בחודשים האחרונים התעוררה מחאה אמיתית נגד אלעל בכלל ונגד מועדון הנוסע המתמיד בפרט. עיקר המחאה הוא מצידם של הנוסעים התכופים ביותר של החברה, שרובם בסטטוס פלטינום וטופ-פלטינום, ומצידם של בעלי כרטיסי הפלייקארד-פרימיום אשר משתמשים בכרטיס להוצאות עסקיות ומגיעים לחיוב שנתי של מליוני ש״ח (ובתוך כך נהנים מסטטוס פלטינום במתנה, גם אם לא עלו על טיסת אלעל אחת כל השנה…). לקוחות אלעל, באופן טבעי, מוחים כנגד השינויים השליליים שייכנסו לתוקף ב-1 לאפריל אשר כוללים בין השאר פגיעה משמעותית בהטבות שמציע המועדון.
רבים בכלל לא שמו לב שבמסגרת מערך השינויים יהיה גם עדכון לטבלאות המימוש. אלו שכן שמו לב מיהרו להציג את העדכון כשלילי במיוחד – כאילו לומר שמחירם של כל כרטיסי הבונוס יעלה ולפיכך השווי של נקודות אלעל צריך לרדת. אבל האם הם צודקים?
מחירם של כרטיסי בונוס
מועדון הנוסע המתמיד נוטה לפעמים לסבך דברים יתר על המידה. עודף תנאים, עודף אפשרויות, עודף מגבלות וכו׳ – ולפעמים זה מרגיש כאילו יש מטרה מכוונת להקשות ולתסכל את חברי המועדון כך שלא יגיעו להשתמש בנקודות שלהם בצורה כדאית.
כמה עולה כרטיס בונוס? תלוי באיזו מחלקת שירות, באיזה תאריך הטיסה והאם אתם מחזיקים בכרטיס פלייקארד. למושב באותה מחלקת שירות באותו קו יש בעצם ארבעה מחירים שונים: שני מחירים לעונת הקיץ (לבעלי פלייקארד ולחברי מועדון סוג ב׳) ושני מחירים לעונת החורף (לבעלי פלייקארד ולחברי מועדון סוג ב׳). זאת ועוד – המועדון מציע מספר ׳דרגות׳ של כרטיס בונוס בכל טיסה כך שחבר המועדון יכול לשלם יותר נקודות כדי להנות מזמינות גבוהה יותר.
אי כך, סקירה מלאה של כלל כרטיסי הבונוס האפשריים במועדון הנוסע המתמיד תיצור טבלה ארוכה בצורה מטרידה וקצת תחטא למטרה של הצגה תמציתית שלהשינויים הקרובים. כדי לחסוך בטירחה, שלי ושלכם, בחרתי לבחון מגוון כרטיסי בונוס כמדגם מייצג.
מתודולוגיה
- בחרתי 20 ערים אליהן טסה אלעל. 10 ערים באירופה ו-10 ערים בשאר אזורי העולם. ל-2 מהערים האלו, לונדון וניו-יורק, אלעל מפעילה טיסות ליותר משדה תעופה אחד. בחירת הערים לא הייתה אקראית אלא ע״פ הטבלאות של רש״ת (״התפלגות לפי יעד ראשון״) שהצגתי בפוסט בחודש שעבר. כלומר, לצורך המשך הפוסט, ההסתכלות תהיה על 40 קוים כאשר ״קו״ מוגדר כחיבור בין ת״א לעיר כלשהי במחלקת שירות מסוימת (תיירים/עסקים) גם אם אלעל מפעילה טיסות לשני שדות תעופה באותה עיר.
– – – - התייחסתי למחירי כרטיסי הבונוס במחלקות התיירים והעסקים בלבד. כלומר, התעלמתי מהמחירים במחלקות הפרימיום והראשונה משום שמחלקות שירות אלו אינן מוצעות במרבית הקוים של אלעל.
– – – - התייחסתי למחירי כרטיסי הבונוס בעונת הקיץ. כלומר, התעלמתי מהמחירים בעונת החורף וזאת מתוך הנחה שהביקוש לכרטיסי בונוס בעונת החורף נמוך הרבה יותר לאור התעריפים הנוחים הקיימים בשוק לכרטיסים בכסף.
– – – - התייחסתי למחירי כרטיסי הבונוס לכלל חברי המועדון. זאת משום שמרבית חברי המועדון לא מחזיקים בכרטיס פלייקארד (או בסטטוס ׳אקזקיוטיב׳ לחברי מועדון שאינם ישראלים). בכל מקרה, השינויים סה״כ דומים.
– – – - הערכים הנקובים בטבלאות הם לכרטיסי בונוס בכיוון-אחד. ללא התייחסות לתוספת הכספית הנדרשת בכל כרטיס בונוס (מסים והיטל-דלק). ערכים המוצגים באחוזים שלמים הם בעיגול למספר השלם הקרוב ביותר (0.51 מעוגל למעלה).
תוצאות הסקירה
כאמור לעיל, ההסתכלות בסקירה היא על 40 קוים. הטבלאות שהכנתי מוצגות בהמשך, ואני מתנצל על הרזולוציה הנמוכה. להלן מספר מסקנות:
- יהיה יקר יותר לטוס ב-19 קוים ויהיה זול יותר לטוס ב-16 קוים. אין שינוי במחיר ב-5 קוים. סה״כ סביר.
– – – - רוב הקוים הקצרים (אירופה) יהפכו זולים יותר ורוב הקוים הארוכים יהפכו יקרים יותר. זה בעצם שינוי שלילי מאוד כי משתלם יותר בדר״כ לרכוש כרטיסי בונוס בטיסות ליעדים רחוקים.
(א) החל מאפריל מי שירכוש 20 מושבי בונוס בקוים קצרים – 10 במחלקת התיירים ו-10 במחלקת העסקים – ישלם סה״כ 1025 נקודות פחות (ירידה של כ-8% לעומת המחיר כיום).
(ב) החל מאפריל מי שירכוש 20 מושבי בונוס בקוים ארוכים – 10 במחלקת התיירים ו-10 במחלקת העסקים – ישלם סה״כ 4400 נקודות יותר (עלייה של כ-13% לעומת המחיר כיום).
(ג) החל מאפריל מי שירכוש 40 מושבי בונוס בכל הקוים שנסקרו – 20 במחלקת התיירים ו-20 במחלקת העסקים – ישלם סה״כ 3375 נקודות יותר (עלייה של כ-7.24% לעומת המחיר כיום).
– – – - כרטיסי בונוס לארה״ב ייתייקרו משמעותית – ובפרט במחלקת התיירים. אלעל מפעילה כיום 5 קוים לארה״ב ל-4 ערים: ניו-יורק, בוסטון, מיאמי ולוס-אנג׳לס.
(א) כרטיסי בונוס הלוך/חזור בכל חמשת הקוים במחלקת התיירים עולים כיום יחדיו 10,300 נקודות. החל מאפריל הם יעלו 13,600 נקודות. סה״כ עלייה של כ-32% ובממוצע של 660 נקודות לכרטיס בונוס.
(ב) כרטיסי בונוס הלוך/חזור בכל חמשת הקוים במחלקת העסקים עולים כיום יחדיו 26,200 נקודות. החל מאפריל הם יעלו 31,000 נקודות. סה״כ עלייה של כ-18% ובממוצע של 960 נקודות לכרטיס בונוס.
– – – - החל מאפריל מי שירכוש כרטיסי בונוס בכל הקוים שנסקרו, בשתי מחלקות השירות, יישלם בדיוק 50,000 נקודות. סתם נתון מעניין שאין לו באמת ערך לסקירה.
והנה הטבלאות:
לסיכום
השינויים הקרובים במועדון הנוסע המתמיד, כאמירה כללית, הם שליליים מאוד. בכך אין ממש ספק. אבל השינויים בטבלאות המימוש הם לא שליליים לגמרי. כקולקטיב הם במאזן שלילי, כפי שהצגתי, אבל בכל זאת ישנם כרטיסי בונוס שיהפכו להיות זולים יותר. בפרט כדאי לשים לב למחירי כרטיסי הבונוס ליעדים באירופה במחלקת העסקים – שהם בעיניי המימוש הטוב ביותר לנקודות אלעל מכאן והלאה.
מחירם של כרטיסי הבונוס לארה״ב מתייקר בצורה משמעותית והנתון הזה, בפני עצמו, הולך להרגיז הרבה מאוד מחברי המועדון שראו בכך את המימוש האידיאלי לנקודות שלהם (בין אם במחלקת התיירים ובין אם במחלקת העסקים).
אז מה דעתכם על המחירים החדשים לכרטיסי בונוס?
איך היית משווה את הסטטוס טופ פלטינום לאקזקיוטיב פלטינום, גולד של בריטיש, פרמייר 1קיי וכו?
מבחינת הטבות? נחות מהם. מבחינת דרישות-סף? גבוה משמעותית.
אני דווקא מרוצה שכרטיסי בונוס לאירופה במחלקת העססקים הוזלו
גם אני. זה המימוש העיקרי שלי לנקודות של אלעל (של חברים ומשפחה, כי לי אין נקודות יותר). אבל אני מאמין שרוב חברי המועדון מעוניינים במימושים אחרים.
חשוב לציין כי במקביל לעדכון טבלאות המימוש תתעדכן גם הצבירה (אני עוד לא יודע לומר אם לטובה או לרעה, כמו שציינת יש הרבה משתנים),אבל ראוי לציין זאת.
בפעם האחרונה שהיה עדכון, הייתה מחאה על כך שהצבירה ירדה בממוצע בכ 20%, אבל במקביל עודכנו טבלאות המימוש והן גילמו ירידה באחוז דומה בממוצע כך שבאופן כללי המצב נשאר מאוזן.
כביכול הטיעון הוא שלאפשרויות צבירת הנקודות אין השפעה ישירה על שווי הנקודות. השווי נגזר מאפשרויות המימוש.
אבל אתה צודק שצריך להסתכל על מכלול הדברים כדי להבין איך כל שינוי משפיע.
היי ליאור ותודה על עוד פוסט מעולה ודידקטי.
אמנם לא נגעת כאן במחזיקי כרטיס פלייקארד, אבל נראה לי שחייבים לציין כי הם (אנחנו) לדעתי הנפגעים העיקריים.
כעת אין טבלת מימוש למחזיקי כרטיס פלייקארד שטסים בעסקים, בניגוד למחלקות האחרות – ופה הפער אדיר עד בלתי נסבל, למשל, לארה״ב המחיר עלה מ- 4600 נקודות כיום ל- 6000!!
חוזר לכן לשאלתי מלפני כמה שבועות אם יש לך רעיון יצירתי (או כמה רחוק וסובב עולם אני יכול להגיע) למימוש בביזנס של כ- 5000 נקודות אלעל וכ- 160 אלף מיילים של לופטהנזה תחת התעריפים הנוכחיים של אלעל, ולפני ביטול ההטבה של לופטהנזה.
טעות. עכשיו ראיתי שיש גם טבלה למחזיקי פלייקארד. עדיין זוועה מ- 4500 ל- 5100 לניו-יורק.
רעיון יצירתי יתקבל בשמחה!!!
[…] בחלק מהמקרים המועד הקובע לעניין שינוי כלשהו הוא מועד הטיסה בפועל ולא מועד הקמת ההזמנה. במקרים אחרים המועד הקובע הוא דווקא מועד ההזמנה. כך, לדוגמה, המחיר של כרטיסי בונוס רבים יעלה ב-1 לאפריל ולכן רצוי להשתמש בנקודות לפני מועד זה. בחודש שעבר פרסמתי סקירה של מחירי כרטיסי הבונוס החדשים. […]
[…] פרסמתי סקירה בנושא בתחילת החודש שעבר. […]