינימום שלושה חודשים) ולפעמים יהיו הטבות מסוימות שלא יחולו על אלו שקיבלו את הסטטוס בדרך זו לעומת אלו שהשיגו אותו בדרך הרגילה. מקובל שכל אותם תנאים מיוחדים מובהרים מראש לפני ביצוע השוואת הסטטוס.
חלק ממועדוני הלקוחות בוחרים להציג את האפשרות להשוואת סטטוס כתוכנית מוסדרת ופורמלית עם התנאים המלאים באתר המועדון בעוד מועדוני לקוחות אחרים מציעים את האפשרות בפועל אבל באופן לא–רשמי כך שיוכלו לשקול כל מקרה לגופו ולסרב לבקשות ככל שעולה על רוחם.
מסלול מהיר לסטטוס (Status Challenge)
בתמצית: מועדון לקוחות מציע מסלול מקוצר לסטטוס גבוה. לפעמים ההצעה פתוחה רק ללקוחות המחזיקים בסטטוס גבוה של מועדון מתחרה, לפעמים ההצעה פתוחה רק לקהל מוגדר (למשל: עובדי חברה מסוימת, בעלי אזרחות מסוימת וכו׳) אבל לפעמים ההצעה פתוחה לכל אדם.
המסלול המהיר מוגבל בזמן – לרוב שלושה עד ארבעה חודשים – כשבמהלך אותה תקופה מתבקש חבר המועדון החדש לרשום פעילות בהיקף מוגדר מראש. לרוב זה יהיה פרופורציונלי לדרישות הסף הרגילות לסטטוס בשנה. כך, לדוגמה, אם סטטוס מסוים דורש צבירת 60,000 נקודות בשנה (5,000 נקודות בחודש) הרי שמסלול מהיר באורך של שלושה חודשים בדר״כ ידרוש צבירת 15,000 נקודות. כל מועדון ותנאיו. לאחר השלמת דרישת המסלול המהיר ייקבל חבר המועדון את הסטטוס שהוצע לו.
חלק ממועדוני הלקוחות מציעים את ׳סטטוס המטרה׳ כבר עם הרישום למסלול המהיר – כלומר, שבדרך זו יוכל חבר המועדון החדש להנות מהסטטוס במהלך המסלול המהיר – בעוד חלק ממועדוני הלקוחות לא נותנים כל הטבה עד להשלמת דרישת המסלול המהיר.
מרבית מועדוני הלקוחות לא מציעים מסלול מהיר לסטטוס הגבוה ביותר שלהם אלא רק לסטטוסים נמוכים יותר. אך יש יוצאים מן הכלל.
ארבעה דברים נוספים שכדאי לדעת
(1) קלף חד–פעמי
מרבית מועדוני הלקוחות מגבילים את מספר הפעמים שיכול חשבון מסוים להנות מהשוואת סטטוס או מסלול מהיר לסטטוס. במקרים רבים ניתן לקבל כל אחד מהם רק פעם אחת. במקרים אחרים ניתן יותר מפעם אחת אבל בהפרש של כמה שנים בין בקשה לבקשה (בהנחה שהראשונה אושרה). המשמעות היא שנוסע מתוחכם צריך לדעת מתי לבקש השוואת סטטוס או מסלול מהיר לסטטוס ומאיזה מועדון לקוחות כדי לא ׳לשרוף הזדמנויות׳ בלי סיבה טובה. לא צריך לבקש רק כי אפשר לבקש אלא כדאי לבקש רק במידה ותבוא מכך תועלת אמיתית. זה עניין שדורש תכנון מוקדם.
(2) הוכחת פעילות
חלק ממועדוני הלקוחות דורשים לראות הוכחה לפעילות קודמת של חבר המועדון המבקש לקבל סטטוס גבוה באופן ישיר (השוואה) או באופן מותנה (מסלול מהיר). מועדוני תעופה בדר״כ יבקשו לראות צילומי מסך מאתר של מועדון לקוחות מתחרה או אפילו לראות מספר כרטיסי טיסה רלוונטיים מהחודשים שלפני כן. מועדוני מלונות עשויים לבקש לראות מספר שהיות קודמות שזיכו בנקודות במועדון מתחרה. כלומר, זה הליך מקובל סה״כ והיו מוכנים להציג מסמכים מתאימים. אבל לפעמים מספיק להוכיח שיש סטטוס גבוה במועדון לקוחות מתחרה וזה הכל.
(3) תזמון נכון
כאמירה כללית מוטב לבקש השוואת סטטוס או מסלול מהיר לסטטוס בחצי השני של השנה הקלנדרית. באופן מסורתי מסלול מהיר שיושלם בחודשים יולי עד דצמבר יהיה בתוקף לפחות עד סוף השנה הקלנדרית העוקבת בעוד מסלול מהיר שיושלם בחודשים ינואר עד יוני יהיה בתוקף עד סוף אותה שנה קלנדרית.
(4) כל מקרה לגופו
בסופו של יום כ–ל מועדון לקוחות מעוניין למשוך אליו נוסעים תכופים ונוסעים אמידים במיוחד שיירשמו אצלו פעילות ענפה. אני מתכוון לאלו שמבלים עשרות ומאות לילות בשנה במלונות ומוציאים סכומי עתק על טיסות במחלקות הפרימיום. עבורם התנאים הפורמליים אינם רלוונטיים וסביר להניח שכל מועדון לקוחות יסכים לפעול לפנים משורת הדין ולתת להם הצעה מיוחדת. אז אם במקרה אתם טסים בתדירות גבוהה מאוד בקו מסוים או מבלים בתדירות גבוהה מאוד במלונות ביעד מסוים – התעלמו מכל המידע הכללי שאולי תוכלו למצוא בגוגל ופנו ישירות למועדון הלקוחות שאליו אתם מעוניינים לעבור ובקשו ממנו הצעה. כמובן רצוי כבר בשלב הבקשה להציג ׳הוכחת ערך׳ כלשהי בצורת כרטיסי טיסה וכיוצ״ב.
לסיכום
תוכניות להשוואת סטטוס ומסלול מהיר לסטטוס הן תוכניות הכרחיות בעולם מועדוני הלקוחות אבל במידה מסוימת הן ניתנות לניצול לרעה. לפעמים הן משתמשות את מועדוני הלקוחות כדי להגדיל או להקטין את מספר חברי המועדון המחזיקים בסטטוס גבוה – וזה דבר רצוי מסיבות טובות יותר או פחות. בכל מקרה, יש להן מקום בשוק.
אני עצמי השתמשתי בתוכניות כאלו מספר פעמים בעבר אבל אני משתדל שלא לנצל אותן היכן שהצורך אינו קיים. אני רואה בהן כגשרים שאפשר לחצות רק פעם אחת ולכן כדאי לחצות רק כשיש סיבה טובה. משזה נאמר, צריך לדעת לנצל את האפשרות הזאת כשכן יש צורך.
הבדל שמצאתי מנסיון בין החברות האמריקניות.
ביונייטד הדרך הקלה ביותר. רק להראות את כרטיס החבר במועדון הנוכחי, בלי צורך להראות היסטוריית פעילות. שזה אומר בפועל: יכולת השוואת סטטוס גם את הסטטוס הנוכחי שלך בחברה המתחרה הושג דרך השוואת סטטוס.
בדלתא ובאלסקה במקרה הזה זה לא יעבוד, בשל הדרישה שלהם לראות את הפעילות שלך בשנה האחרונה.
בעצם אם יש לי פלטינום באלעל כל מה שאני צריך לעשות זה להראות להם והם ישוו לי ? גם אם אין לי טיסה מתוכננת איתם ?
המועדון של טורקיש מחלק סטטוס גבוה כמו סוכריות לילדים. בדר״כ לא מבקשים שום דבר מלבד הוכחת סטטוס במועדון מתחרה (בשוק שבו פועלת טורקיש).
אם יש לי סטטוס בדלתא, יונייטד ואלסקה, אחד מהם רלבנטי לטורקיש?
סביר מאוד להניח שישוו לך סטטוס של דלתא ושל אלסקה. לא של יונייטד – כי טורקיש ויונייטד שותפות באותה ברית.
מאל על למשל הם משווים רק מפלטינום (ומעלה..) וההשוואה תהיה ל elite בטורקיש
בהנחה שאין לי טיסה צפויה בחברה זרה,
כרגע אני פלטינום באלעל, וזה לא יתחדש בתום השנה לצערי.
האם שווה להתחיל בסבב ניסיונות השוואה רק לקראת תום המעמד שלי באלעל כדי לשמר את הסטטוס במעדונים הזרים גם לאחר שלא אהיה פלטינום באלעל ?
לישראל – תבדוק לאיזו חברה או ברית הסיכוי הכי גבוה שתטוס בהמשך השנה. בכל אופן יש חברות שדורשות כחלק מהתהליך שתהיה הזמנה בפועל איתם (למשל: קתאי) ואז זה לא רלוונטי במידה ואין לך כרגע טיסה. מצד שני (למיטב ידיעתי, ואם נמשיך את אותה הדוגמה) קתאי לא מעניקים סטטוס גבוה מסליבר אז זה לא משנה אם יהיה לך גולד או פלטינום. בשורה התחתונה כל מקרה לגופו ועל מנת לתכנן אתה יכול גם להשתמש באתר:
http://statusmatcher.com/
היי ליאור,
אשמח אם תוכל להרחיב את המשפט ״…עניין שדורש תכנון מוקדם״.
ברור שלא צריך לשרוף את כל הקלפים וברגע שמשיגים סטטוס סילבר במועדון מסויים, לבקש מכל השאר השוואות, אבל בהנחה שהשגתי סטטוס פלטינום במאריוט, וכנראה לא אצליח לחדש אותו, לא עדיף לנצל את הזמן שהוא תקף ולהשוות אותו עם הילטון למשל כך שיהיה לי סטטוס גבוה לשנה הבא לנסיעת עסקית כלשהי.
אגב, במידה ולא אחדש את הפלטינום של מאריוט יש נחיתה רכה, או שהכל מתאפס?
פשוט צריך לזכור שעל כל גשר כזה אפשר לעבור רק פעם אחת. או פעם אחת בכמה שנים. זה לא אומר שצריך לחכות לאיזה אוסף נסיבות פנטסטי – כי זאת כבר הקיצוניות השנייה של הקשת.
האם כדאי למנף את הסטטוס של מאריוט לסטטוס של הילטון? אולי, אם אתה חושב שתנצל את הסטטוס הזה בשנה הבאה לכמה שהיות.
לגבי הסטטוס של מאריוט – בשלב זה אי אפשר לדעת האם תהיה נחיתה רכה או לא, כי המועדון סוג-של הושק מחדש באוגוסט וכרגע יש דברים שהם עדיין בגדר ספקולציה.
הי ליאור,
מה הדרך המומלצת לפנות למועדון בבקשות שאינן פורמאליות? פשוט במייל או שיש ערוצים יותר מוצלחים?
מייל זה בסדר גמור.
וצריך גם להזכיר את האתר http://statusmatcher.com/ שיעזור לתכנן אם כדאי להגיש ולמה לצפות