כרטיסי הפלייקארד הממותגים של מועדון הנוסע המתמיד – הרגיל והפרימיום – תפסו תוך שנים בודדות נתח שוק גדול יותר, בהפרש ניכר, מכל כרטיס אשראי אחר בשוק הישראלי. סה״כ לכרטיסי הפלייקארד מחזור חיובים שנתי של כ-25 מיליארד ש״ח. אי לכך, כשהגיעה העת לחתום על עסקה חדשה להפעלת הכרטיס התייצבו כל חברות האשראי כשהן מוכנות לקרב. כאל, החברה שמפעילה את הכרטיס כיום, זכתה בעסקה לאחר שהסכימה לתת יד ורגל כדי להמשיך להפעיל אותו. אלעל קיבלה צ׳ק שמן במיוחד של כ-125 מיליון ש״ח.
כיצד הצליח הפלייקארד להגיע לנתח שוק כ״כ גדול? מה הפך אותו לכרטיס כ״כ אטרקטיבי ביחס לכל שאר החלופות בשוק? מהו סוד הקסם?
מבלי להיכנס לטענה שמועדון הנוסע המתמיד מכר את נשמתו כמועדון לקוחות בתמורה לצ׳ק עם הרבה אפסים, אתייחס למספר יתרונות בולטים של הכרטיס:
- יחס צבירה גבוה משמעותית מכל כרטיס אחר. זה כמובן בשקלול שווי הנקודות הנצברות. הפלייקארד עשה מהפכה קטנה בתחום הזה, בהיותו כרטיס האשראי הממותג של מועדון הלקוחות הגדול בשוק.
– – – - תנאים מועדפים בטיסות אלעל והנחה ברכישת כרטיסי בונוס. ההטבה הזאת כ״כ מרחיקת-לכת שכבר מתחילת דרכו של הכרטיס ציינתי שהמועדון של אלעל אפקטיבית הגדיר את מחזיקי הכרטיס כחברי מועדון מסוג א׳ ואת כל השאר כחברי מועדון מסוג ב׳. זאת טעות גדולה בעיניי.
– – – - הטבות פטורות-מס לבעלי עסקים וללקוחות כבדים. כל מי שיכול להגיע לחיוב חודשי של 40,000 ש״ח ומעלה בממוצע באמצעות כרטיס הפלייקארד פרימיום – מקבל במתנה סטטוס פלטינום על כל הטבותיו. זאת כמובן לצד צבירת הנקודות הגבוהה שמציע הכרטיס. בפרקטיקה המסלול הזה מכוון לבעלי עסקים שמשתמשים בכרטיס לחיוב הוצאות העסק (נודה על האמת: מעט מאוד אנשים פרטיים מחייבים כרטיס אשראי ב-40,000 ש״ח ומעלה בחודש להוצאות פרטיות נטו). אלא שגם הסטטוס וגם הנקודות שנצברות אינם מדווחים לרשויות המס.
סה״כ זה מהלך מרשים מבחינה עסקית ועובדה שהמותג הפך להצלחה גדולה. אלא שבשנים האחרונות אלעל ומועדון הנוסע המתמיד הציגו שינויים רבים לתנאי המועדון, לאופי צבירת הנקודות, לאופי מימוש הנקודות, להטבות השמורות לכרטיסי הפלייקארד ועוד – לרבות מספר שינויים שליליים למדי שהוצגו רק לאחרונה, מיד לאחר עסקת הענק עם כאל.
לאור השינויים האלו אני חושב שנכון להסתכל על כרטיסי הפלייקארד בהסתכלות שונה מזו שבעבר. אז הנה לכם ארבע סיבות מדוע כרטיסי הפלייקארד אינם אטרקטיביים כפי שהיו:
ירידת שווי הנקודות
ראשית – יש לזכור ששווי נקודות הוא לעולם סובייקטיבי. אפשר לתקף כל מספר בצורה מקצועית ומנומקת אבל עדיין המספר הזה לא יהיה בגדר אמת אבסולוטית. זה דיון שלם שאולי אקדיש לו פוסט נפרד בהמשך.
בעבר האמירה הכללית הייתה שנקודה של אלעל שווה כ-50 סנט. זה מספר עגול ונוח. כמובן שבמימוש אטרקטיבי (כרטיס בונוס במחלקות הפרימיום) ניתן לקבל ערך גבוה הרבה יותר – אבל זה מימוש שפשוט אינו רלוונטי לחבר המועדון הממוצע. בפוסט ממרץ 2018 הסברתי מדוע נקודה של אלעל שווה לפחות 43 סנט לחבר מועדון שמחזיק בכרטיס פלייקארד, לאור מימוש נוח לשוברי דלק, אבל בינתיים הודיעה אלעל שהמימוש הזה ייעלם בהמשך השנה ולכן הטיעון הזה לשווי הנקודות מת.
בהערכת-השווי האחרונה שפרסמתי, מוקדם יותר החודש, נתתי לנקודה של אלעל שווי ריאלי של 35 סנט בלבד. ירידה משמעותית ביחס להערכת-השווי הקודמת שפרסמתי בשנה שעברה. יש לכך מגוון סיבות: שינויים בטבלאות המימוש, ביטול אפשרויות מימוש, עלייה מתמשכת בכמות הנקודות במחזור ובתוך כך השפעה ישירה על כמות מושבי הבונוס הזמינים ועוד.
אם תסכימו שזהו שווי הנקודה הרי שכרטיס הפלייקארד הופך להיות פחות אטרקטיבי גם מבחינת צבירת הנקודות השוטפת וגם מבחינת בונוס ההצטרפות.
נשווה לרגע בין כרטיס הפלייקארד (הרגיל) לכרטיס Miles&More (פלטינום). שניהם ניתנים פחות או יותר לכל לקוח שמבקש וללא דרישות מיוחדות. נניח לקוח שמגיע לחיוב חודשי של 5,000 ש״ח. מה יקבל מכל כרטיס? עם כרטיס הפלייקארד יצבור 20 נקודות בכל חודש בשווי ריאלי של 7$ (כ-27 ש״ח) אבל הכרטיס מגיע עם דמי שימוש חודשיים של 20 ש״ח שאותם יש לקזז. אז הצבירה החודשית כמעט ולא קיימת. עם כרטיס של M&M הוא יצבור 294 מיילים בכל חודש בשווי ריאלי של 3.8$ (כ-14 ש״ח). אומנם הכרטיס של M&M מגיע עם דמי שימוש חודשיים – ניתן בקלות, בבקשה פשוטה משירות הלקוחות, להעלים אותם. כלומר, בשורה תחתונה, הכרטיס של M&M צובר נקודות מהר יותר. ומה לגבי בונוס ההצטרפות? כרטיס הפלייקארד מציע 50 נקודות באופן רגיל (כ-17.5$ בשווי) ו-100 נקודות במבצע (כ-35$ בשווי) בעוד כרטיס M&M מציע 5,000 מיילים באופן רגיל (כ-65$ בשווי) ו-10,000 מיילים במבצע (כ-130$ בשווי). ההבדלים ברורים.
לסיכום: כרטיס הפלייקארד איבד את תוארו ככרטיס האשראי בעל צבירת הנקודות האיכותית ביותר בשוק, וזו סיבה מספיק טובה בשביל לוותר עליו.
אין הטבת כבודה בתעריף לייט
אחת ההטבות המשמעותיות של כרטיס הפלייקארד היא ״50% הנחה בתשלום על מזוודה אחת נוספת מעבר לזכאות לטסים במחלקת תיירים״. אני משוכנע שההטבה הזאת חסכה לא מעט כסף למשפחות, למשל.
לאחרונה הציגה אלעל את שיטת התעריפים החדשה שלה – בהתאם לשיטות הנהוגות כיום ע״י חברות תעופה מובילות – כשגולת הכותרת היא ׳תעריף לייט׳ שמציע מחיר מוזל עם תנאים ׳מופחתים׳. בין השאר כרטיס לייט אינו כולל מזוודה. אפשר היה לצפות שהטבת כרטיס הפליקארד תחום במקרה זה ותאפשר למחזיקי הכרטיס להוסיף מזוודה אחת מעבר לזכאות (כלומר: 0 > 1) בהנחה של 50%. אבל לא. מועדון הנוסע המתמיד החליט להחריג את ההטבה הזאת במקרה הזה ומחזיקי כרטיס הפלייקרד ייאלצו לשלם את המחיר הרגיל.
כמובן שלא מדובר כאן באיזו הרעת תנאים שמצדיקה מחאה חברתית – אבל כן מדובר בהטבה מצוינת שנעלמה לה דווקא במקרים בהם היא הכי נדרשת.
מחיר מוזל לכרטיסי בונוס
נכון להיום מועדון הנוסע המתמיד מציג שתי טבלאות מימוש נפרדות – אחת לחברי מועדון המחזיקים בכרטיסי הפלייקארד (סוג א׳) ואחת לכל שאר חברי המועדון (סוג ב׳). ראוי לציין שאין לעניין הזה אח ורע בעולם מועדוני התעופה. לכל היותר ישנם מועדונים שמציעים החזר נקודות כלשהו למחזיקי כרטיס האשראי הממותג, וזה בסדר, אבל לא מציגים שתי טבלאות מימוש נפרדות כדי להדגיש את הפער.
כרטיס הפלייקארד, בעצם, נתן למחזיקו גישה לתעריף מוזל לכרטיסי בונוס לכל היעדים ובכל המועדים. זו הייתה סיבה טובה להחזקת הכרטיס.
אלא שבמסגרת השינויים האחרונים, שייכנסו לתוקף באפריל, הציג מועדון הנוסע המתמיד את תוכנית ״כרטיס בונוס קלאסי מופחת״ במסגרתה תוצע הנחה של 20% עד 25% במספר הנקודות הדרושות לכרטיסי בונוס במחלקות השירות השונות. המועדון מבטיח שלפחות 10% מכלל כרטיסי הבונוס יוקצו בתעריף המוזל כאמור – ואפשר להניח שזה יקרה בעיקר במסגרת מבצעים מזדמנים. עד כה במסגרת מבצעים לכרטיסי בונוס מקפיד המועדון להציע שתי רמות של הוזלה – אחת למחזיקי הפלייקארד ואחת לכל השאר – אלא שבתנאי התוכנית לעיל נכתב במפורש שלא תהיה הטבה למחזיקי כרטיס פלייקארד.
כלומר, אחוז ניכר מכלל מושבי הבונוס יוצעו במחיר מוזל מהמחירון והמחיר הזה יהיה זמין לכלל חברי המועדון. כאמירה כללית זה שינוי חיובי, כמובן, אבל הוא לא מקנה יתרון כלשהו לכרטיס הפלייקארד והלכה למעשה הוא מוריד מערכו של הכרטיס שעד כה כן נהנה מיתרון מובהק בעניין זה. סביר להניח שמעתה כלל חברי המועדון יהיו חשופים למחירים הנמוכים ביותר לכרטיסי בונוס ואין סיבה להחזיק את כרטיס הפלייקארד לשם כך.
ביטול צבירה מואצת
אחד היתרונות של הכרטיס הפלייקארד הוא באפשרות לצבור נקודות בונוס נוספות, מעבר לכל צבירה רגילה, ברכישה בבתי-עסק נבחרים. עבור חלק ממחזיקי הכרטיס זו הייתה הטבה בעלת ערך משמעותי משום שהיו להם חיובים חודשיים גבוהים באותם בתי-עסק (למשל בתחנות הדלק דור-אלון או בסניפי רשת מגה). הצבירה המואצת הזאת יכלה להכפיל את מספר הנקודות הנצברות בחודש ממוצע ובתוך כך להעלות את ערך הכרטיס לאותם לקוחות.
אלא שב-1 לספטמבר יסתיים השת״פ של אלעל עם בתי-העסק של מועדון הלקוחות You מה שישאיר רשימה די אנמית ומוגבלת של בתי-עסק שמציעים צבירת נקודות מואצת. כלומר, ההטבה לא תיעלם לגמרי אבל היא תחלש בצורה משמעותית מספיק כדי להפוך אותה להטבה אגבית לחלוטין ולא להטבה שמצדיקה את החזקת כרטיס הפלייקארד עבור הרוב המוחלט של הלקוחות.
במסגרת ביטול השת״פ, אגב, תבוטל גם האפשרות לרכוש בנקודות תווי-קנייה לאותם בתי-עסק. כלומר, יבוטל אפיק מימוש אטרקטיבי למדי למחזיקי הפלייקארד והוא, למעשה, שקיבע שווי מינימלי לנקודות עבור אותם חברי מועדון.
לסיכום
כרטיס הפלייקארד-פרימיום ימשיך להיות אטרקטיבי מאוד לבעלי עסקים וללקוחות כבדים אחרים. זאת על אף שהחל מאפריל הדרישה הכספית במסגרת הטבת סטטוס פלטינום תוכפל מ-480,000 ש״ח בשנה ל-960,000 ש״ח בשנה (לאור ההצפה שהייתה במועדון…). אחת הסיבות לכך, אגב, היא הקלות הנוראית של הנזלת נקודות אלעל לכסף בדרכים שונות לאור אי-האכיפה של תניית איסור המסחר בנקודות בתקנון של אלעל. אבל זה דיון אחר.
עבור הלקוח הממוצע, שמגיע לחיוב חודשי של כמה אלפי ש״ח בודדים, כרטיס הפלייקארד הופך פחות ופחות אטרקטיבי עם השנים. העצה שלי: וותרו עליו, ויפה שעה אחת קודם.
האם יש כרטיס אחר (חוץ מהפייקרד פרימיום) שנותן צבירה בעסקאות מול גופים ממשלתיים? (תשלומי ביטוח לאומי, מיסים, ביטוחים, וכדומה)
יש הרבה כרטיסים שמאפשרים צבירת נקודות מעסקאות מול גופים ממשלתיים. אפילו כרטיסי אמקס. אבל בדר״כ צבירת הנקודות נמוכה יותר מעסקאות אלו.
"אבל זו בעיניי מגבלה ׳פתירה׳ גם ללקוח הממוצע באמצעות שירותים כמו ביט ופייבוקס" תוכל להסביר?
העברות כספים באמצעות ׳ארנקים דיגיטליים׳ (אפליקציות להעברות כספים) נחשבות כחיוב לכל דבר בכרטיסי אשראי. זו אמירה כללית נכונה אבל לא בכל המקרים – ובעצם לא כל כרטיסי האשראי מתקבלים בכל הארנקים, וגם אם כן לא תמיד החיוב מזכה בנקודות. יש דיונים בנושא בקבוצת הלאונג׳.
ההשערה שלי היא שאל על יחליפו את מועדון YOU במועדון אטרקטיבי אחר- הרי הפסקת השת"פ נובעת בראש ובראשונה מהתפוררותה של קבוצת אלון ומועדון YOU בפרט, לכן לא הייתי מוותר לפני ספטמבר.
נקודה נוספת, היא שבהשוואה בין M&M לאל על לא לקחת בחשבון את קלות המימוש ומחירי המימוש בישראל (כלומר השוואה בין תוכניות הנוסע המתמיד עבור ישראלים).
זו הייתה השוואה שיטחית ואנקדוטלית. פשוט השתמשתי בערכיי הנקודות כפי שציינתי אותם בהערכת-השווי האחרונה שלי (שמלכתחילה משקפת את כדאיות המועדון עבור הנוסע הישראלי).
שלום ליאור. זה שי בן ה14. ביקשת לבחון את הכרטיס האחרון שלי, הנה המסלול שאציין שכולנו היה בתייריםy:
TLV-LHR-JFK-LAX-JFK-LHR-TLV. כל הטיסות למעט TLV-LHR-TlV היו עם אמריקן והשתיים האחרות עם בריטיש
לתחושתי עדיף לך לבחור במועדון של בריטיש.
עם כרטיס במחלקת התיירים – במחלקת כרטוס לא נמוכה מדי – אתה תצבור 35 נקודות סטטוס לכל קטע טיסה בכרטיס כמו שתיארת. כלומר, 210 נקודות הלוך/חזור על בסיס 6 קטעי טיסה. זה לא רע. אחרי 3 נסיעות כבר תהיה בסטטוס סילבר שיאפשר לך להיכנס לטרקלינים בחינם לפני כל המראה של הברית. בשביל גולד תצטרך 1500 נקודות – וזה כבר די הרבה אם טסים רק במחלקת התיירים בכרטיסים יחסית מוזלים.
תודה רבה. היה לי רגע קשה במיוחד שהוא לדעת שאני ליד הטרקלין של קתאי אבל אני לא יכול להיכנס.
היי ליאור, האם יש כרטיס שאפשר לנפק בארהב במידה ויש לך חשבון בנק שם (ללא אזרחות אמריקאית/ssc)?
יש כאלו, כן. אבל לפני שבונים ציון אשראי גבוה (Credit Score) אפשר בדר״כ לקבל כרטיסים פחות יוקרתיים בלבד.
הניסיון שלי בתחום הזה די מוגבל אבל יש אחרים מקהילת הבלוג עם ניסיון רב. אני ממליץ לכתוב הודעה בקבוצת הלאונג׳.
היי ליאור,
אתה יכול לשתף לינק לקבוצת הלאונג׳?
תודה
https://www.facebook.com/groups/FlyingOutLounge/
תיקון קטן: בm&m מתנת ההצטרפות במבצע היא 15k ולא 10k מיילים.
לפי האתר, מתנת ההצטרפות היא 5K. אני מפספס משהו?
https://www.cal-online.co.il/cards/milesnmore/
זה הבונוס כרגע.
הבונוס השיגרתי הוא 5,000 מייל. במסגרת מבצעים הוא מוכפל או אפילו משולש (נדיר). כדאי גם לשים לב שלבונוס המוגדל יש המון תנאים מצטברים.
כיצד ניתן לקבל את כרטיס מיילס אנד מור ללא דמי שימוש?
לדרוש את זה משירות הלקוחות. הרבה מקוראיי הבלוג דיווחו על הצלחה ללא בעיות.
אין שלישי של שאלות – אז שואל כאן:
יש לי אפשרות המרה מאתר אמריקאי ל-45 דולר באמאזון/פייפאל או 2500 נקודות ביונייטד.
מה דעתך?
קח את הכסף.
תוכל להגיד איזה אתר/כרטיס?
היי ליאור, אני מחייב בכרטיס של העסק (אמקס פלטינה, ממנו נהנים מכרטיס נלווה גם בחשבון הפרטי) כ-60 אלף ש"ח בחודש.
כיום יש גולד בדלתא וכנראה יחודש גם לשנת 2020.
השאלה היא כזאת: האם להישאר עם האמקס פלטינה ולהמיר מיילים מעת לעת לדלתא (אף פעם לא פגים) או להוציא פלייקארד פרימיום אמקס (בכ"ז, בפועלים) ולעבור לחייב בו ואולי להינות מסטטוס 'גיבוי' באלעל?
האם לדעתך שווי המיילים של דלתא (מת על המועדון שלהם) וקצב הצבירה שווים להישאר עם הפלטינה? אני מנצל את כל ההטבות שלו בערך.
נכון להיום הפלייקארד-פרימיום מבטיח סטטוס פלטינום באלעל למי שמגיע לסך חיוב של 480,000 ש״ח (כלומר, כ-40,000 ש״ח בחודש) אבל הדרישה הזאת תוכפל בחודש אפריל. כלומר, יידרש חיוב חודשי ממוצע של כ-80,000 ש״ח כדי להנות מההטבה המופרכת הזאת. לכן סביר להניח שהיא כבר אינה רלוונטית עבורך.
בעיניי האמקס הוא כרטיס מצוין ובפרט שאתה מנצל את ההטבות שלו (הטבות לזוגתך, המרה לדלתא ועוד). אם אין לך יותר מדי חיובים במוסדות מדינה וענפים מוחרגים – אני ממליץ לך לעבור לצבירה מואצת של נקודות – נקודה לכל 40 ש״ח במקום נקודה לכל 60 ש״ח – כדי למקסם את הצבירה החודשית.
מנצל את ״רביעי של שאלות״.
יש לי כמה מאות נקודות מתמיד שהמימוש האידאלי שלהן מבחינתי הוא בשדרוג מחלקה.
מישהו מכיר מישהו שאי פעם מימש נקודות בצורה הזאת או שמדובר על יצור מיתי כמו חד-קרן מנוקד עם לוגו של אלעל?
https://www.elal.com/he/FrequentFlyer/UtilizingPoints/Pages/Guaranteed.aspx
בדיקה קצרה מעלה שלהזמין כרטיס בר שדרוג בקלאס המתאים במחלקת תיירים עולה יותר מלהזמין אותו ישר בביזנס, וזה עוד לפני מאות הנקודות שיוקצו לתוספת.
מה אני מפספס?
אתה לא מפספס שום דבר.
הכלי הזה – שדרוג באמצעות נקודות – מיועד לנוסעים עסקיים בלבד. כלומר, לנוסעים שהמעסיק שלהם ממילא רוכש עבורם כרטיס יקר מאוד, בשל הגמישות שלו, ואז אלעל מאפשרת להם להשתמש בנקודות שצברו מנסיעות קודמות כדי לשדרג את עצמם למחלקת העסקים (כי לרוב למעסיק שלהם יש מדיניות שלא מאפשרת לו לרכוש עבורם כרטיס כזה מלכתחילה – ולא כ״כ משנה המחיר).
עבור הנוסע הממוצע, שדרוג כרטיס עם נקודות זה דבר לא ישים. עדיף לכוון מראש לכרטיס בונוס במחלקה קידמית.
מה עם זה? פה מאפשרים להזמין מושב מועדף (בתיאוריה, כי לאחר הזנת הפרטים לא קורה כלום כשלוחצים על ״שלח״)
https://www.elal.com/SpecialSeats
יש לי כמעט 1000 נקודות שהמימוש האידאלי עבורן הוא בשדרוג חווית הטיסה באלעל. אין לי תוכנית להזמין כרטיסי בונוס בעתיד הנראה לעין, אבל יש לי 2 טיסות של העבודה שאני מנסה לשפר בהן תנאים. אין מה לעשות?
אני קיבלתי מפלייקארד עוד בשנה שעברה החזר של 5% על עסקאות עד סך 400 ₪ = החזר דמי כרטיס .
אבל כרגע כרטיס Total Payback אם החזר של 1% על כל הקניות ו0.5% על תשלום למוסדות מבחינתי מעודף יותר. נכון זה לא נקודות טיסה, אך החזר לקניות ברשות המוכרות מספק אותי.
[…] הפלייקארד ששולט בשוק בשנים האחרונות גם הוא קורס אט אט. בפוסט שפרסמתי לאחרונה הסברתי מדוע הוא לא אטרקטיבי כפי שהיה בעבר ומדוע בעצם […]
שלום
אני סולק דרך העסק 100 אלף ש"ח בחודש עד היום דרך כרטיס אלעל
השבוע הבנק הגדיל לי את המסגרת ל150 אלף עקב שלא הספיק לי המסגרת לאחרונה
עד היום במאה אלף צברתי בערך 450 נקודות בחודש באלעל.
יש פתרון חלופי לעבור לכרטיס אחר ?
אני פלטניום באלעל ולא הייתי מרוצה בכלל מהשירות שלהם.
בדוק אם אתה יכול להוציא את הוורלד-עילית שמשווקות ישראכרט/לאומיקארד. כרטיס יקר – בערך 270 ש״ח לחודש (הוצאה מוכרת להבנתי) – אבל מגיע עם המון הטבות ויחס צבירה גבוה. עם כרטיס של ישראכרט תוכל להמיר לאוויוס של בריטיש ועם כרטיס של לאומיקארד תוכל להמיר למיילים של יונייטד.
אפשרות אחרת זה הפירסט של לאומיקארד (60 ש״ח לחודש). אם יש לך חשבון עסקי בלאומי, או שאתה מוכן לפתוח אחד, אז תוכל אולי לקבל את כרטיס סוסייטי בחינם (והוא מבוסס על הפירסט אז מצוין).
לאומי קארד לא מנפיקים כרטיסים מכל סוג שהוא לחברות בע"מ, רק לעוסק מורשה.
כך אמרה לי כעת נציגה שלהם בטלפון.
אציין כי החשבון העסקי שלי (חברה בע"מ) מתנהל בבנק לאומי.
מה החלופה המשתלמת אם כן לשאלה הנ"ל?
[…] ובכל היבט. ערך הנקודות של המועדון קרס בשנה האחרונה, כרטיסי הפלייקארד איבדו הטבות משמעותיות, ישנה הצפה של בעלי סטטוס גבוה כי מחלקים אותו בחינם, […]
[…] ארבע סיבות טובות לוותר על הפלייקארד (ינואר 2019) […]