מוקדם יותר השנה פורסם שסנדור, חברה-בת של אלעל, תפעיל טיסות שכר בין ת״א לטוקיו עבור סיטונאי תיירות יפנים. הטיסות יתקיימו בספטמבר וככל הנראה סנדור תשתמש במטוסי בואינג 777 של אלעל. כתבתי על כך בבלוג בשעתו.
בין ישראל ויפן קיים הסכם תעופה שמאפשר לחברות תעופה ישראליות ויפניות להפעיל טיסות סדירות בין המדינות – אבל בינתיים נראה שלא הוכחה כדאיות כלכלית. ע״פ הערכות אלעל ב-2018 ביקרו ביפן כ-40,000 ישראלים ומנגד ביקרו בישראל כ-20,000 יפנים. זה לא כ״כ הרבה כשחושבים על זה – תנועה מצרפית של בערך 165 נוסעים ליום בלבד.
קו חדש לטוקיו
החל ממרץ 2020 יופעל הקו החדש לטוקיו בתדירות של שלוש טיסות שבועיות. בדומה לקו החדש לשיקגו שיחל לפעול באותו החודש ובאותה התדירות (ועם אותם המטוסים…). סביר להניח שהקו יהיה לשדה התעופה נאריטה (NRT) שנמצא כשעה מחוץ לטוקיו ולא לשדה התעופה האנדה (HND) הסמוך יותר למרכז העיר. רוב הטיסות הבינ״ל הארוכות נוחתות בנאריטה.
הטיסה בכיוון טוקיו תארך כ-11.5 שעות בעוד הטיסה בכיוון ת״א תאריך כ-12.5 שעות. זה כמובן שיגרתי כי טיסות מזרחה תמיד קצרות יותר.
לאלעל אין כיום הסכמי שת״פ או הסכמי קודשייר עם חברות תעופה יפניות. לא ברור האם ואיך מתכוונת אלעל להציע ללקוחותיה טיסות המשך בתוך יפן או ליעדים שונים בצפון-אסיה (למרות שלנוסעים ליעדים אחרים אולי יוטב לטוס דרך הונג-קונג או בייג׳ינג). ייתכן שלקראת השקת הקו החדש נראה הסכם חדש כלשהו של אלעל.
בשלב זה לא פורסמו תעריפים לקו החדש והטיסות עדיין לא זמינות במערכת.
יורים לכל הכיוונים
בחודש האחרון השיקה אלעל שני קוים חדשים – הראשון לסן-פרנסיסקו (SFO) והשני למנצ׳סטר (MAN). בקיץ הקרוב תשיק החברה קוים ללאס-וגאס (LAS) ואורלנדו (MCO). אלעל כבר הודיע כי בשנה הבאה תשיק קו לשיקגו (ORD). לצד אלו נוספו בשנה האחרונה קוים למספר יעדים באירופה לרבות ליסבון (LIS).
לטענת אלעל מדובר באסטרטגייה שמטרתה להוסיף יעדים חדשים לפי הביקוש של השוק הישראלי. אלעל מנסה, בעצם, לכבוש שווקים חדשים. צי מטוסי הדרימליינר של החברה, שממשיך לגדול, מאפשר לה לטוס כמעט לכל מדינות העולם ולשמור על יעילות מבצעית גבוהה מבעבר. מטוסי ה-787 של בואינג חסכוניים בדלק, והוצאות התחזוקה שלהם נמוכות יותר באופן יחסי, ואת זה ניתן לראות בדו״ח הרבעון הראשון של 2019 שפרסמה אלעל.
אך נשאלת השאלה: האם האסטרטגיה הזאת של אלעל – שמתאפשרת בזכות המטוסים החדשים – תוביל את החברה למקום חיובי יותר או לחילופין תגרום להפסדים כספיים? הרי בכל פתיחת קו חדש יש הימור משמעותי, ולא לכל חברת תעופה יש את הכוח, התקציב והיעילות לעמוד במספר הימורים כאלו במקביל. אולי יוטב לאלעל קודם כל לחזק שווקים קיימים, ולהגדיל את תדירות הטיסות כדי להציע לו״ז טוב יותר מכל מתחרה, ורק אח״כ לפתוח קוים חדשים בקצב רגוע יותר.
אני לא טוען שאלעל עושה טעות. אני רק מעלה תהיות. חשוב לזכור שמנכ״ל אלעל כיום, גונן אוסישקין, עבר בערך את כל השדרה הניהולית של החברה עד למשרד המנכ״ל אז אי אפשר לטעון שהוא לא מבין בבניית אסטרטגיה של חברת תעופה.
נחיה ונראה.
געגועיי לטוקיו
אם לא ביקרתם עדיין ביפן – אני ממליץ בחום שתתחילו לתכנן תוכניות. יפן היא בקלות אחת המדינות המרשימות ביותר, המרתקות ביותר והיפות ביותר בהן ביקרתי. יש בה הכל: ערים, טבע, תרבות, אומנות, אוכל, מקדשים, רכבות עם לו״ז מדויק לרמת השניות, מלונות מעולים והכי חשוב המדינה הזאת פשוטה מלאה ביפנים.
לכן אני שמח מאוד שאלעל בחרה לפתוח קו חדש לבירת יפן ומאחל לה בהצלחה. מדובר ביעד חשוב אז טוב שיהיה קישור ישיר בין טוקיו לת״א.
אזכיר שבקיץ 2020 יתקיימו בטוקיו המשחקים האולימפיים. זו הפעם השנייה בהיסטוריה שטוקיו תארח את המשחקים האולימפיים (הראשונה הייתה ב-1964) והיא תהיה העיר האסייתית היחידה שתארח את המשחקים האולימפיים פעמיים. סביר להניח שזו אחת הסיבות לפתיחת הקו החדש של אלעל.
בקו לליסבון לא הוחלפה פשוט סנדור באלעל ? שזה היינו הך .
אחלה ערב ליאור היקר
אתה צודק, אבל פורמלית לאלעל לא היה קו סדיר לליסבון.
אומנם סנדור היא חברה-בת של אלעל אבל מבחינות רבות יש הבדל בין טיסת אלעל לטיסת סנדור. בין השאר מבחינת מועדון הנוסע המתמיד.
נאריטה ולא האנדה? נו בסדר .. עם רכבות כמו שיש שם אין סיבה להתלונן, אבל מה השיקול לשלוח טריפל לקו הזה ולא 789?
הטיסות של סנדור יהיו ב-777. הטיסות של אלעל ב-789.