אני לא יודע איך לטייל בחינם. אבל יש דרכים רבות למתוח כל תקציב נסיעות, להוזיל עלויות ולשדרג את החוויה. אם אתם רוצים לדעת איך לטייל טוב יותר וחכם יותר – הגעתם למקום הנכון. ברוכים הבאים למשחק!
במשחק הזה כל אחד יכול לשחק, החוקים ידועים והפרסים יכולים להגשים חלומות. במשחק הזה מעורבים מועדוני לקוחות, סוכני נסיעות, מבצעי שיווק והרבה כסף – ולשחקנים נותר רק להבין איך לנצל את הכלים האלו לטובתם.
כאן תוכלו למצוא מאמרים, מדריכים שימושיים, טיפים, קישורים, ביקורות והמלצות שיעזרו לכם להבין טוב יותר את המשחק – בין אם אתם שחקנים מתחילים או שחקנים מנוסים. זה משחק דינמי והלמידה לא נגמרת לעולם.
לטייל חכם יותר
בשוק שבו המוצרים מגוונים והתחרות קשה כדאי שנהיה צרכנים מתוחכמים. הצעד הראשון הוא להבין איזה מוצרים אנחנו מחפשים לקנות. כך, לדוגמה, לילה זול במלון עסקים יוקרתי לא יהווה עסקה טובה עבור משפחה עם ילדים קטנים שמחפשת, קודם כל, חדר גדול עם שתי מיטות ומטבח. במקרים רבים יחס התמורה למחיר יהיה חשוב יותר מהמחיר עצמו.
אחרי שהבנו את הצרכים ואת ההיצע בשוק – נחפש את המוכר המתאים עם המוצר המתאים. כאן המבחר כמעט אינסופי ולכן ריכזתי במדור אחד באתר את אתרי ההזמנות שעליהם אני ממליץ ועם רובם יש לי ניסיון אישי חיובי. גם בעניין זה לא תמיד המוכר שמציע את המחיר הנמוך ביותר יהיה הכתובת הנכונה. חשוב לקחת בחשבון גם מוניטין, שירות לקוחות, היסטוריית הזמנות אישית, אפשרויות תשלום, תגמול על ההזמנה (קאשבק, נקודות, קרדיט…) וכיוצ״ב.
ככלל אצבע אני ממליץ תמיד לבצע את ההזמנות באופן ישיר. המלצה זו נכונה פחות להזמנה של כרטיסי טיסה ויותר להזמנה של לילות במלונות מרשתות בינ״ל. זאת משום שרק הזמנה ישירה באתרי המלונות תבטיח צבירת נקודות במועדון הלקוחות של המלון ובמקרים רבים גם יחס מועדף. משזה נאמר, ישנם מקרים שבהם משתלם יותר לבצע הזמנה דווקא באתר הזמנות (׳צד שלישי׳).
כוחם של מועדוני לקוחות
הדרך הטובה ביותר לשדרוג חוויית הנסיעה ולהוזלת עלויות היא באמצעות מועדוני מלונות ומועדוני תעופה. לאורך זמן הם מייצרים, גם לנוסעים מזדמנים, חיסכון גדול יותר מכל אתר הזמנות או ערוץ אחר. כל מועדון מלונות שייך לרשת מלונות או לקבוצת מלונות שמאגדת תחתיה מספר רשתות. מועדון תעופה לרוב שייך לחברת תעופה אחת אך ישנם מועדוני תעופה המשרתים מספר חברות תעופה. ההצטרפות למועדוני הלקוחות האלו היא כמעט תמיד פשוטה וחינמית.
כמעט כל מועדון לקוחות מנפיק נקודות ומחלק אותן לחברי המועדון ע״פ הפעילות שלהם. מועדונים נוהגים גם למכור נקודות לגופים אחרים שבתורם מחלקים אותן לחברי המועדון בעבור פעילות אחרת (חברות כרטיסי אשראי, לדוגמה). מועדון הלקוחות הוא שמגדיר כמה נקודות יינתנו בעבור כל סוג של פעילות וכמה נקודות יידרשו לרכישת המוצרים השונים שהוא מציע כמו כרטיסי בונוס לטיסות, לילות במלונות, שדרוגים, תווי-קנייה ועוד. כלומר, הלכה למעשה, כל מועדון לקוחות מנפיק סוג-של כסף כשהוא שולט על תפוצתו ועל ערכו. הביזנס של מועדוני לקוחות, אם תרצו, הוא מסחר בנקודות.
חשוב להבין שלנקודות השונות, ובכלל זה המיילים של מועדוני התעופה, יש ערך שווה-כסף. הרטוריקה לפיה ״כרטיס בונוס״ פרושו ״טיסה בחינם״ היא פשוט לא נכונה. כרטיס בונוס הוא פשוט מוצר עליו משלמים בנקודות במקום בכסף, זה הכל, ולא נכון להתעלם מערכן הריאלי של אותן נקודות ששולמו.
כל מועדון לקוחות מגדיר את תנאיו ובוחר את שותפיו. כנגזרת, כל מועדון לקוחות יהיה אטרקטיבי יותר או פחות לסוגים שונים של נוסעים ולכל מועדון לקוחות תהיה חתימה אחרת באזורים שונים בעולם ובדרגות אירוח שונות.
לדוגמה: מי שמבקר לעיתים תכופות בירושלים ונהנה מתקציב שמאפשר לו להתארח במלונות שלושה כוכבים כנראה שלא יתעניין במועדון המלונות של רשת ריץ׳ קרלטון – גם כי מלונות ריץ׳ קרלטון אינם מלונות שלושה כוכבים וגם כי אין בכלל מלון של הרשת בירושלים.
מרכיב עיקרי נוסף בפעילותם של מועדוני הלקוחות הוא מתן סטטוס גבוה לחברי מועדון שמגיעים לנפח פעילות מסוים כשבדר״כ קיימות מספר מדרגות. במתכונת הרגילה סטטוס חבר המועדון נבחן ע״פ הפעילות שלו לאורך שנה שלמה – קלנדרית או כרונולוגית – ועם השגתו של סטטוס גבוה ניתן סל הטבות מסוים לזמן קצוב שבמהלכו יכול חבר המועדון לשמר את מעמדו. הנוסע המתוחכם בוחר את מועדוני הלקוחות שלו קודם כל ע״פ הצרכים ודפוס הנסיעות הפרטי שלו ורק אח״כ ע״פ המוניטין הכללי של כל מועדון והערך התיאורתי שהוא יכול לספק לנוסעים מסוימים.
לדוגמה: בעיניי מועדוון הלקוחות של קבוצת הייאט, Gold Passport, הוא מועדון המלונות האטרקטיבי ביותר עבור נוסעים תכופים שמסוגלים להשיג את הסטטוס הגבוה מבין השניים שמציע המועדון. משזה נאמר, אני מוצא ערך נמוך יחסית בסטטוס הביניים, פלטינום, ואני לא ממליץ לטרוח במיוחד על מנת להשיג איתו. כלומר, על אף שמדובר במועדון מלונות מצוין – אולי הטוב ביותר בשוק – הוא כדאי במיוחד רק לקבוצה מאוד מסוימת של נוסעים תכופים ולא כדאי במיוחד עבור הנוסע המזדמן.
לשמור על עירנות
אחרי שלמדנו לברור ולבחור מבין המוצרים השונים, אחרי שלמדנו על כדאיותם או אי-כדאיותם של אתרי ההזמנות ואחרי שלמדנו על כוחם של מועדוני לקוחות ועל ערכן של נקודות – כדאי שנלמד להיות ערים למבצעים מזדמנים, הטבות, זכויות וכל הכלים הנוספים שיכולים לעזור להוזיל עלויות ולשדרג את חוויית הטיול. לפעמים מבצע אטרקטיבי מספיק יכול וצריך להיות הגורם המכריע בבחירת מלון זה לעומת אחר (בהנחה ששני המלונות עונים לדרישות הנסיעה, כמובן) והטבות מסוימות יכולות להכריע את הכף בבחירת חברת תעופה.
אני לא מתכוון להציע שכל נוסע מזדמן יירשם לעיתון המקוון של כל מועדון לקוחות באשר הוא כדי ׳להישאר עם יד על הדופק׳. זאת אחת הסיבות שבגינן הקמתי את הבלוג: כדי לרכז את ההצעות האטרקטיביות ביותר בתחום מועדוני הלקוחות ולבקר אותן כך שכל נוסע מזדמן יוכל להכירן ולהחליט אם ואיך לנצל אותן. אתם מוזמנים להירשם לתפוצת המייל של הבלוג ולקבל אחת לשבוע מייל המרכז את כל הפוסטים השונים כך שלא תפספסו אף הצעה אטרקטיבית!
כסף זה לא הכל
מבחינתי נוסע מתוחכם הוא גם נוסע שיודע כיצד להתנהל בביטחון וביעילות במהלך הנסיעות שלו. התנהלות נכונה תצמצם למינימום את הפוטנציאל לתקלות, תקטין סיכונים ובכלל תגרום לכל נסיעה לעבור בצורה חלקה ונעימה יותר. הרי רובנו נוסעים לחו״ל כדי לנוח ולהירגע – לא כדי להיות בחשש מתמיד מהבעיה האפשרית הבאה.
החדשות הטובות הן שבתחום זה ישנה עקומת למידה חדה למדי; היכרות עם מספר טיפים מרכזיים וכל אחד יכול להפוך לנוסע מתוחכם הרבה יותר. כדאי לזכור שרוב המצבים המלחיצים בחיים הם כאלו רק בשל פער מידע מסוים – ואת הפער הזה אפשר בדר״כ לסגור בקלות ומראש.
מה לעשות אם טיסתכם נחתה באיחור ויש לכם טיסת המשך? איך תגנו על עצמכם מרמאויות של נהגי מוניות בעיר זרה? האם כדאי להשאיר דרכון בכספת של המלון? תשובות לשאלות האלו ועוד הרבה אחרות תוכלו למצוא בין דפי האתר הזה.
שנתחיל?
הבלוג הוא ביתם של מעל ל-1,200 פוסטים, מאמרים ועמודי תוכן. בתפריט הראשי, בצד שמאל, מופיעה תיבת החיפוש בעזרתה תוכלו להגיע לכל פוסט בבלוג בחיפוש טקסט חופשי. לחילופין, תוכלו לחפש פוסטים ע״פ קטגוריה מתוך אוסף הקטגוריות המופיעות בתפריט הצד. לבינתיים – קבלו מקבץ פוסטים נבחרים, לפי נושאים, שיעזרו לכם להיכנס לעניינים:
(1) תעופה
- פוסט למתחילים: שאלות, מושגים וקצת טרמינולוגיה (מרץ 2017)
- לדבר את השפה: קודים בעולם התעופה (דצמבר 2016)
- כדאי להכיר: החופשים של התעופה (דצמבר 2019)
- הטרמינולוגיה של העולם (מרץ 2018)
- סקירה: חברות התעופה הגדולות בעולם (אפריל 2019)
- קווי התעופה העמוסים בעולם (אוקטובר 2017)
- איך נראה קונקשיין? (אוקטובר 2019)
- מאמר: כל מה שרציתם לדעת על אוברבוקינג (יוני 2017)
(2) בריתות תעופה
- מהי ברית התעופה הטובה ביותר בעולם? חלק א׳ (אפריל 2015)
- מהי ברית התעופה הטובה ביותר בעולם? חלק ב׳ (אפריל 2015)
- בריתות התעופה: דו״ח מצב מקוצר (נובמבר 2017)
- עשרים עובדות על ברית התעופה OneWorld (פברואר 2019)
(3) אלעל
- סקירה: צי המטוסים של אלעל (יולי 2019)
- הכירו את בעלי התפקידים הבכירים באלעל (נובמבר 2019)
- חוגגים עצמאות: מה שלא ידעתם על חברות תעופה ישראליות (מאי 2019)
- לרומא ובחזרה עם ה-747 של אלעל (נובמבר 2019)
- מדריך: כניסה לטרקליני המלך דוד של אלעל (דצמבר 2017)
- סקירה: מחירי כרטיסי הבונוס של אלעל (פברואר 2019)
(4) הזמנת כרטיסי טיסה
- האם כדאי להזמין כרטיס טיסה ישירות מחברת תעופה או דרך סוכן? (יולי 2017)
- מה כדאי לדעת כשכרטיס טיסה כולל מספר חברות תעופה? (אוקטובר 2015)
- טריק מצוין שכדאי להיזהר ממנו (ינואר 2018)
- עקרונות בסיס לבניית מסלול מסביב לעולם (אוגוסט 2018)
- לרכוש נקודות ואיתן לרכוש כרטיסי בונוס (אוקטובר 2016)
(5) הזמנת לילות במלונות
- טיפ: זיכרו לבדוק את כל התעריפים הזמינים (אוגוסט 2017)
- תזכורת: לא כל הזמנה תאפשר צבירת נקודות וקרדיט לסטטוס במועדון הלקוחות של המלון (ינואר 2018)
- טיפ: חדרים לשימוש-יומי במלונות קבוצת הילטון ברחבי העולם (אוקטובר 2018)
- אנקדוטה על הזמנה ישירה (מרץ 2019)
- האם ניתן להוסיף שדרוגים, ארוחות וכיוצ״ב כאשר רוכשים לילות במלונות בנקודות? (ספטמבר 2016)
(6) טיפים לנוסעים
- טיפ: נצלו את הבונוס להזמנה ראשונה (יוני 2017)
- שמונה טיפים חשובים למעבר בשדה תעופה (ספטמבר 2016)
- אומנות גינון ההזמנות (דצמבר 2019)
- עשרה טיפים לנוסעים תכופים ומזדמנים (נובמבר 2018)
- טיפים קצרים לשכירת רכב בחו״ל (פברואר 2017)
- חמישה שירותים ומוצרים שתוכלו לקבל בחינם או בהנחה משמעותית מהמחיר הנקוב (ספטמבר 2016)
- חמש דרכים לצבור מיילים בלי לטוס (יולי 2016)
(7) מדריכים שימושיים
- מדריך: להתמודד עם פעילות בלתי-רגילה (אוגוסט 2016)
- מדריך: מה זה MCT, מי קובע אותו והאם הוא באמת משנה? (אוקטובר 2017)
- המדריך המלא: חיפוש טיסות עם ITA Matrix (דצמבר 2016)
- מדריך: מתי ואיך להזמין איסוף משדה התעופה? (דצמבר 2019)
- מורה נבוכים: Fine Hotels & Resorts (ספטמבר 2018)
- מדריך: איך לקבל מיילים רטרואקטיבית (פברואר 2016)
- מדריך: איך להיכנס לטרקלינים בשדות תעופה (מהדורת 2019) (אוגוסט 2019)
(8) סידורי נסיעות
- לטוס מסביב לעולם עם טרולי (יוני 2018)
- האם צריך ויזה בשביל קונקשיין בסין? (אוגוסט 2016)
- אילו מסמכים חשוב להדפיס לפני נסיעה ומתי? (מאי 2015)
(9) כרטיסי אשראי ישראלים
- כרטיסי האשראי הטובים ביותר לנוסעים (מהדורת 2019) (מרץ 2019)
- סקירה: כרטיס האשראי הממותג של מועדון Miles&Smiles (אוקטובר 2019)
- סקירה מקיפה: כרטיס האשראי SKYMAX (נובמבר 2019)
- השוואה: סקיימקס מול פלייקארד (נובמבר 2019)
- סקירה: תוקף הנקודות של חברות האשראי (פברואר 2019)
- מה אפשר לעשות עם נקודות של אמקס? (יוני 2018)
- טיפ: גולד של הילטון וגולד של רדיסון עם כרטיס אמקס פלטינום (מרץ 2018)