לפני בערך עשור כל חברות התעופה האירופיות הגדולות נכנסו לפאניקה. זה קרה כשהן הבינו שחברות לואוקוסט כמו איזיג׳ט, ראיינאייר ואחרות אינן תופעה חולפת שתהיה בגדר ׳רעד קל בכנף׳ אלא מציאות חדשה שהולכת לפגוע להן ברווחים. עולם תמחור כרטיסי הטיסה השתנה.
שלושה מהלכים התרחשו בשנים הבאות:
- מרבית החברות הגדולות באירופה, שנחשבות לחברות שירות–מלא, הקימו לעצמן חברות–בנות שפועלות במתכונת דומה לזו של חברות הלואוקוסט ומציעות כרטיסים מוזלים.
– – – - כל החברות הגדולות באירופה הורידו את איכות המוצר בטיסות לטווחים קצרים ולפעמים גם בינוניים: מרווח רגליים קטן יותר, מחלקת עסקים אנמית, פחות ארוחות חמות, מגוון משקאות מצומצם וכיוצ״ב.
– – – - חלק מהחברות החלו להציע ׳תעריפים רזים׳ שכוללים פחות זכויות, פחות גמישות וגם צבירת נקודות נמוכה יותר.
וזו המציאות כיום. באירופה ישנן מספר חברות לואוקוסט שנמצאות בבעלות מלאה של חברות שירות–מלא הפועלות באותם שווקים.
אייר–פראנס יורה לכל הכיוונים
כשחברת תעופה נמצאת באיום של חברות לואוקוסט בשוק שלה היא בדר״כ תעשה אחד משלושה דברים:
- תתמזג עם חברת תעופה אחרת, או כמה חברות תעופה אחרות, כדי ליצור חברה אחת גדולה שתוכל להתמודד טוב יותר עם האיום ויהיו לה מספר בסיסי פעולה.
– – – - תפתח חברה–בת במתכונת שירות–חלקי, או במתכונת לואוקוסט מלאה, כדי להציע כרטיסים מוזלים במגוון יעדים מצומצם.
– – – - תציע תעריפים מוזלים, במסגרת טיסות עם שירות–מלא, שיהיו מוגבלים מאוד ביחס לתעריפים רגילים.
אבל למה לבחור דרך פעולה אחת כשאפשר לבחור בכולן יחד?
לפני קצת יותר מעשור התמזגה אייר–פראנס לתוך ק.ל.מ כדי ליצור חברה אחת בשם המאוחד. תחת החברה פועלות כיום מספר חברות תעופה. שתי החברות עדיין פועלות באופן עצמאי לכאורה אך הן חברה אחת ברוב המובנים. כדי להתמודד עם חברות הלואוקוסט הוקמו לא אחת אלא שלוש חברות לואוקוסט בקבוצה החדשה: טרנסאוויה (מפעילה קוים לישראל), הופ וסיטי–הופר. אפילו עשיתי כאן הנחה כי טכנית ישנה טרנסאוויה וטרנסאוויה–צרפת כשפורמלית אלו שתי חברות נפרדות. למה צריך שלוש/ארבע חברות? שאלה טובה.
במקביל למיזוג עם ק.ל.מ ולהקמת צי חברות הלואוקוסט בחסות הקבוצה אייר–פראנס החלה לשווק לפני ארבע שנים תעריפים מוזלים שנקראו אז ״Mini-Fares״. התעריפים האלו היו יחסית חלוציים אך תעריפים דומים נפוצים כיום אצל חברות רבות. ק.ל.מ אימצה את התעריפים האלו בצורה מצומצמת בלבד ובשם אחר אך גם היום התעריפים המוזלים של החברות ברוב הקוים הקצרים והבינוניים לא מאפשרים משלוח כבודה בחינם.
אייר–פראנס לא הייתה מרוצה מתעריפי המיני האלו כנראה כי הם נעלמו בינתיים. לפני כמה חודשים הודיעה החברה על ׳עיצוב מחדש׳ של סוגי התעריפים שלה והציגה את ״Light Fares״. בגדול אלו בדיוק תעריפי המיני בשם אחר ואפילו משתמשים באותה מחלקת כרטוס (X).
כרטיס אחד לדוגמה
אייר–פראנס מציעה כרטיס הלוך/חזור מת״א לג׳נבה, דרך פריס, ב-155$ בלבד.
תזכורת: לא ניתן לוותר על חלק מהטיסות בכרטיס, נגיד בין פריס לג׳נבה, ובעצם לראות בזה ככרטיס מוזל בין ת״א לפריס. אי–הגעה לטיסה אחת בכרטיס תבטל אוטומטית את כל שאר הטיסות בכרטיס.
התעריף רשום כ–״Unbundled״ במשמעות שהוא אינו מציע לנוסע שירותים נוספים כמו בחירת מושב מראש, מסירת כבודה, ארוחה בטיסה וכו׳.
מעניין. תעריף הבסיס הוא 28$ בלבד.
התעריף הזול ביותר לכרטיס הלוך/חזור מת״א לפריס, באותה מחלקת כרטוס (X), עומד על 390$. זו דוגמה שממחישה היטב את המורכבות של תמחור כרטיסי טיסה ע״פ מוצא ויעד.
התעריף הזול, מת״א לג׳נבה, מאפשר לבצע עצירה בפריס (Stopover). כלומר, ניתן בעזרת התעריף הזה לבקר בשתי הערים בנסיעה אחת: לטוס לפריס, לעצור לכמה ימים, להמשיך לג׳נבה, לעצור לכמה ימים ולחזור חזרה לת״א. עצירה כזאת אפשרית תמורת עמלה בסך 75$. כלומר, מחיר הבסיס של אחד מקטעי הטיסה יעלה מ-28$ ל-103$ ויתווספו כמה דולרים במסים. סה״כ הכרטיס יעלה קצת מעל 240$.
מדובר בתעריף לואוקוסט, אם תרצו לכנות אותו כך, אבל עדיין זו אפשרות להגיע לשני יעדים מבוקשים בטיסות סדירות ישירות במחיר של 60$ לקטע טיסה בלבד. תוספת של מזוודה או בחירת מושב מועדף תייקר בהחלט את הנסיעה.
אפילו תוכלו לצבור מיילים במועדון FlyingBlue מהטיסות האלו אבל רק לפי 25% ממרחק הטיסה.
לסיכום
מעניין שאייר–פראנס יכולה להרשות לעצמה לשווק תעריף כ״כ זול ליציאה מת״א ליעד אירופי מוביל. אפילו שמדובר בתעריף רזה שלא כולל מסירת כבודה ושירותים נוספים. כל זה בזמן שתחת החברה פועלת חברת לואוקוסט שכבר טסה לישראל (טרנסאוויה).
חברות אחרות, לרבות ק.ל.מ, מציעות כרטיסי הלוך/חזור זולים לשדה הבית שלהן – בדר״כ החל מ-200$ ליציאה מת״א – אבל אייר–פראנס החליטה להשאיר את המחירים בקו לפריס גבוהים מאוד ובמקביל להוזיל במיוחד כרטיסים ליעדים אחרים במעבר דרך פריס. את מבין את ההגיון אבל לא מבין את הפער במחירים. בדוגמה שנתתי משתלם לנוסע הממוצע לקפוץ ליום ביקור בג׳נבה, או אפילו שעות בודדות, כדי לחסוך כמה מאות דולרים בעלות הנסיעה כולה. זה מצב כמעט אבסורדי ואני מתקשה לראות איך זה משתלם לחברת התעופה.
הם רוצים להתחרות עם איזי ג'ט על הקו לג'נבה. או שהם לא מצליחים למלא את המטוס בקו מפריז לג'נבה, ומנסים לצמצם הפסדים כך שהם מציעים את הטיסות במחיר עלות.
התעריפים האלו לאו דווקא בגלל תחרות עם איזי ג'ט ולא רק בקו לג'נבה.
לפני חודש טסתי איתם למדריד דרך פריז ב135$
ליאור,
לחפש טיסות עם גוגל פלייטס כבר למדתי 🙂
איך אפשר לכפות stopover של מספר ימים ?
רק באמצעות ITA Matrix ולבקש MINCONNECT ?
אתה יכול במטריקס, כפי שציינת, או פשוט לעשות חיפוש מולטי-סיטי ובכך לפצל את המקטעים. אז במקום הלוך/חזור אתה מקבל מה שנראה כמו שלושה כרטיסים בכיוון-אחד (שכולם תחת תעריף אחד של הלוך/חזור, בפועל).
תודה רבה
[…] […]
[…] תעריפים מוזלים בטיסותיה (מה שהתחיל בשם ״Mini-Fares״) ושכבר יש לה שלוש חברות-בנות לטיסות מוזלות (הופ, סיטי-הופר וטרנסאוויה). אייר פראנס מתעקשת שהחברה […]
[…] בתחילת השנה החברה הצרפתית הודיעה שהיא לא תגבה היטל–דלק על טיסות בתוך אירופה. צעד יפה, כל הכבוד. אח״כ היא פרסמה תעריפים מוזלים במיוחד במחלקת התיירים כשכרטיסי הלוך/חזור מת״א למגוון יעדים באירופה החלו ממחיר של 150$ בלבד. זו לכאורה הייתה הדרך של החברה להילחם בחברות הלואוקוסט אבל כבר אז זה נראה לי כאילו החברה מאבדת את הצפון. […]
[…] במקרים חריגים ראינו חברות תעופה קלאסיות מוכרות כרטיסי … 150$. בעיניי זה די מדהים, ולחברות קלאסיות עדיין יש יתרונות רבים על פני חברות לואוקוסט (יתרונות שחובבי הלואוקוסט אוהבים לשכוח). אבל עכשיו לוט הפולנית עשתה צעד אחד רחוק יותר… […]
[…] […]
[…] תעריפים מוזלים בטיסותיה (מה שהתחיל בשם ״Mini-Fares״) ושכבר יש לה שלוש חברות-בנות לטיסות מוזלות (הופ, סיטי-הופר וטרנסאוויה). אייר פראנס מתעקשת שהחברה […]
[…] בתחילת השנה החברה הצרפתית הודיעה שהיא לא תגבה היטל–דלק על טיסות בתוך אירופה. צעד יפה, כל הכבוד. אח״כ היא פרסמה תעריפים מוזלים במיוחד במחלקת התיירים כשכרטיסי הלוך/חזור מת״א למגוון יעדים באירופה החלו ממחיר של 150$ בלבד. זו לכאורה הייתה הדרך של החברה להילחם בחברות הלואוקוסט אבל כבר אז זה נראה לי כאילו החברה מאבדת את הצפון. […]