גירסה עדכנית של הפוסט הזה אני מפרסם אחת לחצי שנה בערך (הפוסט האחרון בכותרת הזאת פורסם בתחילת ינואר 2017). רוב הטקסט בפוסט הנוכחי, אם כן, מועתק ישירות מאותו פוסט – אבל דאגתי לעדכן את מה שצריך לעדכן.
לצורך הנוחות אשתמש בפוסט זה במילה ׳נקודות׳ גם כאשר מדובר על מועדון תעופה שמשתמש במיילים בתור מטבע.
המערכת המוניטרית של הנקודות
מועדוני תעופה ומועדוני מלונות הגיעו לעולם ככלי לשיווק, שימור לקוחות, תגמול על נאמנות וכיוצ״ב. מטרתם העיקרית היא לספק תמריצים ללקוחות לבחור באותם מותגים פעם אחר פעם אפילו כשהמחיר גבוה יותר או שמאפייני המוצר נוחים פחות. כלומר, לגרום ללקוח להעריך את המותג ברמה כזאת שיהיה קשה יחסית לפתות אותו לבחור באחר. אחד התמריצים היעילים ביותר הוא השימוש בנקודות.
נקודות הן מטבע וירטואלי שמנפיק המועדון והוא ששולט בערכו. איך? באמצעות שינוי מתמיד של אפשרויות הצבירה והמימוש.
בימינו מועדוני לקוחות הם גופים עצמאיים שלפעמים אחראים לאחוז גבוה מאוד מרווחי החברה–האם. למעשה, במקרים מסוימים צצו הערכות שווי לפיהן מועדון תעופה מסוים הוא בעל שווי ריאלי גבוה יותר מהשווי הריאלי של חברת התעופה שאותה הוא משרת. הזוי, כן? מועדוני הלקוחות הם רווחיים כ״כ כי עיקר עבודתם הוא המסחר בנקודות שהם מנפיקים – ובין השאר מכירת נקודות לגופים מוסדיים גדולים שמעבירים אותן הלאה – והם פחות מתעסקים בשיפור חוויית הנוסעים ו/או תגמול נאמנות. לפעמים המועדונים האלו ממש שוכחים את השורשים שלהם.
על כל פנים, ערכן של הנקודות נגזר מהתנאים שקובע המועדון: כמה נקודות ניתן לצבור מכל טיסה או מכל שהייה במלון, כמה נקודות ניתן לצבור מפעילות עם שותפים (לינה במלונות, שכירת רכב וכו׳), מה יחס ההמרה מול נקודות של מועדונים אחרים (במידה ואפשר בכלל), כמה נקודות דרושות לכרטיס בונוס או ללילה–בונוס, מהם התנאים של כרטיסי הבונוס ועוד ועוד משתנים שכולם בשליטת המועדון.
ערכן הריאלי של נקודות
בהמשך הפוסט אתייחס לערכן הריאלי של נקודות של שמונה מועדוני תעופה ושישה מועדוני מלונות, אותם מועדונים אליהם התייחסתי בפוסט הקודם, ואסביר בקצרה אם ולמה השתנתה ההערכה שלי מאז.
הערכים המובאים למטה הם בדולרים אמריקניים לכל 1,000 נקודות למעט עבור מועדון הנוסע המתמיד של אלעל.
תרגישו חופשי לדלג ישר למועדונים שמעניינים אתכם.
מועדון תעופה: Miles&More (קבוצת לופטהנזה)
שווי ריאלי: 12$ ל-1,000
המועדון לא שינה את תנאיו בצורה מיוחדת בשנתיים האחרונות ולכן נשארתי עם אותה הערכת שווי. מימוש המיילים עדיין לא נוח כי הזמנת כרטיסי בונוס, למעט לטיסות בקבוצת לופטהנזה, דורשת יצירת קשר עם שירות הלקוחות. בטבלאות המימוש של המועדון ישנן עדיין הזדמנויות מעניינות, ובפרט לתושבי ישראל ביציאה מישראל לכיוון מערב, אבל המועדון גובה היטל–דלק על כרטיסי בונוס ולכן מלכתחילה המיילים שלו שווים יחסית פחות משל מועדונים מתחרים שאינם גובים היטל–דלק ברוב המקרים.
מועדון תעופה: AAdvantage (אמריקן)
שווי ריאלי: 14$ ל-1,000
הורדתי את הערכת השווי בערך ב-15% וזאת משום שבשנתיים האחרונות חלו שלושה שינויים משמעותיים: (1) המועדון שינה לרעה את טבלאות המימוש שלו במרץ 2016, אם כי עיקר השינוי נגע למחלקות הפרימיום שפחות מעניינות את הנוסע הממוצע. (2) ירדה דרמטית בזמינות מושבי הבונוס לטיסות של אמריקן עצמה בתוך ארה״ב ואין אירופה לארה״ב. (3) קתאי פסיפיק החלה לטוס לת״א מה שהוסיף אפשרות נהדרת למימוש מיילים לטיסות בכיוון מזרח ומספר חברות אחרות בברית OneWorld (איבריה ובריטיש בעיקר) הגדילו את נפח הפעילות שלהן בנתב״ג.
מועדון תעופה: FlyingBlue (אייר פראנס וק.ל.מ)
שווי ריאלי: 11$ ל-1,000
כמעט ולא חלו שינויים שצריכים להשפיע על הערכת שווי המיילים. כדאי לזכור שהמועדון גובה היטל–דלק על כרטיסי הבונוס שלו אבל כרטיס בונוס הלוך/חזור במחלקת התיירים מת״א לאירופה דורש רק 25,000 מיילים במידה והצלחתם למצוא זמינות מושבי בונוס מתאימים.
מועדון התעופה: MileagePlus (יונייטד)
שווי ריאלי: 14$ ל-1,000
העלתי קצת את הערכת השווי שלי למיילים של יונייטד משתי סיבות עיקריות: (1) יונייטד החלה להפעיל טיסות נון–סטופ בין ת״א לסן–פרנסיסקו וניתן, עם קצת מזל, למצוא מושבי בונוס בטיסות אלו. (2) יונייטד שינתה מעט את תנאי כרטיסי הבונוס שלה ואומנם מדובר בשינוי זניח יחסית – למי שאינו חי בארה״ב – אפשר למצוא יתרונות חדשים עם מעט יצירתיות.
מועדון תעופה: SkyMiles (דלתא)
שווי ריאלי: 10$ ל-1,000
דלתא היא חברת תעופה מצוינת בהרבה בחינות, אולי הטובה בארה״ב, אבל מועדון התעופה שלה הוא פשוט בלאגן אחד גדול. טבלאות מימוש דינמיות וסודיות? ברצינות? בשנתיים האחרונות הבלאגן רק העמיק ואני קצת מרחם על מי שמחזיק כמה מאות אלפי מיילים במועדון של דלתא ומתקשה להבין איך לנצל אותם. משזה נאמר, עדיין יש מציאות בטבלאות המימוש של דלתא ואין היטל–דלק.
מועדון תעופה: Executive Club (בריטיש)
שווי ריאלי: 12$ ל-1,000
אוויוס הן מטבע שימושי מאוד. אני כותב את זה בכל הזדמנות. אני לא בהכרח ממליץ על המועדון של בריטיש כמועדון ראשי, אבל, להחזיק יתרה של אוויוס זה באמת רעיון טוב. מבחינת תנאי המועדון לא קרה משהו משמעותי בשנתיים האחרונות למעט עליה קלה במחירי כרטיסי בונוס לטיסות קצרות בתוך ארה״ב. מצד שני, המחלקה הראשונה בטיסות–פנים של אמריקן מקוטלגת עכשיו כמחלקת עסקים – כמו שצריך להיות – וזה הופך את מימוש האוויוס לטיסות אלו אטרקטיבי יותר.
מועדון תעופה: MileagePlan (אלסקה איירליינס)
שווי ריאלי: 18$ ל-1,000
גם בפוסט הקודם המועדון הזה היה שיאן הטבלה – ובצדק. מבחינת הנוסע הישראלי ערך המיילים של אלסקה עלה – משמעותית – גם כשהיינאן איירליינס התחילה לטוס לת״א וגם כשקתאי פסיפיק התחילה לטוס לת״א ממש לאחרונה. מצד שני, המועדון הפסיק את שיתוף הפעולה שלו עם דלתא מה שמוריד חברת תעופה גדולה אחת מתוך רשימה לא ארוכה במיוחד (אך איכותית) של חברות שותפות. אני מזכיר שבין השותפות של אלסקה אפשר למצוא כמה חברות שממריאות מישראל כמו קוריאן, בריטיש, אייר פראנס, ק.ל.מ ועוד.
מועדון תעופה: הנוסע המתמיד (אלעל)
שווי ריאלי: 0.40$ לנקודה
ערך הנקודות של אלעל, להערכתי, עולה לאט לאט בשנתיים האחרונות. במיוחד למחזיקי כרטיס האשראי הממותג פלייקארד ולבעלי סטטוס גבוה במועדון הנוסע המתמיד. המועדון מאפשר לחבריו לממש נקודות בשווי של 0.5$ לנקודה במגוון דרכים ובין השאר מאפשר לחברי מועדון המחזיקים בכרטיס האשראי להמיר 100 נקודות תמורת שובר בסך 150 ש״ח למימוש בחנויות רשת מגה ותחנות הדלק של דור–אלון. כלומר, גם במימוש ׳מזדמן׳ ולא יצירתי בעליל חברי מועדון אלו יכולים לקבל ערך של 0.42$ מכל נקודה. כמו כן, המועדון ממשיך להציע מבצעים מעניינים לכרטיסי בונוס מוזלים גם במסגרת מבצעי יום–הולדת וגם באופן כללי.
מועדון מלונות: Hilton honors (קבוצת הילטון)
שווי ריאלי: 3.5$ ל-1,000
חלו מספר שינויים בתנאי המועדון בזמן האחרון אבל הם כמעט ולא נגעו לאופן צבירת הנקודות ו/או לאופן מימוש הנקודות (מלבד התמחור הדינמי לתעריף המשלב כסף ונקודות). מימוש נקודות במלונות היוקרתיים ביותר של הקבוצה יניב בהחלט ערך גבוה הרבה יותר לנקודות – אבל לא לכל אחד יש יתרה של כמה מאות אלפי נקודות על אף שהחל מהחודש ניתן להעביר בחופשיות נקודות בין חשבונות.
מועדון מלונות: IHG Rewards (קבוצת אינטרקונטיננטל)
שווי ריאלי: 5$ ל-1,000
הערכת השווי נשארה כשהייתה בפוסט הקודם. בינואר 2016 חלו שינויים משמעותיים בטבלאות המימוש של המועדון ובפרט נוספו שתי קטגוריות מימוש חדשות – גבוהות יותר – אליהן עברו לא מעט מהמלונות היוקרתיים ביותר של הקבוצה. המועדון הודיע כי בחודש הקרוב יהיו שינויי קטגוריה למלונות נוספים ורובם המכריע יהיו במגמה שלילית. כמו כן, מבצע PointBreaks, המבצע הקבוע של המועדון במסגרתו מוצעים לילות ב-5,000 נקודות בלבד, שומר על מגמה חלשה מאוד כבר חודשים רבים ונראה שזו הנורמה החדשה. בעבר היו מתייחסים למבצע הזה בתור ׳המבצע הטוב ביותר בשוק׳, ומסיבות טובות, וכיום הוא הפך למבצע שולי שכמעט מתעלמים ממנו.
מועדון מלונות: Marriott Rewards (קבוצת מאריוט)
שווי ריאלי: 7$ ל-1,000
לכאורה ערך הנקודות של המועדון היה אמור לנסוק עם רכישת קבוצת סטארווד ע״י קבוצת מאריוט והפיכת המועדונים של הקבוצות למועדונים–אחים. במצב החדש חברי המועדון של מאריוט יכולים, ע״י העברת נקודות, לרכוש לילות–בונוס במלונות קבוצת סטארווד. אלא שיחס ההמרה בין המועדונים, 1:3 לטובת המועדון של סטארווד, הפך את העניין ללא–כלכלי עבורי חברי המועדון של מאריוט. לכן הערך שלי לנקודות של המועדון לא השתנה באמת.
מועדון מלונות: SPG (קבוצת סטארווד)
שווי ריאלי: 21$ ל-1,000
הנקודות של סטארווד היו ונשארו היקרות ביותר בשוק. על אף שהקבוצה נרכשה ע״י קבוצת מאריוט המועדון ממשיך לפעול באופן עצמאי וממשיך להיות אחד המועדונים המובילים בתעשייה. לא חלו שינויים משמעותיים באפשרויות המימוש של המועדון אבל כעת חברי המועדון יכולים, ע״י העברת נקודות, לרכוש לילות–בונוס במלונות קבוצת מאריוט. יחס ההמרה חיובי לטובת המועדון ולכן ערך הנקודות רק עלה לאחר הרכישה.
מועדון מלונות: Club Carlson (קבוצת רזידור–קרלסון)
שווי נקודות: 4$ ל-1,000
לא חלו שינויים משמעותיים בתנאי המועדון הזה בשנתיים האחרונות. כמה מלונות פופולריים עלו בקטגוריית המימוש שלהם אבל סה״כ לא מדובר במגמה עולמית גסה. זמינות לילות–בונוס במועדון נשארה גבוהה אם כי לא תמיד המימוש אטרקטיבי באמת. מלונות רבים יותר, או לפחות כך אני שם לב, מציעים חדרים משודרגים בנקודות או חדרים משורגים תחת תעריף כסף ונקודות.
מועדון מלונות: World of Hyatt (קבוצת הייאט)
שווי ריאלי: 15$ ל-1,000
בחרתי בהערכת שווי גבוהה יחסית. העניין הוא שקל מאוד להגיע לערך זה במימוש נקודות במועדון ובעיקר בזכות תעריף כסף ונקודות. פורטפוליו המלונות של הקבוצה ממשיך לגדול (כולל כמה מלונות חדשים ומעניינים) וזה, אט אט, מעלה את ערך הנקודות גם כן. המועדון עבר שינוי משמעותי בתחילת מרץ – ובין השאר הוחלף שמו – אבל זה לא השפיע על ערך הנקודות כי לא צפויים שינויים לצבירה או למימוש של נקודות.
לסיכום
המלצתי הגדולה ביותר: ראו בנקודות ובמיילים שלכם כבעלי ערך ריאלי. הם לא ׳חינם׳, הם לא סתם שם והם יקבלו את ערכם במימוש. המשיכו לאסוף נקודות ומיילים, זיכרו למנוע את תפוגתם ע״י יצירת פעילות מזדמנת בחשבונות השונים ובתקווה שכל ההשקעה הזאת תשתלם בגדול יום אחד.
זו המלצה טובה גם לנוסעים מזדמנים שאוספים קצת נקודות פה וקצת מיילים שם וזו המלצה טובה בעיניי גם לנוסעים עסקיים תכופים שצוברים עשרות אלפי מיילים ונקודות בחודש.
אף פעם לא ראיתי השוואה כזו, מאוד מעניין!
לאחרונה עברתי מכרטיס אשראי של דלתא לכרטיס של SPG ואני מאוד מרוצה. הנקודות שלהם באמת שוות הרבה יותר.
[…] 50% כאמור. תחת הבונוס הזה מחיר המיילים יורד ל-19.7$ לכל 1,000. אני מעריך מיילים של המועדון ב-18$ לכל 1,000 כך שספקולטיבית רכישת מיילים במחיר המבצע אינה כדאית. […]
[…] במסגרת המבצע, שדורש הרשמה ותקף לשהיות עד ה-30 לאוגוסט, חברי המועדון יהנו מבונוס של 2,000 נקודות לכל שהייה החל מהשהייה השניה ובונוס נוסף של 2,000 נקודות לכל רשת מתוך הקבוצה שבה יתארחו החל מהרשת השניה. קבוצת מאריוט מפעילה כיום כ-18 רשתות שונות כך שמקסום הבונוס השני, ואני קצת בספק שמישהו יוכל למקסם אותו, יוביל לצבירת 34,000 נקודות בונוס. אני מעריך נקודות של מאריוט לפי שווי של 7$ לכל 1,000 נקודות. […]
תודה על הסקירה המצויינת והמפורטת ליאור!
השאלה אם מישהו הצליח להזמין כרטיס בונוס בקטאי דרך אלסקה (וגם אמריקן), בתאוריה כמובן אפשרי אך בחיפוש מעמיק בעונות רגועות ועמוסות לא מצאתי אפילו מקום בודד…
אתה מתכוון ספציפית לקו מהונג-קונג לת״א. הוא חדש והוא מבוקש – לכן יש זמינות נמוכה מאוד של מושבי בונוס. אפשר למצוא מושב או שניים בכל מיני טיסות כמה חודשים מראש ולפעמים נפתחים מושבי בונוס נוספים ברגע האחרון (במסגרת שבוע מהטיסה). אבל סה״כ אתה צודק שבקו הזה יש בינתיים זמינות נמוכה מאוד.
באופן כללי קתאי משחררת לא מעט מושבי בונוס בטיסותיה ומוסיפה עוד לקראת מועד הטיסה. טסתי פעמים רבות עם קתאי בכרטיסי בונוס ללא כל בעיה. הכי נוח לחפש זמינות עם האתרים של בריטיש או קוונטס, למרות שגם האתר של אמריקן רואה מושבי בונוס של קתאי.
[…] לכל 1$ בעלות ההזמנה. לפי שווי ריאלי של 1.4 סנט/מייל – ע״פ הערכת השווי האחרונה שלי – הרי זה החזר של 7% על ההוצאה. לא […]
[…] כך שבעצם מדובר בבונוס של 3,900 מיילים של אלסקה, אם תרצו. להערכתי מיילים של אלסקה שווים 1.8 סנט/מייל כך שבעיניי מדובר בבונוס בשווי ריאלי של קצת מעל […]
[…] […]
[…] אני מעריך נקודות של קלאב קרלסון לפי שווי של 0.4 סנט לנקוד…. כלומר, 4$ לכל 1,000 נקודות. מכאן שבונוס של 10,000 נקודות הוא בשווי ריאלי של 40$. או, אם תרצו, 20$ החזר לכל שהייה בשש השהיות הראשונות בתקופת המבצע. […]
[…] ריאלי לפי שווי הנקודות: […]
[…] השווי האחרונה נתתי לנקודות של המועדון ערך ריאלי של 4$ ל-1,000 נקודות. כלומר, במסגרת המבצע הזה יש הזדמנות לרכוש נקודות בערכן […]
[…] לא מחיר שאני מוכן לשלם עבור מיילים של יונייטד – כי בעיניי הם שווים פחות – אבל בהחלט שכן ניתן לחלץ מהם ערך גבוה יותר במימוש. […]
[…] ערך ריאלי לנקודות של כל מועדון ולטובת העניין אשתמש בהערכת השווי האחרונה […]
[…] עדכנית של הפוסט הזה אני מפרסם אחת לכמה חודשים (הפוסט האחרון בכותרת הזאת פורסם באמצע מאי 2017). רוב הטקסט בפוסט הנוכחי, אם כן, מועתק ישירות מאותו […]
[…] במסגרת המבצע, שדורש הרשמה ותקף לשהיות עד ה-30 לאוגוסט, חברי המועדון יהנו מבונוס של 2,000 נקודות לכל שהייה החל מהשהייה השניה ובונוס נוסף של 2,000 נקודות לכל רשת מתוך הקבוצה שבה יתארחו החל מהרשת השניה. קבוצת מאריוט מפעילה כיום כ-18 רשתות שונות כך שמקסום הבונוס השני, ואני קצת בספק שמישהו יוכל למקסם אותו, יוביל לצבירת 34,000 נקודות בונוס. אני מעריך נקודות של מאריוט לפי שווי של 7$ לכל 1,000 נקודות. […]
[…] אני מעריך נקודות של קלאב קרלסון לפי שווי של 0.4 סנט לנקוד…. כלומר, 4$ לכל 1,000 נקודות. מכאן שבונוס של 10,000 נקודות הוא בשווי ריאלי של 40$. או, אם תרצו, 20$ החזר לכל שהייה בשש השהיות הראשונות בתקופת המבצע. […]
[…] ריאלי לפי שווי הנקודות: […]
[…] השווי האחרונה נתתי לנקודות של המועדון ערך ריאלי של 4$ ל-1,000 נקודות. כלומר, במסגרת המבצע הזה יש הזדמנות לרכוש נקודות בערכן […]
[…] לא מחיר שאני מוכן לשלם עבור מיילים של יונייטד – כי בעיניי הם שווים פחות – אבל בהחלט שכן ניתן לחלץ מהם ערך גבוה יותר במימוש. […]
[…] ערך ריאלי לנקודות של כל מועדון ולטובת העניין אשתמש בהערכת השווי האחרונה […]
[…] עדכנית של הפוסט הזה אני מפרסם אחת לכמה חודשים (הפוסט האחרון בכותרת הזאת פורסם באמצע מאי 2017). רוב הטקסט בפוסט הנוכחי, אם כן, מועתק ישירות מאותו […]